0

Αποδεκτό από την τράπεζα Πειραιώς έχει γίνει το σχέδιο ανασυγκρότησης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, έχει ήδη συμφωνηθεί το πλαίσιο αναδιάρθρωσης του συνολικού χρέους της εταιρίας και απομένουν οι τεχνικές λεπτομέρειες για τον τρόπο υλοποίησής του. Στο stokokkino.gr μιλά ο πρόεδρος της ΕΒΖ, Γιώργος Λάντζας.

Η εκπόνηση ενός ρεαλιστικού Επιχειρησιακού Σχεδίου για την επιβίωση της ΕΒΖ αποτέλεσε, όπως υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση, προτεραιότητα της νέας διοίκησης της εταιρίας, με στόχο τη μείωση του παραγωγικού κόστους στα επίπεδα των αντίστοιχων ευρωπαϊκών ζαχαρουργείων ως προϋπόθεση για την επιβίωση και την ανάπτυξη της επιχείρησης. Με το σχέδιο αυτό, όπως προστίθεται, διαμορφώνεται το πλαίσιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της επιχείρησης, τη βιωσιμότητα της καθώς και την ανάπτυξη της τευτλοπαραγωγής στη χώρα μας. Η υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου χαρακτηρίζεται «μεγάλη, δύσκολη αλλά και ενδιαφέρουσα πρόκληση».

«Έχουμε υποβάλει το επιχειρησιακό μας σχέδιο στην τράπεζα Πειραιώς, η οποία το αξιολόγησε καταρχήν θετικά σαν βάση για συζήτηση. Δεν είναι ένα επιχειρησιακό σχέδιο  που θα θέλαμε, αλλά στις δεδομένες συνθήκες έτσι όπως είναι η εταιρία, δεν μπορεί να γίνει κάτι καλύτερο. Αντιστρέφεται η πορεία της εταιρίας και ανοίγεται ένα παράθυρο αισιοδοξίας και δημιουργίας για την εταιρία», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΒΖ, Γιώργος Λάντζας μιλώντας στο stokokkino.gr.

Όπως περιγράφει στη συνέχεια, με βάση αυτό το σχέδιο, η τράπεζα Πειραιώς έχει προτείνει ένα πλαίσιο αναδιάρθρωσης του χρέους, το οποίο περιλαμβάνει την αξιοποίηση κάποιων μη παραγωγικών ακινήτων που έχει η εταιρία (όπως το κτήριο στην Κουντουριώτου, κτήματα στη Σίνδο, οικόπεδα των παλιών εργοστασίων στη Ξάνθη κ.ά.), τα οποία θα μεταφερθούν στην Πειραιώς και θα πουληθούν προκειμένου να μειωθούν τα χρέη. Αφού γίνει αυτή η απομείωση, στη συνέχεια θα συναφθούν δύο ομολογιακά δάνεια: ένα κομμάτι από αυτά θα γίνει ομολογιακό δάνειο -με καλούς όρους χρηματοδότησης- για 10 χρόνια και εφόσον αποπληρωθεί αυτό το δάνειο, το υπόλοιπο κομμάτι θα σβηστεί τελείως. Όπως προσθέτει ο ίδιος, πρόκειται για μία συμφωνία η οποία συνδυάζεται και με τη χρηματοδότηση της εταιρίας για το διάστημα των επόμενων μηνών, για να μπορεί η ΕΒΖ να λειτουργήσει και να αναδιαρθρώσει τις διαδικασίες της.

Το πλαίσιο για την υλοποίηση όλων των παραπάνω έχει συμφωνηθεί και οι συζητήσεις μεταξύ της ΕΒΖ και της τράπεζας Πειραιώς συνεχίζονται για να κλείσουν και οι τεχνικές λεπτομέρειες που απαιτούνται.

Όπως σημειώνει ο Γ. Λάντζας, «Τα 148 εκατομμύρια ευρώ που χρωστάμε είναι ένας βραχνάς στην εταιρία και είναι ένα πρόβλημα και για την Πειραιώς, γιατί εμείς δεν μπορούμε να το ικανοποιήσουμε αυτό το δάνειο, ούτε υπάρχει καμιά άλλη λύση». «Οπότε η βέλτιστη λύση και για την τράπεζα και για μας είναι να εξυγιανθεί όλη αυτή η σχέση μας και να ξεκινήσει η εταιρία να δουλεύει για να μπορεί να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις, μέσα στις οποίες θα είναι και η αποπληρωμή των δανείων που τυχόν θα πάρει», συμπληρώνει.

Σχετικά με το τι άλλο περιλαμβάνει το σχέδιο που καταρτίστηκε, ο πρόεδρος της ΕΒΖ τονίζει: «Για να μπορεί να λειτουργεί η βιομηχανία ανταγωνιστικά πρέπει να έχει ένα πολύ καλό ανταγωνιστικό κόστος. Το κόστος αυτό σήμερα στην ευρωπαϊκή αγορά είναι στο επίπεδο των 450 ευρώ/ τόνο περίπου της παραγόμενης ζάχαρης».
Αυτό έχει σημασία καθώς, όπως επισημαίνει για τη ζάχαρη σαν χρηματιστηριακό είδος, «κανένας δεν μπορεί να ελέγξει τις τιμές του τελικού προϊόντος. Εκείνη την προσπάθεια που κάνουμε όλες οι βιομηχανίες ζάχαρης είναι να ελέγχουν το κοστολόγιο έτσι ώστε να μπορούνε τις καλές χρονιές- όταν δηλαδή η τιμή είναι πάρα πολύ καλή- να δημιουργούνε ένα καλό απόθεμα πόρων για τις κακές και δύσκολες χρονιές».

«Η φετινή χρονιά είναι πάρα πολύ καλή και από καιρικές συνθήκες και από την τιμή της ζάχαρης, φαίνεται ότι η τιμή της ζάχαρης θα κυμανθεί σε πολύ καλά επίπεδα έχει μία αυξητική τάση, οπότε εμείς πρέπει να την αξιοποιήσουμε για να βελτιώσουμε κατά πολύ τη θέση μας, για να μπορούμε να προβούμε και σε μία σειρά άλλες επιχειρηματικές ενέργειες και δραστηριότητες που θα βελτιώσουν την κερδοφορία», συμπληρώνει.

Μείωση του κόστους

Ερωτηθείς για το εάν εξετάζεται η μείωση του κόστους της επιχείρησης, ο πρόεδρος της ΕΒΖ τονίζει: «Στο επιχειρησιακό σχέδιο που κάναμε, πήραμε όλους τους παράγοντες κόστους της επιχείρησης και εκεί στηρίξαμε και τις επεμβάσεις».

Όσον αφορά το κόστος των τεύτλων, τονίζει πως «εκεί έχουμε να κάνουμε πάρα πολλή δουλειά με τους τευτλοπαραγωγούς τα επόμενα χρόνια, δηλαδή πως θα βελτιώσουμε το κόστος των τεύτλων που αγοράζει η βιομηχανία χωρίς όμως να μειωθεί το εισόδημα του παραγωγού». «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υλοποιηθεί ένα ολόκληρο πρόγραμμα ενίσχυσης των παραγωγών μέσα από τα προγράμματα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με το οποίο συνεργαζόμαστε και θέλουμε να το διαμορφώσουμε από κοινού», συμπληρώνει.

Ένα άλλο κομμάτι είναι αυτό της ενέργειας, όπου, όπως αναφέρει ο ίδιος «Εκεί έχουμε αποφασίσει και δρομολογήσει διαδικασίες για να βελτιστοποιήσουμε τη χρήση της ενέργειας».

Ένα τρίτο κομμάτι αφορά το κόστος εργασίας, όπου εκεί, όπως υπογραμμίζει ο ίδιος, «θα πρέπει να γίνει πολλή δουλειά στην αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό του κανονισμού εργασίας γενικότερα, των οργανογραμμάτων και σαφώς και το κόμματι των αμοιβών».

Την επόμενη εβδομάδα ξεκινά η εξόφληση των τευτλοπαραγωγών

Η σπορά για την νέα καλλιεργητική περίοδο έχει ήδη ξεκινήσει ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να αρχίσει η εξόφληση των παραγωγών για τη σοδειά που παρέδωσαν πέρυσι. Υπενθυμίζεται πως στους τευτλοπαραγωγούς οφείλονται 8 εκατομμύρια ευρώ- στα τέλη της χρονιάς είχαν λάβει 2 εκατομμύρια.

Πάγιο αίτημα των τευτλοπαραγωγών είναι να υπάρχει εγγύηση πληρωμών. Ο πρόεδρος της ΕΒΖ διαβεβαιώνει πως στις συμβάσεις που θα υπογράψουν οι τευτλοπαραγωγοί φέτος θα περιλαμβάνεται και αυτός ο όρος, με συγκεκριμένη διαδικασία αποπληρωμής. Επίσης, όπως προσθέτει ο ίδιος, στη διάρκεια της χρονιάς η βιομηχανία θα δώσει επαρκείς εγγυήσεις στους παραγωγούς ώστε να μην υπάρξει η ίδια κατάσταση.

Τι θα γίνει με τα εργοστάσια της Ορεστιάδας και των Σερρών

Πέρυσι είχαν καλλιεργηθεί περίπου 50.000 στρέμματα. Φέτος στο πλάνο της εταιρίας εκτιμάται πως θα καλλιεργηθούν 100.000 στρέμματα και μέχρι στιγμής - ένεκα των καθυστερήσεων- έχουν καλλιεργηθεί περίπου 15.000 στρέμματα. Σε ερώτηση για το εάν θα εκπληρωθεί ο στόχος των 100.000 στρεμμάτων, ο πρόεδρος της ΕΒΖ εκτιμά πως πρόκειται για «δύσκολο αλλά ρεαλιστικό στόχο», εάν οι τευτλοπαραγωγοί «αγκαλιάσουν» όλη αυτήν την προσπάθεια.

Με βάση τα παραπάνω, εάν δηλαδή γίνουν οι συγκεκριμένες καλλιέργειες, ο Γ. Λάντζας εκτιμά πως θα λειτουργήσει το εργοστάσιο της Ορεστιάδας και μπορεί να λειτουργήσει και το εργοστάσιο των Σερρών. «Σε περίπτωση που δεν το καταφέρουμε αυτό για τις Σέρρες, η ποσότητα των τεύτλων που θα μπει στην περιοχή των Σερρών, όπως και πέρυσι, θα μεταφερθεί στο Πλατύ», αναφέρει.

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με την οποία από την 1η Μαρτίου αναστέλλεται η διαπραγμάτευση των μετοχών της ΕΒΖ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Γ.Λάντζας αναφέρει: «Αυτό έγινε διότι οι ορκωτοί λογιστές, με βάση τα στοιχεία που είχαν έως την 30η Ιανουαρίου σε σχέση με τη συνέχιση της χρηματοδότησης της εταιρίας- που όντως μέχρι τότε δεν υπήρχε απόφαση από την Πειραιώς-, διατύπωσαν τη μη έκφραση γνώμης».  «Αυτό σημαίνει ότι εμείς θα πρέπει στο επόμενο τρίμηνο να παρουσιάσουμε επαρκή στοιχεία για να γίνει η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μας σε σχέση με την Επιτροπή Κεφαλαιοαγοράς», συμπληρώνει.

Σε σχετική ερώτηση για την προκαταρκτική έρευνα για τα πεπραγμένα προηγούμενων διοικήσεων της EBZ που παρήγγειλε στην Οικονομική Αστυνομία ο Εισαγγελέας Διαφθοράς, ο Γ. Λάντζας αναφέρει: «Εγώ προσωπικά λυπάμαι, γιατί όταν συμβαίνουν τέτοια πράγματα στις επιχειρήσεις, δεν είναι καλό πράγμα για το μέλλον γενικότερα μίας επιχείρησης, δεν είναι καλό πράγμα για το μέλλον της οικονομίας μας. Η ποινικοποίηση δηλαδή των επιχειρηματικών δράσεων».

«Εμείς δεν έχουμε καμία δουλειά με αυτό, εμείς υποχρεωθήκαμε με βάση τον κανονισμό της εταιρίας και τις υποχρεώσεις που είχαμε σαν διοικητικό συμβούλιο, να κάνουμε την μηνυτήρια αναφορά προς τον εισαγγελέα και εκεί σταματάει ο ρόλος μας», προσθέτει.

Αισιόδοξος για την ΕΒΖ

Η οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ΕΒΖ είναι δύσκολη. Παρόλα αυτά ο Γ. Λάντζας δηλώνει αισιόδοξος, τονίζοντας: «Στους βιομηχανικούς κλάδους το δύσκολο πράγμα είναι να βρεις αγορές και συνήθως οι αγορές είναι εκείνες που σε προστάζουν το τι θα κάνεις και πώς θα το κάνεις. Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε έτοιμη αγορά, δηλαδή έχουμε μία αγορά 270.000 τόνων που κανονικά έπρεπε να λειτουργούν σε πλήρεις ρυθμούς και τα τρία εργοστάσια τα δικά μας απρόσκοπτα».

«Αυτή η αγορά είναι εδώ, παρούσα και είναι αυξανόμενη» προσθέτει και καταλήγει: «Τα επόμενα χρόνια, οι τάσεις όλες συνηγορούν ότι αυτή η αγορά θα μείνει και θα αυξάνει. Άρα όταν έχεις ήδη μία αγορά, όταν υπάρχει ήδη ένα καλό όνομα της ΕΒΖ και καλής ποιότητας ζάχαρη που παράγουμε, δεν βλέπει κανείς κανένα λόγο γιατί αυτό το πράγμα να μην προχωρήσει. Εξαρτάται καθαρά από τον ανθρώπινο παράγοντα- από τη διοίκηση, τα στελέχη, τους εργαζόμενους της εταιρίας και από τους τευλτοπαραγωγούς-, κατά πόσο όλοι αυτοί σαν μία ενιαία ομάδα θα δουλέψουν για να το κάνουν πράξη».

http://www.stokokkino.gr/article/1000000000027388/EBZ-Ekleise-i-sumfonia-me-tin-Peiraios--Anoigei-o-dromos-gia-ti-biosimotita

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top