Εδώ και πολλά χρόνια η παραλία -για την ακρίβεια, η φυσική πισίνα- της Γκιόλας στην νότια Θάσο αποτελεί έναν από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς για τους τουρίστες που επισκέπτονται το νησί. Η ομορφιά της, άλλωστε, έχει εξυμνηθεί από πολλά ταξιδιωτικά μέσα παγκοσμίως και έχει καταστήσει την Γκιόλας ως σημείο αναφοράς της Θάσου.
Ωστόσο, αυτό που είχαμε διαπιστώσει και εμείς όταν την επισκεφτήκαμε το καλοκαίρι του 2014 ήταν ότι η πρόσβαση στην Γκιόλα δεν ήταν και η πιο εύκολη διαδικασία του κόσμου, καθώς για να φτάσει κανείς στην παραλία θα πρέπει να διασχίσει έναν χωματόδρομο μήκους περίπου 2 χιλιομέτρων, με πολλές ανηφόρες και κατηφόρες (Σχόλιο γράφοντος: Αλλά και αρκετές "περίεργες" και πρόχειρες πινακίδες σήμανσης -όπως μπορείτε να δείτε στην "Έκθεση Εικόνων"- αλλά και άλλου είδους "αυθαιρεσίες" όπως οι καντίνες που μετατράπηκαν εν μια νυχτί σε...μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος!)
Φαίνεται πως αυτή η έλλειψη ενός αξιοπρεπούς δικτύου οδικής πρόσβασης στην Γκιόλα έγινε αντιληπτή από την διοίκηση της περιφέρειας ΑΜΘ, η οποία και αποφάσισε την χρηματοδότηση, με 80.000 €, ενός έργου για την βελτίωση της πρόσβασης στην φημισμένη φυσική πισίνα -μέσω του νέου ΕΣΠΑ. Στην ανακοίνωση, μάλιστα, στην οποία γίνεται λόγος για την Γκιόλα αναφέρονται και οι εντάξεις και άλλων έργων για την διευκόλυνση της πρόσβασης σε μερικά ακόμα σημεία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους παραθεριστές, όπως τα Στενά του Νέστου, το Μονοπάτι της Ζωής στην Ξάνθη και οι καταρράκτες του Λειβαδίτη.
Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:
Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της τουριστικής ταυτότητας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ειδικότερα της βελτίωσης της προσβασιμότητας σε σημεία υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος, μεταξύ άλλων, με απόφαση του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Παυλίδη, προχώρησε η ένταξη των παρακάτω έργων και τεχνικών παρεμβάσεων.
Έργο διαμόρφωσης και βελτίωσης της πρόσβασης, για την προσέγγιση (έως μια απόσταση ασφαλείας που δεν θα το επιβαρύνει) στο παγκόσμιας φήμης μνημείο της φύσης «Γκιόλα» στη Θάσο, προϋπολογισμού 80.000 ευρώ.
Εργασίες ανάδειξης- αξιοποίησης του μονοπατιού του περιαστικού δάσους της Ξάνθης, γνωστού ως το «Μονοπάτι της Ζωής», προϋπολογισμού 45.000 ευρώ δυνάμει της ΣΑΕΠ 531, με φορέα υλοποίησης την Διεύθυνση Δασών Ν. Ξάνθης. Το μονοπάτι ξεκινά από τη γέφυρα του Σαμακώφ και δια του περιαστικού πευκοδάσους της πόλης της Ξάνθης από το ιστορικό Μοναστήρι της Παναγίας της Καλαμούς στο 5ο χιλ. της οδού Ξάνθης – Σταυρούπολης.
Εργασίες βελτίωσης βατότητας μονοπατιού του Καταρράκτη Λειβαδίτη, προϋπολογισμού 25.000 ευρώ, από τη ΣΑΕΠ 531, με φορέα υλοποίησης τη Διεύθυνση Δασών Ν. Ξάνθης. Μέσω των τεχνικών παρεμβάσεων επιδιώκεται η βελτίωση της προσβασιμότητας των επισκεπτών προς τον καταρράκτη, μια περιοχή ιδιαίτερα ελκυστική για τους περιηγητές κάθε ηλικίας.
Σημειώνεται τέλος, ότι ολοκληρώθηκε το έργο αποκατάστασης μονοπατιού στα στενά του Νέστου στην Ξάνθη, ύψους 25.000 ευρώ, με φορέα υλοποίησης το Δασαρχείο Σταυρούπολης.
http://www.kavala-portal.gr/2014-07-01-07-51-49/item/5405-erga-gia-tin-veltiosi-tis-prosvasis-stin-giola-kai-sta-stena-tou-nestou-apo-tin-perifereia-amth-fotografies
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου
Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!