0

Το οχυρό Λίσε είναι μοναδικό στην Ευρώπη.

Συνάντηση εργασίας με το Δήμαρχο κο Βασίλη Γιαννόπουλο είχε πριν λίγες μέρες ο ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Μιχάλης Αμοιρίδης, που επισκέφθηκε το Δήμο Κάτω Νευροκοπίου. Στην συνάντηση συζητήθηκαν κυρίως θέματα τουρισμού καθώς η περιοχή έχει να δείξει ένα  παρθένο περιβάλλον και την τοπική παραδοσιακή ατμόσφαιρα και φιλοξενία. Ιδιαίτερο όμως σημείο αναφοράς αποτέλεσε το οχυρό Λίσε, μέρος του οποίου παραχωρήθηκε από το Στρατό στο Δήμο και ύστερα από μία εξαιρετική δουλειά που συντελέστηκε, σήμερα αποτελεί ένα μουσείο – προσκύνημα της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας.

«Σκοπός της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης είναι η πληθώρα των οχυρών της γραμμής Μεταξά, όπως έμεινε γνωστή, να αναδειχθεί μέσα από μία ιστορική διαδρομή και να αποτελέσει πόλο έλξης τόσο για Έλληνες όσο και για ξένους επισκέπτες. Τα μνημεία της σύγχρονής Ελληνικής αλλά και Ευρωπαϊκής ιστορίας που διαδραμάτισαν καίριο ρόλο στην εξέλιξη του Β’ παγκοσμίου πολέμου, είναι επιτακτική ανάγκη να έχουν την προβολή και την ενίσχυση που τους πρέπει. Η ΠΑΜ-Θ θα επιδιώξει τη συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς για να δημιουργηθεί, μία ιστορική-τουριστική διαδρομή που θα προβάλει το οχυρό Λίσε (Δράμα) και θα το συνδέσει με τα αντίστοιχά οχυρά Νυμφαίας (Ροδόπη), Εχίνου (Ξάνθη) και το Στρατιωτικό Μουσείο που βρίσκεται στην Κομοτηνή, ώστε να γίνει ευρέως γνωστό και να προσελκύσει σχολεία, σχολές αλλά και επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Το οχυρό Λίσε αποτελεί ένα από τα ελάχιστα επισκέψιμα μουσεία στην Ευρώπη που είναι συγχρόνως και ο πραγματικός χώρος που έλαβαν δράση τα παρουσιαζόμενα πολεμικά γεγονότα. Ο επισκέπτης εκτός του μουσείου μπορεί να επισκεφθεί τους πραγματικούς χώρους που έζησαν και πολέμησαν οι Έλληνες στρατιώτες κατά την Γερμανική εισβολή της 6ης Απριλίου 1941, αλλά και να ζήσει τις ιστορικές στιγμές μέσα από μία μοναδική πανευρωπαϊκά προσομοίωση που έχει κατασκευαστεί ειδικά για το συγκεκριμένο οχυρό.

Συνοπτικές πληροφορίες για το Οχυρό Λίσε:

Μουσείο Πάρκο Λίσσε

Βρίσκεται κοντά στο χωριό Οχυρό, στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας.

Το εκθεσιακό πρόγραμμα έχει τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά: Το ίδιο το οχυρό, τουλάχιστον στο επισκέψιμο τμήμα που λέγεται «Χελώνη». Υλικά αντικείμενα εποχής. Αναπαραγωγές και κατασκευές. Ψηφιακές εφαρμογές.

Η Υποδοχή

Στην υποδοχή μπορείτε να κάνετε εγγραφή για το παιχνίδι «Follow the Fox», να παραλάβετε και να παραδώσετε το σάκκο της συμμετοχής σας, να δώσετε το απαραίτητο test γνώσεων και να επισκεφθείτε το πωλητήριο του Μουσείου Πάρκου Λίσσε.

Στον ίδιο χώρο υπάρχουν και τέσσερα εκθεσιακά σημεία.

Η παρουσίαση του Οχυρού Λίσσε

Το έκθεμα αυτό είναι μία διαδραστική ψηφιακή εφαρμογή στην οποία, χειριζόμενοι μενού σε οθόνη αφής, μπορείτε να επιλέξετε θέματα προβολής σε μεγάλη κατακόρυφη επιφάνεια. Τα θέματα αυτά σας παρουσιάζουν το Οχυρό Λίσσε με σχέδια και φωτογραφίες.

Επισκόπηση της Μάχης

Σε μία μεγάλων διαστάσεων οθόνη μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά στιγμιότυπα από τη δράση που συμβαίνει μέσα στη Χελώνη, από τις κάμερες σε αυτήν. Άτομα που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να επισκεφτούν την Χελώνη, στο σημείο αυτό θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στιγμιότυπα της δράσης.

Η Γραμμή Μεταξά

Πρόκειται για πανό μεγάλων διαστάσεων στο οποίο παρουσιάζεται το έργο ολόκληρης της Γραμμής Μεταξά, με χάρτη και εποπτικό υλικό.

Εορτασμοί και Μνήμη της Μάχης

Σε ένα άλλο μεγάλων διαστάσεων πανό παρουσιάζονται φωτογραφίες και στιγμιότυπα από εορτασμούς της επετείου της Μάχης των Οχυρών, η οποία θεσμικά πραγματοποιείται κάθε χρόνο κατά το πλησιέστερο στις 6 Απριλίου Σαββατοκύριακο.

Η Χελώνη

Εκθεσιακοί χώροι

Οι χώροι της Χελώνης, που θεωρούνται κατεξοχήν εκθεσιακοί, είναι:
• Tο δωμάτιο Διοκητού και υπασπιστή (E3).
• Tο δωμάτιο χαρτών και επικοινωνιών (Ε4).
• Oι χώροι ψηφιακών εκθεμάτων (Β4 και Β5).
• O χώρος επισκόπησης της μάχης (C1).
• Tο πυροβολείο 1 (F2).
• H δεξαμενή νερού (E2).

Χώρους έκθεσης και δραστηριοτήτων αποτελούν:

O χώρος ενδιαίτησης (B2).
• Tο ιατρείο (πρώτες βοήθειες, C4).
• H αποθήκη πυρομαχικών (C5).
Χώροι δραστηριοτήτων είναι:

Τα δωμάτια των video game Ε5 και E6.
• Ο χώρος των κερματοδεκτών Β6.
• Οι Σταθμοί Προσομοίωσης Βολών Η2, G5 και D2.
Ψηφιακά εκθέματα

Οι ψηφιακές εκθεσιακές ενότητες είναι οι παρακάτω:

Τοπίο, μορφολογία και γεωγραφία του οροπεδίου Νευροκοπίου. Video installation.
2. Οι πρωταγωνιστές. Video installation.
3. Ιστορική φωτογραφία. Video installation.
4. Τα όπλα της συμπλοκής. Interactive installation.
5. Το χρονικό της Μάχης. Video installation.
6. Η οργάνωση του οχυρού και 24 ώρες σε ένα οχυρό, εν καιρώ ειρήνης ή πολέμου. Video installation.
7. «Πόλεμος και Ειρήνη». Διαδραστικό πανώ.
8. Κέντρο Επισκόπησης της Δράσης (χώρος C1). Interactive installation.

http://www.dramini.gr/ανάδειξη-των-οχυρών-μεταξά-από-την-παμ/

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top