Η ταλαιπωρία που υποβάλλονταν οι μαθητές από το νησί της Θάσου που φοιτούσαν στο Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑ.Λ.) Χρυσούπολης, όσον αφορά την καθημερινή μετακίνηση τους προς το σχολείο και στην επιστροφή στη Θάσο, ευαισθητοποίησε τον βουλευτή Νομού Καβάλας, Γιάννη Πασχαλίδη, ο οποίος ανέδειξε το πρόβλημα με ερώτησή του στη Βουλή.
Οι μαθητές και ιδιαίτερα εκείνοι που κατοικούσαν εκτός Λιμένα, αναγκάζονταν να φύγουν από τα σπίτια τους πολύ νωρίς το πρωί, προκειμένου να βρίσκονται εγκαίρως στο λιμάνι της πρωτεύουσας του νησιού, για να επιβιβαστούν στο ferry boat που αναχωρούσε γύρω στις επτά.
Αυτό γινόταν (και εξακολουθεί να γίνεται) υπό δύσκολες συνθήκες τον χειμώνα, ενώ λόγω της έλλειψης αίθουσας αναμονής στο λιμάνι, τα παιδιά ήταν εκτεθειμένα στο κρύο και τη βροχή (κάποιες ημέρες).
Αφού περνούσαν στην Κεραμωτή, επιβιβάζονταν στο λεωφορείο της γραμμής με προορισμό την Χρυσούπολη, για να προλάβουν την πρώτη διδακτική ώρα. Το απόγευμα ακολουθούσαν την αντίστροφη διαδρομή.
Κάποια παιδιά έφταναν αργά το απόγευμα στο σπίτι τους κι αυτή η διαδικασία συνεχιζόταν όλη την εβδομάδα. Ο Γιάννης Πασχαλίδης είχε ζητήσει από τις ναυτιλιακές εταιρείες, καταρχάς, να μεταφέρουν μερικά λεπτά αργότερα τον απόπλου του πρώτου δρομολογίου από τον Λιμένα, ώστε οι μαθητές να μη φεύγουν από το σπίτι τους μέσα στα «άγρια χαράματα».
Επίσης, προέκυψε η ιδέα της ίδρυσης ενός «παραρτήματος» του ΕΠΑ.Λ. στη Θάσο, στο οποίο θα φοιτούσαν ντόπιοι μαθητές και θα διδάσκονταν ειδικότητες που έχουν σχέση με τον πρωτογενή τομέα (τοπικά προϊόντα) και τον τουρισμό.
Ο Δήμος Θάσου θα αναλάμβανε να βρει τη στέγη και ο στόχος ήταν, να αρχίσει η λειτουργία του «παραρτήματος» αυτού από την σχολική περίοδο 2014-2015. Ο στόχος αυτός δεν επιτεύχθηκε και το εγχείρημα μπήκε στις καλένδες.
Ο «Κ.Τ.» ήρθε σε επαφή με τον διευθυντή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Καβάλας, Απόστολο Βαγενά, ο οποίος έδειξε ενδιαφέρον για την ιδέα αυτή. Ευελπιστούμε ότι το θέμα θα αναθερμανθεί και θα έχει θετική εξέλιξη, γιατί πιστεύουμε ότι σε κάθε Δήμο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας πρέπει να λειτουργεί τουλάχιστον ένα Επαγγελματικό Λύκειο, το οποίο θα έχει και ειδικότητες τοπικού ενδιαφέροντος.
Για να ευοδωθεί, όμως, η προσπάθεια, χρειάζεται συντονισμένη δράση από τους τοπικούς παράγοντες, εκτός από τον Δήμο Θάσου και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
http://www.k-tipos.gr/ktipos/detail.php?ID=53985
Δημοσίευση σχολίου
Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!