Επείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατάθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωμάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με τις επιθετικές κινήσεις Τούρκικων Αλιευτικών τα οποία ψαρεύουν σε Ελληνικά χωρικά ύδατα, πολλές φορές με τη συνοδεία πολεμικών πλοίων της Τουρκίας.
Τα τούρκικα Αλιευτικά, πέρα από την παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων φαίνεται ότι αμφισβητούν και τους βασικούς Ευρωπαϊκούς κανόνες της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, την ίδια στιγμή που οι Έλληνες αλιείς, σεβόμενοι την ανάγκη για προστασία του θαλάσσιου αποθέματος από την υπεραλίευση, ευθυγραμμίζουν την δραστηριότητά τους αντίστοιχα.
Με δεδομένη την ζημία που προκαλεί μία τέτοια στρατηγική εκ μέρους Τούρκων αλιέων, ο Δημήτρης Παπαδημούλης επικαλείται τους στόχους της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής και ζητά από την Κομισιόν να αναπτύξει πρωτοβουλίες ώστε να υπάρξει έγκαιρη και άμεση προστασία τους καθώς και να γίνουν σεβαστοί από την Τουρκία οι κανόνες που ισχύουν για την υπεραλίευση.
Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:
Ερώτηση προς την Επιτροπή για τα Τούρκικα Αλιευτικά
Την τελευταία περίοδο, δεκάδες καταγγελίες Ελλήνων αλιέων στο Αιγαίο περιγράφουν μια επιθετικότητα εκ μέρους Τούρκων αλιέων, οι οποίοι ψαρεύουν στα Ελληνικά χωρικά ύδατα χωρίς να σέβονται τους Ευρωπαϊκούς Κανόνες και την Κοινή Αλιευτική Πολιτική, οι οποίοι προστατεύουν τα θαλάσσια αποθέματα από την υπεραλίευση.
Ειδικότερα στα νησιά του Αιγαίου, η αλιεία αποτελεί διαχρονικά βασική πηγή διατροφής και εμπορίου. Είναι γεγονός ότι οι Τούρκοι αλιείς πολλές φορές με την συνοδεία σκαφών της Τουρκικής Ακτοφυλακής, ψαρεύουν μαζικά στα χωρικά ύδατα κράτους μέλους της ΕΕ, κάνοντας μεταξύ άλλων χρήση απαγορευμένων στην ΕΕ αλιευτικών μεθόδων.
Η Τουρκία αρνείται να κυρώσει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) που αποτελεί βασικό πυλώνα για τη συνεργασία στον τομέα της αλιείας.
Με δεδομένους τους στόχους της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής οι οποίοι ορίζουν κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμους κλάδους αλιείας καθώς και τα όρια αλιευμάτων ανά περιοχή, ερωτάται η Επιτροπή:
1. Γνωρίζει την εκτός Ευρωπαϊκών κανόνων πρακτική Τουρκικών αλιευτικών να ψαρεύουν σε Ελληνικά ύδατα σε βάρος των Ελλήνων ψαράδων, οι οποίοι ευθυγραμμίζονται με τους κανόνες για τη διαφύλαξη των θαλάσσιων αποθεμάτων;
2. Με ποιόν τρόπο σχεδιάζει να κινηθεί αναφορικά με την έγκαιρη και άμεση προστασία των στόχων της ΚΑΠ και στην περιοχή του Αιγαίου, όταν μάλιστα αυτοί αμφισβητούνται στην πράξη από υποψήφια προς ένταξη χώρα;
Δημοσίευση σχολίου
Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!