0

“Τέσσερα χρόνια μετά από μία βεβιασμένη βύθιση σε επείγουσα χρηματοδότηση για να γλιτώσει τη χρεοκοπία, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να τερματίσει ένα καθόλου δημοφιλές πρόγραμμα διάσωσης για να εξασφαλίσει την επιβίωσή της”, αναφέρεται σε ανάλυση που δημοσιεύει το πρακτορείο Reuters, αναφορικά με τις προσπάθειες της κυβέρνησης για απεμπλοκή από τα μνημόνια.

Όπως αναφέρεται στην ανάλυση, η Αθήνα εκτιμά πως αν κηρύξει το τέλος του προγράμματος διάσωσης, ίσως αυτό να αποτελέσει το σημείο καμπής που χρειάζεται για να εξασφαλίσει την επιβίωσή της, περνώντας έστω και με δυσκολία τη διαδικασία της προεδρικής εκλογής και αποφεύγοντας την προσφυγή στις κάλπες, ενώ το τέλος της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνει ότι λογικά θα πρέπει να σταματήσει και η συμμετοχή του ΔΝΤ.

“Έχει νόημα πολιτικά, απόλυτα, 100%”, υποστηρίζει πηγή με γνώση των συζητήσεων. “Το ΔΝΤ δεν πιέζει για να φύγει, η κυβέρνηση πιέζει”, προσθέτει.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει η Αθήνα να εξασφαλίσει μία σειρά από γρήγορες επιτυχίες σε πολλά μέτωπα: Γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος από την τρόικα, εξασφάλιση ελάφρυνσης χρέους και υποστήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους της στην επιθυμία να συνεχίσει μόνη της στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Επιπλέον, επισημαίνεται, η άρνηση ποσού 12 δισ. από το ΔΝΤ και η εξασφάλιση χρηματοδότησης μόλις δύο χρόνια μετά την αναδιάρθρωση χρέους του 2012 παραμένει μία κίνηση με ρίσκο.

“Αν η Ελλάδα ολοκληρώσει την αξιολόγηση με τις ευλογίες της τρόικας, που θα πει “μπράβο, πετύχατε πολλά”, ίσως λάβει μία ελάφρυνση χρέους και μία νομισματική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά οι αγορές μπορεί να πουν “αυτό είναι καλό” και μπορεί να συγκεντρώσει 10 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους”, εκτιμά η ίδια πηγή του Reuters. “Είναι ένα εύλογο χρηματοδοτικό σενάριο, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι”, τονίζει, λόγω της χαμηλής αξιολόγησης της Ελλάδας από τους διεθνείς οίκους.

Σε κάθε περίπτωση, “για τον Σαμαρά, όλα αυτά θα πρέπει να συμβούν πριν το Φεβρουάριο ή το Μάρτιο του επόμενου χρόνου”, όταν και θα χρειαστεί να βρει 180 βουλευτές για να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, σύμφωνα με το δημοσίευμα. “Η αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας θα οδηγούσε σε γενικές εκλογές, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν σίγουρα θα κέρδιζε σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που του δίνουν ένα προβάδισμα 2-6%”.

http://www.news.gr/oikonomia/oikonomika-nea/article/178566/reuters-pithano-senario-h-apohorhsh-toy-dnt-kai-h.html


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top