«Πιλότος» για όλα τα έργα της γεωθερμίας και τηλεθέρμανσης τα οποία θα γίνονται στην χώρα μας αποτελεί το έργο της αξιοποίησης αστικής και αγροτικής γεωθερμίας από το Δήμο Αλεξανδρούπολης.
Το έργο είναι προϋπολογισμού 6,5 εκ ευρώ θα γίνει στην Δημοτική ενότητα της Τραιανούπολης και η υλοποίηση του αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες μόλις ο τοπικός Δήμος πάρει το «πράσινο φως» από την εμπλοκή των εργολάβων που είχε προκύψει στην διακήρυξη του έργου.
Μιλώντας στην ΕΡΑ Ορεστιάδας για το έργο, ο πρόεδρος του ΚΑΠΕ Βασίλης Τσολακίδης, υποστήριξε πως πρόκειται για ένα σημαντικό έργο με πολλά οφέλη στην τοπική κοινωνία.
«Στην Αλεξανδρούπολη γίνεται η Α΄ πιλοτική προσπάθεια αξιοποίησης της γεωθερμίας κυρίως μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση. Υπάρχουν και άλλες προσπάθειες, αλλά εδώ μιλάμε για την τοπική αυτοδιοίκηση που πήρε αυτήν την πρωτοβουλία και έχει ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα αξιοποίησης της για παραγωγή θερμικής ενέργειας και διάθεσης της μέσω τηλεθέρμανσης σε φορείς, σε κτίρια του Δημοσίου, αλλά και για αγροτικές καλλιέργειες κυρίως για θερμοκήπια,» είπε ο κ. Τσολακίδης, υπογραμμίζοντας πως «είναι το πρώτο έργο στην χώρα μας και θα μας διδάξει πολλά και για τις υπόλοιπες περιοχές.»
Αναφερόμενος στα οφέλη της τοπικής κοινωνίας, υποστήριξε πως αυτά θα είναι πολλά καθώς θα παράγει πολύ μεγάλα ποσά θερμικής ενέργειας την οποία θα παίρνουν σχεδόν δωρεάν όλοι όσοι ασχοληθούν με αγροτικές καλλιέργειες ,αλλά και τα κτίρια τα δημοτικά τα οποία θα θερμαίνονται από εκεί.
Ο πρόεδρος του ΚΑΠΕ χαρακτήρισε σημαντική και την πρωτοβουλία που πήραν οι Δήμοι Αλεξανδρούπολης, Σαμοθράκης, η Μητρόπολη, αλλά και ο ΟΛΑ, προκειμένου να δημιουργήσουν την πρώτη ενεργειακή κοινότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης.
«Η ενεργειακή κοινότητα μπορεί να λάβει και ενίσχυση πλέον από τον θεσμό του ΕΣΠΑ .Η κυβέρνηση έχει διαθέσει περίπου 20 εκ ευρώ για να ενισχυθούν οι πρώτες αυτές ενεργειακές κοινότητες ώστε να μπορέσουν να υλοποιήσουν έργα και να δώσουν το παράδειγμα για τις υπόλοιπες», εξήγησε ο κ. Τσολακίδης και τόνισε πως οι φορείς « μπορούν να κατασκευάσουν και φωτοβολταϊκά πάρκα ώστε να δώσουν ενέργεια σε ευάλωτα νοικοκυριά να τα υποστηρίξουν με χαμηλό κόστος, η με καθόλου κόστος ενέργειας, να αξιοποιήσουν τα γεωθερμικά πεδία και της Αλεξανδρούπολης αλλά και της Σαμοθράκης.»
Το νομοθετικό πλαίσιο όπως διευκρίνισε ο κ. Τσολακίδης έχει ήδη ξεκαθαριστεί, είναι ανοιχτό και έχει πλέον ορισθεί και ένα πρόγραμμα το οποίο θα χρηματοδοτήσει τις πρώτες αυτές προσπάθειες, ενώ η προκήρυξη αναμένεται να γίνει τoν επόμενο μήνα.
Δημοσίευση σχολίου
Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!