0

Η Χριστιάνα Γαρδικιώτη ασχολήθηκε επαγγελματικά με πολλά και διαφορετικά πράγματα στη ζωή της. Έκανε πολλές ανατροπές αποδεικνύοντας ότι η ζωή δεν είναι μία ρουτίνα, ένα μονότονο μονοπάτι αλλά αντιθέτως ένα σταυροδρόμι που ανάλογα με την απόφαση που παίρνουμε κάθε φορά μπορεί να μάς οδηγήσει σε συναρπαστικές εμπειρίες και συνεργασίες ή ακόμα και σε αδιέξοδα από τα οποία όμως παίρνουμε τα "ακριβότερα  και ουσιαστικότερα" μαθήματα ζωής.

Σε ηλικία 18 χρονών κάνει την πρώτη ανατροπή στη ζωή της φεύγοντας από την Ελλάδα και πηγαίνοντας στον Καναδά όπου έζησε για μεγάλο χρονικό διάστημα.Εκεί σπούδασε στο Κολλέγιο Τεχνών με αντικείμενο το ΘΕΑΤΡΟ και την Παιδαγωγική Ακαδημία του Πανεπιστημίου του Saskatchewan. Στην αρχή διορίσθηκε σαν δασκάλα Γαλλικών στο Αγγλικό Δημόσιο Σχολείο. Στη συνέχεια έκανε περαιτέρω σπουδές στην Διοίκηση Εκπαίδευσης που της επέτρεψε να διορισθεί σαν υπεύθυνη ξένων προγραμμάτων για τις μειονότητες στα Δημόσια Σχολεία του Saskatoon. Σαν τρίτο βήμα, παρακολούθησε μαθήματα στο τμήμα Οικονομικών Σπουδών του Πανεπιστημίου και έδωσε εξετάσεις εξασκήσεως αδείας ως σύμβουλος επενδύσεων σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες αμοιβαίων κεφαλαίων του Καναδά Investors Group Financial Services όπου έκανε 8ετή καριέρα.

     Οι επιτυχίες της την οδήγησαν να δεχτή την πρόταση της Merrill Lynch και να μεταφέρει τις επαγγελματικές της ασχολίες στο γραφείο της Merrill στην ΑΘΗΝΑ. Εκεί εργάσθηκε σαν Διεθνής Σύμβουλος Επενδύσεων και Securities Trader στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Με την αποχώρηση της Merrill Lynch από την Αθήνα εργάσθηκε σαν Trader και σύμβουλος επενδύσεων σε άλλες Ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρείες όπως η Π&Κ Χρηματιστηριακή στην Θες/κη. Το 2002 αποφάσισε να κλείσει το κεφάλαιο Χρηματο-Οικονομικές εργασίες και να δημιουργήσει δική της επαγγελματική ενασχόληση ασχολούμενη επαγγελματικά πλέον με τα «αρτίβλαστα – sprouts» ιδρύοντας την Hamu Hellas Ltd στο Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλίας.

     Σήμερα, έχοντας κάνει μια ακόμη μεγάλη ανατροπή στη ζωή της, ασχολείται με την προώθηση της επιχειρηματικότητας στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας. Αφού έμαθε όλα τα μυστικά μιας τεχνικής που μετατρέπει ελληνικούς σπόρους σε φύτρα και στη συνέχεια σε φρέσκια βιολογική ζωοτροφή ευελπιστεί ότι σύντομα θα εγκαταστήσει την πρώτη ΠΙΛΟΤΙΚΗ μονάδα παραγωγής στην Ελλάδα μιας Αυστραλέζικης εταιρείας της οποίας έχει την ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΣΗ στα Βαλκάνια.

Όπως επισημάνει η Χριστιάνα «το μεγάλο πρόβλημα της Ελληνικής κτηνοτροφίας είναι το μικρό μέγεθος των κλήρων και το ότι δεν υπάρχουν λιβάδια για να βοσκίσουν τα κοπάδια. Η τεχνολογία λύνει το πρόβλημα αυτό παράγοντας 900 κιλά νωπής βιολογικής ζωοτροφής την ημέρα σε 43 κυβικά μέτρα και καταναλώνοντας το ένα χιλιοστό (1/1,000) της συμβατικής καλλιέργειας, απασχολώντας μόνο ένα άτομο! Η πρώτη ύλη είναι Ελληνικοί σπόροι, σιτάρι και βρώμη, που γίνονται νωπή ζωοτροφή όλο το χρόνο. Η τεχνική αυτή, η οποία είναι διαδεδομένη και χρησιμοποιείται στην Αμερική, στην Ευρώπη, στην Ιαπωνία αλλά και στην Κίνα δίνει μια άλλη διάσταση στην κτηνοτροφική παραγωγή. Την κάνει περισσότερο ελκυστική στους νέους ανθρώπους. Μπορεί κανείς να δημιουργήσει μια πολύ ωραία φάρμα με 100 ζώα, να προσλάβει προσωπικό που θα φροντίζει τα ζώα και έτσι ο «παραδοσιακός βοσκός» να γίνει επαγγελματίας, τεχνολογικά υποστηριζόμενος αγρότης και να συνδεθεί με άλλους που θα κάνουν το ίδιο, δημιουργώντας ομάδες παραγωγών ανώτατης ποιότητας προϊόντων κρέατος. Στοχεύει λοιπόν στην παραγωγή, τυποποίηση ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΠΟΠ ελληνικών προϊόντων. Δημιουργείται ένα νέο κτηνοτροφικό μοντέλο το οποίο λύνει το πρόβλημα των νησιών, της έλλειψης νερού και δίνει δουλειά σε νέους διαφόρων ειδικοτήτων: τεχνολόγους τροφίμων, μάρκετινγκ, βιολόγους, μηχανολόγους, και γενικά παιδιών που θέλουν να μείνουν στον τόπο τους να παράγουν και να συμβάλλουν ουσιαστικά στην εξωστρέφεια του τόπου τους.

     Παράλληλα με την αντιπροσωπεία η Χριστιάνα Γκαρδικιώτη έχει ένα όνειρο ζωής: την αναζωογόνηση και την οικονομική ανάπτυξη εγκαταλελειμμένων χωριών της υπαίθρου, ξεκινώντας από το δικό της τον Αγιάννη Κυνουρίας που βρίσκεται στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας. Η οικονομική ανάπτυξη μπορεί, όπως λέει η ίδια, «να επιτευχθεί μέσω συνεργατικών, καινοτόμων και τεχνολογικά υποστηριζόμενων επιχειρηματικών δράσεων που ενισχύουν την αποκέντρωση, την απασχόληση και την εξωστρέφειά της προωθώντας την τοπική ταυτότητα». Στο νέο μοντέλο που προτείνει «χρησιμοποιούνται τα τοπικά προϊόντα του τόπου (κάστανα, λάδι, τσάι, κτλ), δημιουργούνται μονάδες τυποποίησης των προϊόντων αυτών από εργάτες/επαγγελματίες μορφωμένους και γνώστες της νέας τεχνολογίας «κατοίκους της υπαίθρου» άρα εξ ορισμού φροντιστές του περιβάλλοντος. Παράλληλα προωθείται ένα νέο τουριστικό προϊόν: ο Διαδραστικός Πολιτισμικός Τουρισμός, όπου οι επισκέπτες (κάτοικοι των πόλεων) συμμετέχουν στις παραγωγικές διαδικασίες (μαζεύουν ελιές, αρμέγουν, ζυμώνουν ψωμί, τρυγούν και πατάνε τα σταφύλια, κτλ) αλλά και ανακαλύπτουν τον Πολιτισμό μέσω γαστρονομίας, θρσησκευτικού τουρισμού, αγροτικών σχολείων που βρίσκονταν παλιά εδώ όπως η Ακαδημία Καρυτσιώτη με προσανατολισμό την αποδοτική και βιώσιμη αγροτική παραγωγή και όχι μόνο. Με αυτόν τον τρόπο ανακαλύπτουν Αστοί, Έλληνες και Ξένοι Επισκέπτες τι σημαίνει Αρκαδική εμπειρία.

     Η Χριστιάνα Γαρδικιώτη είναι πραγματικά δοσμένη ολοκληρωτικά στο όραμα αυτό και όπως λέει χαρακτηριστικά: «το όνειρό μου δεν είναι να γίνω Ωνάσης αλλά να έχω αυτή πάντα τη θετική ενέργεια… αυτό είναι και το κέρδος μου! Όλοι μετράνε τα πάντα σε πωλήσεις, κόστη, κέρδη προ και μετά φόρων. Εγώ έχω και δικό μου ισολογισμό. Και λέω… Τι να τα κάνω τρία εκατομμύρια όταν πεθαίνω από μαρασμό; Λοιπόν έχω δέκα φράγκα και έναν τόνο χαμόγελο!»

http://www.gynaikasimera.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=191:2012-05-11-08-12-48


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top