Ενισχύσεις ύψους 194, 3 εκατ. ευρώ για μια πενταετία θα λάβουν 11.116 Νέοι Αγρότες ηλικίας έως 40 ετών, ενώ στο πρόγραμμα πρώτης εγκατάστασης θα ενταχθούν και 3.224 επιλαχόντες καθώς, όπως υποστηρίζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, εξασφαλίστηκε κονδύλι της τάξης των 54,4 εκατ. ευρώ.
Στόχος του υπουργείου είναι να αποδοθεί το 70% του πριμ πρώτης εγκατάστασης, δηλαδή ποσό 136 εκατ. ευρώ, μέσα στο 2014.Στόχος του υπουργείου είναι να αποδοθεί το 70% του πριμ πρώτης εγκατάστασης, δηλαδή ποσό 136 εκατ. ευρώ, μέσα στο 2014.
Σύμφωνα με το υπουργείο στόχος είναι να αποδοθεί το 70% του πριμ πρώτης εγκατάστασης, δηλαδή ένα ποσό της τάξης των 136 εκατ. ευρώ, μέσα στο 2014, ενώ οι δυο επόμενες δόσεις (15% εκάστη) θα καταβληθούν μέσα στην πενταετία.
Στο καινούργιο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 έχουν προβλεφθεί κοινοτικά κονδύλια ύψους 240 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του προγράμματος Νέων Αγροτών ενώ -σύμφωνα πάντα με το υπουργείο- ο στόχος είναι οι νέες προκηρύξεις να αρχίσουν να ανακοινώνονται από το 2015.
«Η προσπάθεια για την ηλικιακή ανανέωση της ελληνικής υπαίθρου αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά» δήλωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Καρασμάνης μιλώντας σε δημοσιογράφους το μεσημέρι της Δευτέρας 22 Σεπτεμβρίου και πρόσθεσε:
«Oι νέοι παραγωγοί είναι το μέλλον και η ελπίδα για την ελληνική γεωργία και η συμμετοχή τους στον πρωτογενή τομέα, μέσα από το πρόγραμμα Νέων Αγροτών, συμβάλλει καθοριστικά στο ζωντάνεμα της υπαίθρου, ενισχύει τη ρευστότητα σε διαπεριφερειακό επίπεδο, και δυναμώνει τις βάσεις για την ανάπτυξη της χώρας. Με τους νέους αγρότες είμαστε συνοδοιπόροι στον δρόμο που έχουμε χαράξει προκειμένου να καταστήσουμε την ελληνική πρωτογενή παραγωγή μοχλό ανάκαμψης και ανάπτυξης της οικονομίας μας. Αυτό φαίνεται άλλωστε με τις αποφάσεις μας στον Εθνικό φάκελο για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, όπου οι νέοι αγρότες θα έχουν 25% αύξηση της αξίας των δικαιωμάτων τους για μια πενταετία, καθώς και σειρά από μέτρα και εργαλεία που θα τους διευκολύνουν στην παραγωγική τους διαδικασία».
Μέχρι τέλος του χρόνου η έγκριση του εθνικού φακέλου της ΚΑΠ
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της άτυπης συνάντησης, ο υπουργός αναφέρθηκε στα εξής:
Ρωσικό εμπάργκο:Για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια και το σοβαρό πρόβλημα διάθεσής τους, υπεραμύνθηκε των προσπαθειών του υπουργείου να δοθεί λύση. Στάθηκε ιδιαίτερα στην περίοδο που προηγήθηκε του εμπάργκο όταν ήδη η πρόσβαση των εμπορευμάτων στη νότια Ρωσία ήταν σχεδόν αδύνατη λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία. «Ήμασταν η πρώτη χώρα που επεσήμανε το πρόβλημα σε επίπεδο ΕΕ, ενώ χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία συντάχθηκαν μαζί μας", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εμφανίστηκε, πάντως, αισιόδοξος ότι «εντέλει οι όψιμες ποικιλίες πωλήθηκαν σε ικανοποιητικές τιμές, σε αντίθεση με τις πρώιμες ποικιλίες, οι οποίες έπιασαν πολύ χαμηλές τιμές, λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία».
Ερωτηθείς δε για τις ποσότητες των ροδάκινων τα οποία διοχετεύτηκαν με τα προβλεπόμενα έκτακτα μέτρα, έκανε λόγο για 1.500 τόνους που διατέθηκαν για δωρεάν διανομή και 1.600 τόνους που διατέθηκαν για χυμοποίηση.
Το θέμα θα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της άτυπης συνόδου υπουργών Γεωργίας της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 28 – 30 Σεπτεμβρίου στο Μιλάνο. Στο τραπέζι θα τεθούν θέματα αποζημίωσης των αγροτών, όχι μόνο για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια, αλλά και για τα υπόλοιπα φρούτα που επηρεάζονται από το εμπάργκο (φράουλες, ακτινίδια, μήλα). Τα χρήματα του αγροτικού ταμείου δεν επαρκούν για τις παραπάνω αποζημιώσεις και είναι πιθανό να αποφασιστεί να εκταμιευτούν από το ταμείο διαχείρισης κρίσεων της ΕΕ.
«Ήδη έχει δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας στην Ε.Ε. που αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες τις προτάσεις για το δεύτερο πακέτο αποζημιώσεων των παραγωγών», σημείωσε.
Νέα ΚΑΠ: Ο κ. Καρασμάνης υπογράμμισε ότι «αλλάζουν πολλά» σε σχέση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο. Εκτίμησε δε ότι, το αργότερο μέχρι το τέλος του χρόνου, θα έχει εγκριθεί εκτός απροότπου ο φάκελος που έχει καταθέσει η χώρα μας.
Πακέτο Χατζηγάκη: Ο υπουργός επανέλαβε αυτά που είχε δηλώσει ως βουλευτής, ενώ ενημέρωσε ότι έχει κατατεθεί αίτηση αναστολής εκτέλεσης της απόφασης την προηγούμενη εβδομάδα και μάλλον θα κατατεθούν και ασφαλιστικά μέτρα ενάντια στην εφαρμογή της απόφασης. Χαρακτήρισε το θέμα δύσκολο, ενώ άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο να ζητηθούν εντέλει τα χρήματα από τους αγρότες.
Αντιβαίνει στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς η παρακράτηση επιδοτήσεων
Συμψηφισμός ενισχύσεων αγροτών: Για το μείζον θέμα της παρακράτησης κοινοτικών επιδοτήσεων για χρέη προς τον ΟΓΑ (σ.σ. όπως έχει γράψει το Agronews, υπάρχει και σχετική εγκύκλιος του υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση), ο υπουργός είπε ότι η πρακτική αυτή σκοντάφτει στους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς, δεδομένου ότι οι παρακρατήσεις γίνονται χωρίς τη συναίνεση του παραγωγού. Συμπλήρωσε ότι το υπουργείο διερευνά το θέμα.
Τιμή του γάλακτος: Όσον αφορά στην τιμή του γάλακτος επανέλαβε ότι, όπως είχε δηλώσει παλαιότερα, εάν υπήρχε υγιής αγορά, η τιμή του γάλακτος θα ήταν χαμηλότερη.
Oμάδες Παραγωγών: Υπογράμμισε την ανάγκη «να οργανωθούν οι αγρότες σε Ομάδες Παραγωγών, ώστε να αυξηθεί η διαπραγματευτική τους δύναμη». «Ήρθε η ώρα της ανασυγκρότησης, πρέπει να στηριχτεί η ηλικιακή αναδιάρθρωση της υπαίθρου. Δεν πρέπει να συνεχιστεί η ανοργανωσιά και η νέα ΚΑΠ θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση», συμπλήρωσε.
Οικονομικός έλεγχος σε ΠΑΣΕΓΕΣ και οργανώσεις: Σχετικά με το πόρισμα για τον οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο στις χρηματοδοτήσεις που ελάμβαναν οι Αγροτικές Οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, ο υπουργός παρέπεμψε στον αναπληρωτή υπουργό, Π. Κοκουλόπουλο ο οποίος "χειρίζεται το θέμα" και αρνήθηκε να κάνει άλλη δήλωση.
Δημοσίευση σχολίου
Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!