Θέματα που αφορούν στο νέο πρόγραμμα “ψηφιακού μετασχηματισμού του γεωργικού τομέα”, τη συμμετοχή αγροτών, φοιτητών, ερευνητών και επαγγελματιών του Έβρου, καθώς και ζητήματα συνεργασίας των δύο φορέων σε δράσεις και προγράμματα που αφορούν σε ψηφιακές τεχνολογίες συζητήθηκαν στην συνάντηση εργασίας και συνεργασίας των Τμημάτων Αγροτικής Ανάπτυξης και Δασολογίας με έδρα την Ορεστιάδα και του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής.
Ολοκληρώθηκε αργά εχθές Τρίτη 27 Νοεμβρίου το μεσημέρι στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, η συνάντηση εργασίας για την υλοποίηση του προγράμματος “ψηφιακού μετασχηματισμού του γεωργικού τομέα”, μεταξύ του Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας του Δ.Π.Θ. Καθηγητή κ. Σπυρίδων Κουτρούμπα, του Γενικού Γραμματέα Ψηφιακής Πολιτικής, κ. Στέλιου Ράλλη και της Βουλευτή Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ κας Αναστασίας Γκαρά.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης χαρτογραφήθηκαν οι δυνατότητες συμμετοχής αγροτών, φοιτητών, ερευνητών και επαγγελματιών του Έβρου στο νέο πρόγραμμα του “ψηφιακού μετασχηματισμού του γεωργικού τομέα”, καθώς και επιμέρους θέματα συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου και της Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στην Ορεστιάδα, προκειμένου να υλοποιηθούν δράσεις και προγράμματα ψηφιακής τεχνολογίας.
Πιο συγκεκριμένα το έργο αφορά στη δημιουργία μίας τεχνολογικής πλατφόρμας και υποδομής για την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού του γεωργικού τομέα, η οποία θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα της υφιστάμενης κατάστασης και θα επιτρέπει την παροχή εξατομικευμένων περιβαλλοντικών δεδομένων και ενημερώσεων για τα αγροτεμάχια ανοικτών καλλιεργειών με αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.
Η γεωργία ακριβείας, ανοίγει νέους ορίζοντες για τον Έλληνα αγρότη, που θα έχει δικαίωμα πρόσβασης σ΄αυτές τις υπηρεσίες για να βελτιώσει την παραγωγή του με φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους, και να αυξήσει την αποδοτικότητα με λιγότερους πόρους (σε πιλοτικές εφαρμογές του μέτρου υπήρξε εξοικονόμηση 35% και 40%).
Η φύση του μετασχηματισμού που επέρχεται στον πρωτογενή τομέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως λόγω της κλιματικής αλλαγής, αποτελεί μεγάλη πρόκληση και για τα δυο Τμήματα της Σχολής Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας, που θα μπορούν να αναπτύσσουν υπηρεσίες αξιοποιώντας τα ασφαλή δεδομένα της δημόσιας υποδομής για την ψηφιοποίηση της Ελληνικής γεωργίας.
Δημοσίευση σχολίου
Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!