0

Στη δημιουργία τυποποιητηρίου και σε νέο packaging για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο που παράγεται στον ελαιώνα της Μαρώνειας, προχωράει στο πλαίσιο μεγάλου αγροτουριστικού cluster της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας - Θράκης, ο Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Μαρώνειας.

Όπως είπε στη Voria.gr ο παραγωγός και μέλος του δ.σ. του Συνεταιρισμού, κ. Νίκος Αγγελίδης, οι προοπτικές τόσο για την ανάπτυξη της καλλιέργειας όσο και για την αύξηση των εξαγωγών, είναι πολύ μεγάλες

«Ο αγροτικός κόσμος αναζητά καινούργιες διεξόδους, είτε στη θέση άλλων καλλιεργειών, όπως τα καπνά και τα τεύτλα, είτε για να μειώσει την εξάρτηση και να επιτύχει καλύτερες αποδόσεις, όπως συμβαίνει με το βαμβάκι και τα στάρια. Μόνο την τελευταία διετία, από μη αγρότες, φυτεύτηκαν 100.000 ρίζες ελαιόδενδρων στην ευρύτερη περιοχή, ενώ καλλιεργητής καπνού, στο παρελθόν, φύτεψε 60.000 ρίζες στα Αρριανά Ροδόπης», εξήγησε ο κ. Αγγελίδης.

Ο Συνεταιρισμός, όπως φάνηκε και στην έκθεση «Αν. Μακεδονία- Θράκη 2015», έχει εξαγωγικές προοπτικές ακόμη και στη γειτονική Τουρκία, χώρα παραγωγό λαδιού αλλά και μία μεγάλη αγορά.

«Ενδιαφέρον για την εισαγωγή ελαιολάδου από την περιοχή μας, εκδηλώθηκε από ομάδα τουρκικών φορέων και επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έκθεση. Άλλωστε, το 80%-85% του ελαιολάδου που παράγουν τα μέλη μας, εξάγεται σε Γερμανία και Γαλλία», τονίζει ο ίδιος.

Ο Συνεταιρισμός, που ιδρύθηκε μόλις το 2011, σε μια εποχή δύσκολη από πλευράς εξασφάλισης χρηματοδοτήσεων, βρίσκεται ακόμη στα πρώτα του βήματα. Έχει 22 μέλη, που καλλιεργούν περίπου 35.000 ρίζες ελαιόδενδρων και παράγουν περί τους 20 tn. λαδιού.

Η Θράκη, όπως ενημέρωσε ο κ. Αγγελίδης, μπορεί να μην είναι γνωστή σαν ελαιοπαραγωγός περιοχή, αλλά παρά ταύτα διαθέτει ένα μεγάλο ελαιώνα που εκτείνεται από τη Μάκρη του δήμου Αλεξανδρούπολης μέχρι το Πόρτο Λάγος.

«Πιστεύουμε ότι με τα πρώτα κέρδη που θα εμφανίσει ο Συνεταιρισμός, με τα καλά δείγματα δουλειάς, οι ελαιοπαραγωγοί θα έρθουν κοντά μας. Υπάρχει γενικότερα μία καχυποψία απέναντι στις συνεταιριστικές οργανώσεις που πρέπει σταδιακά να αποβληθεί», σημειώνει.

Στην περιοχή της Μαρώνειας υπάρχουν ακόμη 70 καλλιεργητές που σε ετήσια βάση παράγουν 700-800 tn. καρπού, παραγωγή που δίνει τόσο ελαιόλαδο αλλά και στο 50% βρώσιμες ελιές. Ωστόσο, στόχος του Συνεταιρισμού είναι να πάρει κάτω από την ομπρέλα του και ομάδες παραγωγών από περιοχές όπως τα Αρριανά, την Ξυλαγανή, τις Σάππες.

Στην περιοχή υπάρχει η αρχαία ποικιλία της Μαρωνείτικης ελιάς, μια λαδοελιά που με τη συστηματικοποίηση της καλλιέργειας, δίνει εξαιρετικό ελαιόλαδο που ήδη κέρδισε Χρυσό Αριστείο σε διεθνή διαγωνισμό.

Ο Συνεταιρισμός έχει καταθέσει αίτηση για την πιστοποίηση του ελαιολάδου σε ΠΓΕ, ενώ επόμενο βήμα θα είναι η προσπάθεια απόκτησης της πολύ ισχυρής πιστοποίησης σε ΠΟΠ.

«Αρχίσαμε να δραστηριοποιούμαστε σε δύσκολη εποχή και ο Συνεταιρισμός βρίσκεται ακόμη σε βρεφικό στάδιο. Ωστόσο, σημειώνουμε επιτυχίες με εξαγωγές και σχεδιάζουμε για το επόμενο διάστημα δημιουργία τυποποιητηρίου, νέες συσκευασίες, αλλά και site όπως και e-shop. Στόχος είναι και η κατασκευή ελαιοτριβείου, επένδυση που απαιτεί περίπου 500.000 ευρώ», κατέληξε ο κ. Αγγελίδης προσθέτοντας:

«Περιμένουμε στο επόμενο διάστημα, την έγκριση του Περιφερειακού cluster για τον αγροτοδιατροφικό τομέα. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιδιώξουμε, με ίδιους πόρους, να επενδύσουμε για το τυποποιητήριο, συγκεντρώνοντας το ποσό των 150.000 ευρώ απαιτείται».

http://www.voria.gr/article/i-maronitiki-elia-se-trochia-exagogon-se-germania-ke-gallia

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top