0

Δείγματα από γεωλογικούς και τεχνιτούς σχηματισμούς του τύμβου Καστά επεξεργάζονται οι επιστήμονες του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ. Η επεξεργασία αυτή γίνεται με τα πλέον σύγχρονα μηχανήματα και μπορεί να αποδώσει με ακρίβεια ακόμη και χρονολόγηση.

Η επιστημονική έρευνα της ομάδας του Γρηγόρη Τσόκα έχει προχωρήσει σε πολύ σημαντικό βαθμό ,σε σημείο μάλιστα που η γεωμορφολογική μελέτη δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας ενός μοντέλου του φυσικού πυρήνα του λόφου.

Ο πρώτες παρατηρήσεις επιβεβαιώνουν πλήρως ότι ο Καστάς είναι τύμβος και έχει πάρει τη μορφή αυτή μετά από ανθρώπινες παρεμβάσεις. Μάλιστα τα ευρήματα της έρευνας δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης των όσων υποστηρίζει από την πρώτη στιγμή η ανασκαφική ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη. Λόφος ,τάφος, τύμβος, λιοντάρι, περίβολος, μέρος ενός ευρύτερου συνόλου στην περιοχή.

Η ανάλυση ευρημάτων με άνθρακα 14 θα προσθέσει πολλά νέα στοιχεία ως προς τη χρονολόγηση, ενώ οι γεωμορφολογικές αναλύσεις επιβεβαιώνουν όλες τις οικοδομικές φάσεις του μνημείου όπως τις έχει περιγράψει ήδη σε ομιλία του στο ΑΠΘ ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής.

Την περίοδο αυτή έξι επιστήμονες του ΑΠΘ, που θεωρούνται κορυφαίοι στο είδος τους, μελετούν εντατικά τα νέα δεδομένα ενώ στο ίδιο τιμ βρίσκονται και έξι μεταπτυχιακοί φοιτητές.

Η έως τώρα ηλεκτρική διασκόπηση στον τύμβο , έχει καλύψει σε επιφάνεια το 50% , ενώ στο τέλος τους μήνα, οι εργασίες αναμένεται να φτάσουν στο 70%.

Ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ επιμένει πάντως ότι χρίζουν ανασκαφής τα σημεία που υπέδειξε πριν από ένα χρόνο. Ωστόσο μια πιο ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με το αν υπάρχουν και άλλα οικοδομήματα στο τύμβο, θα την έχει όταν συνολικά τα στοιχεία της ηλεκτρικής διασκόπησης τεθούν υπό επιστημονική ανάλυση, κάτι που απαιτεί τουλάχιστον δύο μήνες.

Όσο για τη χρηματοδότηση των νέων ερευνών, έγινε για μια ακόμη φορά από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με ένα κονδύλιο της τάξεως των 10.000 ευρώ που ενέκρινε ο πρύτανης Περικλής Μήτκας παρά την οικονομική στενότητα.

Τα χρήματα αυτά δαπανώνται κυρίως σε αναλώσιμα υλικά όπως ηλεκτρόδια και βεντούζες ενώ η ομάδα των επιστημόνων καλύπτουν τις μετακινήσεις της ακόμη και με προσωπικά έξοδα.

Καθοριστική για την ολοκλήρωση της ηλεκτρικής τομογραφίας στον τύμβο Καστά θα είναι μια χορηγία, η οποία θα συμβάλλει ουσιαστικά στην επέκταση των ερευνών και σε άλλα σημεία ήσσονος σημασίας. Το ποσό αυτό υπολογίζεται στις 6.000 ευρώ, ενώ το ΑΠΘ συνολικά διέθεσε έως τώρα 22.000.

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι το συγκεκριμένο έργο των επιστημόνων πρέπει να ολοκληρωθεί αφού η τεκμηρίωση των νέων δεδομένων ίσως απογειώσει την ανασκαφή ακόμη περισσότερο αλλά δεν αποκλείεται και να μετριάσει κάπως τις προσδοκίες των Ελλήνων. Σε κάθε περίπτωση όμως, όλοι θα γνωρίζουν.

Η ομάδα του Γρηγόρη Τσόκα:

Παναγιώτης Τσούρλος
Γιώργος Βαργεμέζης
Ηλίας Σμήκος
Σπύρος Παυλίδης
Γιώργος Συρίδης

http://www.thousandnews.gr/index.php/newsroom/item/191764-matia-pou-idi-vlepoun-ti-kryvei-o-tymvos-kasta-foto

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top