Και στην πόλη της Καβάλας είχε δράσει η σπείρα αλλοδαπών που έκανε αναλήψεις από ΑΤΜ τραπεζών χωρίς όμως να χρεώνει τραπεζικούς λογαριασμούς. Για την υπόθεση έχουν ταυτοποιηθεί τα στοιχεία 3 προσώπων χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει συλλήψεις.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, η σπείρα διέπραττε κλοπές από ΑΤΜ στη Βόρεια Ελλάδα χρησιμοποιώντας μια συγκεκριμένη μεθοδολογία για την οποία όμως δεν δόθηκαν πολλές πληροφορίες. Από τα όσα έγιναν γνωστά προέκυψε ότι οι δράστες επέλεγαν να κάνουν αναλήψεις χρηματικών ποσών με τη χρήση τραπεζικών καρτών ξένης χώρας που διέθεταν, μπλοκάροντας την έξοδο των χρημάτων, τα οποία αποσπούσαν στη συνέχεια χωρίς να χρεώνονται οι λογαριασμοί τους.
Από την περιγραφή προκύπτει ότι χρησιμοποίησαν ένα κενό ασφαλείας στα ΑΤΜ με αποτέλεσμα να καταφέρουν να κάνουν αναλήψεις συνολικού ύψους 29.000€, χωρίς να χρεωθεί ο δικός τους λογαριασμός ή ο λογαριασμός κάποιου ανυποψίαστου πολίτη.
Η περιγραφή θυμίζει τη μέθοδο cash trapping (παγίδευση μετρητών) που εμφανίστηκε και στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίες. Η μέθοδος αυτή δεν προϋποθέτει υποκλοπή του μυστικού αριθμού PIN ή άλλους πολύπλοκους μηχανισμούς.
Οι δράστες τοποθετούν μια ειδική τάπα στη σχισμή από την οποία βγαίνουν τα χρήματα η οποία στην πίσω πλευρά έχει ισχυρή κόλα. Ο πελάτης της τράπεζας παίρνει μεν απόδειξη ότι η συναλλαγή του ολοκληρώθηκε αλλά δεν βλέπει ποτέ τα χρήματα. Η μέθοδος αυτή, πάντως, έχει ως αποτέλεσμα να μειώνονται τα χρήματα στους λογαριασμούς. Στη συγκεκριμένη περίπτωση που ανακοίνωσε η αστυνομία, δεν αφαιρούνται χρήματα από τους λογαριασμούς.
Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι η δράση της σπείρας διήρκεσε τουλάχιστον ένα έτος, από τον Απρίλιο του 2017 έως τον Απρίλιο του 2018 και επεκτάθηκε σε διάφορες περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα. Έχουν καταγραφεί συνολικά 24 κλοπές και 4 απόπειρες κλοπών χρημάτων από ΑΤΜ σε Κιλκίς, Ιωάννινα, Σέρρες, Δράμα, Καβάλα και Θεσσαλονίκη.
Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται μετά από έρευνα αστυνομικών στο Κιλκίς κι έτσι ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ενός 40χρονου και δύο γυναικών ηλικίας 30 και 25 ετών, όλοι τους αλλοδαποί υπήκοοι, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής και απάτη. Η έρευνα των αστυνομικών συνεχίζεται για την ανακάλυψη συνεργών τους και την εξακρίβωση της συμμετοχής τους σε τυχόν παρόμοια αδικήματα.
ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙΤΕ
Για καλό και για κακό, όταν κάποιος κάνει μια ανάληψη από τράπεζα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός τόσο κατά την πληκτρολόγηση του PIN όσο και στην καταμέτρηση των χρημάτων που έλαβε αλλά και στον έλεγχο της απόδειξης που οι περισσότεροι συνήθως πετούν στα σκουπίδια. Αν ένας πελάτης ολοκληρώσει τη συναλλαγή του, δηλαδή η κάρτα του έχει βγει, έχει εκδοθεί απόδειξη αλλά δεν έχει ανοίξει η θυρίδα για τα χρήματα, τότε πρέπει να ειδοποιήσει αμέσως την υπηρεσία της τράπεζας, ο τηλεφωνικός αριθμός της οποίας φαίνεται στην οθόνη του ΑΤΜ αν ξαναβάλει την κάρτα του, ή και την αστυνομία. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα πρέπει να παραμείνει στο σημείο όπου βρίσκεται το ΑΤΜ. Αν πρόκειται για απάτη, κάποιος καραδοκεί εκεί κοντά και περιμένει το θύμα να αποχωρήσει.
Δημοσίευση σχολίου
Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!