Νέα σημαντικά ευρήματα έρχονται στο φως από τον τάφο της Αμφίπολης, ανατρέποντας τα μέχρι σήμερα δεδομένα, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε πριν από λίγο το υπουργείο Πολιτισμού, ο νεκρός δεν είναι ένας, αλλά πέντε!
Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια γυναίκα περίπου 60 ετών, δύο άνδρες ηλικίας 35 έως 45 ετών, ένα νεογέννητο βρέφος και ακόμα έναν ενήλικα που έχει αποτεφρωθεί, πιθανόν σε προγενέστερο χρόνο.
Η προσοχή στρέφεται τώρα στις εξετάσεις DNA που θα δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες για τους θαμμένους σκελετούς και θα αποκαλύψουν εάν πρόκειται για οικογενειακό τάφο ή όχι. Πιο σύνθετη και δύσκολη θα είναι η διαδικασία για το νεκρό που έχει αποτεφρωθεί και φαίνεται ότι πέθανε νωρίτερα από τους υπόλοιπους, καθώς η καύση νεκρών είχε σταματήσει μετά τον 2ο -3ο αιώνα π.Χ.
Ειδικότερα:
Τα σκελετικά κατάλοιπα του ταφικού μνημείου, από τον λόφο Καστά Αμφίπολης αντιστοιχούν σε 550 περίπου οστά, θρυμματισμένα και ακέραια, ένα κρανίο σε αρκετά καλή κατάσταση, από το οποίο λείπουν τα οστά, που συνθέτουν το πρόσωπο και μία σχεδόν ακέραιη κάτω γνάθο. Δεν βρέθηκαν δόντια, εκτός από μία τερηδονισμένη ρίζα δεξιού δεύτερου προγόμφιου, η οποία βρισκόταν μέσα στη κάτω γνάθο και εμφανίζει προχωρημένο ακρορριζικό απόστημα.
Από τα 550 οστά, που καταμετρήθηκαν, τα 157, τα οποία προέκυψαν κατόπιν προσεκτικής ανάταξης από διαφορετικά θραύσματα διάσπαρτων οστών, καταγράφηκαν συστηματικά σε βάση δεδομένων και έγινε προσπάθεια απόδοσης τους σε επιμέρους άτομα.
Επιπλέον, αναγνωρίστηκαν οστά ζώων, κάποια από τα οποία φαίνεται να ανήκουν σε μακρά οστά ιπποειδούς. Τα οστά των ζώων θα μελετηθούν από ειδικό ζωοαρχαιολόγο.
Ο ελάχιστος αριθμός των ατόμων, που ταυτοποιήθηκαν από τα διαγνωστικά σκελετικά κατάλοιπα αντιστοιχεί σε πέντε άτομα, τέσσερα εκ των οποίων αποδίδονται σε ενταφιασμούς και ένα σε καύση.
Άτομο 1ο: Η γυναίκα μπορεί με ασφάλεια να τοποθετηθεί στο ηλικιακό διάστημα άνω των 60 ετών. Ο προσδιορισμός του φύλου έγινε βάσει συγκεκριμένων δεικτών, που αφορούν:
1) στα οστά της πυέλου (λεκάνης) (αριστερή μείζων ισχιακή εντομή, δεξιά πρωτιαία αύλακα, αριστερό και δεξιό ισχιακό κύρτωμα λαγώνια ακρολοφία, σώμα και άκανθα ισχιακού),
2) στα οστά του κρανίου (μεσόφρυο, υπερόφρυα τόξα, κλίση του μετωπιαίου, μετωπιαία ογκώματα, κάτω κροταφική γραμμή, μαστοειδείς αποφύσεις, ινιακό έπαρμα),
3) στην κάτω γνάθο (γένειο, γωνία κάτω γνάθου, κλάδοι),
4) στη μορφολογική διάπλαση των οστών (μετρήσεις των μακρών οστών).
Διαβάστε περισσότερα:
http://www.aixmi.gr/index.php/to-thavma-tis-amfipolis-pende-oi-nekroi/
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου
Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!