Την κατάργηση του Νόμου για τις μετεγγραφές φοιτητών που οδηγεί στην αποδυνάμωση του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, έθεσε ως θέμα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργος Παυλίδης. Στη διάρκεια του συμβουλίου, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση από τον ίδιο στο πλήγμα κατά της τοπικής κοινωνίας.
Την αποδυνάμωση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με τη φυγή 1.551 φοιτητών κατήγγειλε ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γιώργος Παυλίδης, επίσημα χθες στην απογευματινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου στην Κομοτηνή, φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο το μεγάλο αυτό ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει ολόκληρη την τοπική κοινωνία της Θράκης. Ο κ. Παυλίδης ζήτησε και έλαβε στοιχεία από το πανεπιστήμιο που αφορούν στο νόμο των μετεγγραφών, με αποτέλεσμα να διαπιστώσει μία κατάσταση καθ’ όλα αρνητική για το ακριτικό ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΗΣ ΤΟ 39%
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, που παρουσιάστηκαν ενώπιων όλων των συμβούλων, κατά τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά 2014-15 ο αριθμός των εισακτέων φοιτητών στα τμήματα του ΔΠΘ ανήλθε περίπου στις 4.000. Με το καινούργιο όμως σύστημα μετεγγραφών το άρθρο 53 του Ν. 4264, δικαιούνται μετεγγραφής και αποχωρούν 1.551 φοιτητές, ποσοστό 39% των εισακτέων, ενώ έρχονται στο Δημοκρίτειο μόνο 33 φοιτητές. Εκθέτοντας τα παραπάνω ο περιφερειάρχης είπε ότι το ΔΠΘ προσφέρει σοβαρό εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο, αποτελεί δε σπουδαίο μοχλό ανάπτυξης και δημιουργίας για την περιοχή και δυστυχώς η αθρόα και μαζική φυγή φοιτητών θα αποδυναμώσει σε επικίνδυνο βαθμό τόσο το πανεπιστήμιο, όσο και γενικότερα την τοπική κοινωνία. Αυτή ήταν η παρέμβαση που έκανε στο περιφερειακό συμβούλιο, εκφράζοντας την αντίθεσή του για την επιχειρούμενη αποδυνάμωση του Πανεπιστημίου, μέσω των ανεξέλεγκτων μετεγγραφών και ζήτησε έκδοση ψηφίσματος από το σώμα.
ΤΙ ΕΙΠΕ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ελαφρά την καρδιά ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινωνική Συμμαχία» Φώτης Καραλίδης τάχθηκε κατά του ψηφίσματος, εκφράζοντας το ερώτημα «τι θα γίνει με τις οικογένειες που δε μπορούν να στηρίξουν τις σπουδές των παιδιών τους εκτός του τόπου κατοικίας τους», ενώ θα μπορούσε κάλλιστα να ρωτήσει με ποιο τρόπο θα ενισχυθεί οικονομικά το ΔΠΘ ώστε να στηρίξει με παροχές, όπως σίτιση και στέγαση, τους φοιτητές του. Ο Κώστας Μορφίδης τόνισε ότι ο Νόμος των μετεγγραφών προκάλεσε περισσότερα προβλήματα από όσα έλυσε. Ο Βασίλης Τραϊόφορος δήλωσε ότι το ψήφισμα πρέπει να περάσει.
ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ
Ολοκληρώνοντας τη συζήτηση του θέματος ο περιφερειάρχης μίλησε ουσιαστικά για νόθευση των πανελλαδικών εξετάσεων και κατήγγειλε ευθαρσώς ότι ο Νόμος αυτός δεν υπηρετεί κοινωνικά προβλήματα, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι εξυπηρετούνται συμφέροντα, αφού αδειάζει τα περιφερειακά πανεπιστήμια, όπως αυτό της Θράκης. Στο χθεσινό περιφερειακό συμβούλιο, που συνεδρίασε στην Κομοτηνή, αποφασίστηκε ο ορισμός επιτροπής η οποία θα αναλάβει να συντάξει το ψήφισμα σχετικά με τη φυγή φοιτητών από το ΔΠΘ.
http://ithraki.com/article/135
Δημοσίευση σχολίου
Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!