0

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Ερντογάν ξέρει να «στήνει» προβοκάτσιες. Με μία αιφνιδιαστική κίνηση μετονομάστηκε ο δρόμος που περνά μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα. Ωστόσο, το νέο όνομα του δρόμου παραπέμπει σε πρόσωπα και εποχές που αποτελούν Casus Belli για τους Αμερικανούς συντηρητικούς, Ρεπουμπλικάνους και γενικώς για όλους τους εκπροσώπους του αμερικανικού «Λευκού κατεστημένου», του περίφημου WASP (Λευκοί, Αγγλοσάξονες - Προτεστάντες) που στηρίζουν τη σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Οι Τούρκοι, λοιπόν, ονόμασαν τον δρόμο «Μάλκομ Χ». Πρόκειται για τον μουσουλμανικού θρησκεύματος πρώιμο πρωτεργάτη του κινήματος «Μαύροι Πάνθηρες» της δεκαετίας του '60. Το μουσουλμανικό όνομά του ήταν El-Hajj Malik el-Shabazz.

Το προηγούμενο όνομα του δρόμου που οδηγεί στη νέα αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα ήταν «Κλάδος Ελαίας» που αντιστοιχεί στην κωδική ονομασία της τουρκικής επιχείρησης στη Συρία (Αφρίν). Τότε το σύστημα Ερντογάν ήθελε και πάλι να προβοκάρει τις ΗΠΑ, διότι στήριζαν (και ακόμη στηρίζουν) τους Κούρδους της Συρίας και τη στρατιωτική οργάνωσή τους YPG.

Έχουμε, λοιπόν, δύο προβοκάτσιες σε διάστημα ενός έτους. Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που το αμερικανικό Πεντάγωνο ξεκαθάρισε την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου πως η Τουρκία θα πρέπει να ξεχάσει τα αεροσκάφη F35 καθώς κι άλλα αμερικανικά οπλικά συστήματα που θέλει να προμηθευτεί, αν επιμείνει στην αγορά των ρωσικών συστημάτων S400.

Άλλωστε, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος βρίσκεται στο Μπουένος Άιρες για τη σύνοδο των G20, υποβάθμισε την τελευταία στιγμή και ενώ ταξίδευε με το προεδρικό αεροσκάφος τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο των συνεδριάσεων των 20 πλουσιοτέρων χωρών του κόσμου. Η συνάντηση από ουσιαστική και μακρόχρονη χαρακτηρίστηκε από τον Λευκό Οίκο τυπική και σύντομη.

Ποιος ήταν ο Μάλκομ Χ

Γιος δολοφονημένου πάστορα από ρατσιστικές οργανώσεις λευκών, ο Μάλκολμ Χ βίωσε από πολύ μικρός τις πολιτικές φυλετικού διαχωρισμού. Η δράση της Κου Κλουξ Κλαν επηρέασε καταλυτικά την οικογένειά του, εξαναγκάζοντάς τη να μετακομίσει, καθώς έβαλε φωτιά στο σπίτι της, ενώ ο πατέρας του Μάλκομ Χ φέρεται να δολοφονήθηκε από τη ρατσιστική οργάνωση Black Legion.

Στα νιάτα του ακολούθησε παραβατική συμπεριφορά, ωστόσο το όνομά του συνδέθηκε με κάτι σαφώς μεγαλύτερο και πιο ουσιαστικό.

Ο Μάλκολμ Χ δόθηκε σε μία σειρά από ανάδοχες οικογένειες. Το 1946, σε ηλικία 20 ετών, οδηγήθηκε στη φυλακή για διάρρηξη. Εκεί μυήθηκε στον Ισλαμισμό και ο εκρηκτικός συνδυασμός συσσωρευμένης οργής και νέας πίστης τον οδήγησε στο «Έθνος του Ισλάμ». Το κοινωνικοπολιτικό αυτό κίνημα του Ελάιζα Μοχάμεντ διακήρυττε την υπεροχή των μαύρων έναντι των λευκών. Τα μέλη του κινήματος εγκατέλειψαν «τα επώνυμα που τους έδωσαν οι λευκοί αφεντάδες» και βαφτίστηκαν με μουσουλμανικά ονόματα ή διατήρησαν μόνο το μικρό τους όνομα.

Μετά την αποφυλάκισή του το 1952, ο Μάλκολμ Χ αναδείχθηκε γρήγορα σε ηγετική φυσιογνωμία του «Έθνους του Ισλάμ», εκφράζοντας τα πιο αριστερά στοιχεία του.

Τον Μάρτιο του 1964, όμως, ο Μάλκολμ Χ ήρθε σε σύγκρουση με τον Ελάιζα Μοχάμεντ και αποχώρησε από το «Έθνος του Ισλάμ». Ύστερα από μία περίοδο ταξιδιών στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ίδρυσε την οργάνωση Μουσουλμανικό Τέμενος και, τον Ιούλιο του 1964, την Οργάνωση Αφροαμερικάνικης Ενότητας.

Οι πεποιθήσεις του Μάλκολμ Χ, όπως αυτός τις εξέφραζε στις ομιλίες του, άλλαξαν σημαντικά με την πάροδο του χρόνου. Ως εκπρόσωπος του «Έθνους του Ισλάμ» δίδαξε τη μαύρη υπεροχή και τάχθηκε υπέρ του διαχωρισμού μαύρων και λευκών Αμερικανών. Μετά τη ρήξη με το «Έθνος του Ισλάμ» το 1964, υποστήριξε πως υπήρξε «... ένα ζόμπι τότε ... στραμμένο προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση και έχοντας εντολή να βαδίσει...» και έγινε σουνίτης, αποκήρυξε τον ρατσισμό και εξέφρασε την επιθυμία να συνεργαστεί με τους ηγέτες των κινημάτων για τα πολιτικά δικαιώματα, αν και εξακολούθησε να δίνει έμφαση στη μαύρη αυτοδιάθεση.

Γεμάτος πάθος και με φλογερό λόγο ο Μάλκολμ Χ κάλεσε τους Αφροαμερικανούς να αποτινάξουν τον ρατσισμό «με κάθε μέσο». Στις ομιλίες του συνέδεε την αντιρατσιστική πάλη με την αντιιμπεριαλιστική.

Το σύνθημα του Μάλκολμ Χ «by any means necessary» έγινε «σημαία» για το Κόμμα των Μαύρων Πανθήρων, μια μαχητική οργάνωση που αναφερόταν στην ανατροπή του καπιταλισμού, συγκρότησε ένοπλες πολιτοφυλακές για την αυτοάμυνα των Αφροαμερικανών και έθετε τις -πολύτιμες μέχρι σήμερα για το κίνημα- διαχωριστικές ανάμεσα στους μαύρους καταπιεσμένους και τους μαύρους καταπιεστές, όπως και στους λευκούς καταπιεσμένους και καταπιεστές.

Υπήρξε προς το τέλος της ζωής του πνευματικός ηγέτης, ζητώντας με σθένος μια ειρηνική επίλυση του φυλετικού ζητήματος. Επίσημα θεωρείται ότι δολοφονήθηκε από το «Έθνος του Ισλάμ», ωστόσο δεν έχουν διευκρινιστεί ποιοι ήταν οι δράστες, καθώς οι θεωρίες είναι πολλές.

#


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top