Εδώ και καιρό έχει «ανοίξει» μία συζήτηση μεταξύ των πρυτανικών αρχών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και της Διοίκησης του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΤΕΙ) Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης στο πλαίσιο της προσπάθειας εξεύρεσης ενός πλαισίου μιας πιθανής συνένωσης, είτε σε επίπεδο συγχώνευσης είτε σε επίπεδο απορρόφησης. Οι συζητήσεις αυτές, αν και ακόμη διεξάγονται άτυπα, «δείχνουν» ότι για πρώτη φορά ίσως βρισκόμαστε κοντά στην πραγματοποίηση ενός πάγιου αιτήματος της Καβάλας για ίδρυση Πανεπιστημίου στην πόλη.
Είναι γνωστό εδώ και χρόνια και εκπεφρασμένο δημόσια ότι οι Αρχές του ΔΠΘ επιθυμούν το «μεγάλωμα» και την «εξάπλωση» του Πανεπιστημίου και προς την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και δη προς την πόλη μας. Η ίδρυση παραρτημάτων Σχολών του Δημοκριτείου στην Καβάλα έχει «ακουστεί» πολλές φορές στο παρελθόν ως ενδεχόμενο.
Μελέτη βιωσιμότητας Σχολών του ΔΠΘ στην Καβάλα
Σύμφωνα με πληροφορίες του KAVALA POST, αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπόνηση για πρώτη φορά μιας μελέτης σκοπιμότητας και βιωσιμότητας ενός τέτοιου σχεδίου. Η μελέτη γίνεται από Καθηγητές του Δημοκριτείου και παρόλο που δεν σχετίζεται άμεσα με τις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικά με μια πιθανή «συμπόρευση» ΔΠΘ-ΤΕΙ ΑΜ-Θ, δεν αποκλείεται να αποτελέσει τον «καταλύτη» που ίσως επισπεύσει τις διαδικασίες αλλά και τις αποφάσεις.
Τα «αγκάθια» σε μια ενδεχόμενη συμφωνία
Αν και ακόμη οι συζητήσεις που διεξάγονται σχετικά με μια πιθανή «συνένωση» ΔΠΘ-ΤΕΙ ΑΜ-Θ έχουν καταφέρει να «κρατηθούν» εντός της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, εντούτοις έχουν ήδη αρχίσει να καταγράφονται και οι πρώτες αντιδράσεις που προέρχονται από Καθηγητές συγκεκριμένων Τμημάτων τόσο του ενός όσο και του άλλου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος που θεωρούν ότι «θίγονται» από μία τέτοια προοπτική.
Επιλεκτική συγχώνευση ή απορρόφηση;
Τα σενάρια που έχουν «πέσει» στο τραπέζι των (άτυπων, επαναλαμβάνουμε) διαπραγματεύσεων είναι πολλά. Ξεκινούν από τη συγχώνευση ορισμένων Τμημάτων του ΤΕΙ ΑΜ-Θ με το ΔΠΘ το οποίο θα αναλάβει, ως Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, να τα αναβαθμίσει δημιουργώντας Προγράμματα Σπουδών πανεπιστημιακού επιπέδου και φτάνουν μέχρι την πλήρη απορρόφηση του ΤΕΙ ΑΜ-Θ από το ΔΠΘ με στόχο τη δημιουργία ενός νέου, μεγάλου και ισχυρού Πανεπιστημιακού Ιδρύματος με πιθανότερη ονομασία: «Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης».
Και στις δύο περιπτώσεις, σημαντικό ρόλο «παίζει» η σημαντική «προίκα» του ΤΕΙ της Καβάλας σε κτιριακές υποδομές, αίθουσες διδασκαλίας αλλά και -κυρίως- εργαστηρίων.
O ρόλος του Υπουργείου Παιδείας και των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση
Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να επισημανθεί ότι στο Σχέδιο Νόμου για την Παιδεία που «κατέβασε» προς διαβούλευση η κυβέρνηση προβλέπει ότι στο μέλλον θα μπορούν να πραγματοποιούνται συγχωνεύσεις Σχολών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ με ΑΕΙ, ΤΕΙ με ΤΕΙ, ακόμα και ΑΕΙ με ΤΕΙ) με απλή υπουργική απόφαση, δίχως τη συμμετοχή στις αποφάσεις αυτές των Πρυτανικών Αρχών ή των Διοικήσεων των ΤΕΙ.
Επίσης, σύμφωνα με τα όσα έχουν «διαρρεύσει» στον Τύπου σχετικά με τις προθέσεις για αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου προωθεί την ένταξη της Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης με διετή Προγράμματα Σπουδών Τεχνικής, κυρίως, Κατεύθυνσης υπό τη «σκέπη» των ΑΕΙ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημιουργία νέων αναγκών σε υποδομές.
Και οι δύο αυτές προωθούμενες από την κυβέρνηση αλλαγές δεν μπορεί παρά να παίξουν σημαντικό ρόλο στις συζητήσεις μεταξύ Δημοκριτείου και ΤΕΙ ΑΜ-Θ που βρίσκονται σε εξέλιξη…
Μια «χρυσή» ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη
Η Καβάλα δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία να αποκτήσει επιτέλους ένα Πανεπιστήμιο. Αυτό για το οποίο τόσα χρόνια «πάλευαν» οι ταγοί μας αλλά ποτέ δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν για διάφορους λόγους, φαίνεται για πρώτη φορά πως μπορεί να αποκτήσει σάρκα και οστά. Τρόποι υπάρχουν. Και μάλιστα πολλοί. Η συζήτηση «άνοιξε».
Μένει να αποδειχθεί εάν θα επικρατήσουν οι «φωνές» των συμφερόντων και των… ενδιαφερόντων ή αυτές που «μιλούν» προς όφελος τόσο των τοπικών κοινωνιών όσο και της ίδιας της ποιότητας της παρεχόμενης Παιδείας στους Έλληνες και (γιατί όχι;) ξένους φοιτητές.
http://www.kavalapost.gr/181952/pithani-oso-pote-mia-synenosi-dimokritiou-ti-th-mia-chrysi-efkeria-gia-tin-kavala/