Η Βουλγαρία, που δεν διαθέτει αξιόμαχη πολεμική αεροπορία στην παρούσα φάση, διεκδικεί να συμμετέχει στο μέλλον στην επιτήρηση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας.
Η Βόρεια Μακεδονία αυτή τη στιγμή τελεί αποκλειστικά υπό ελληνική προστασία.
Η Βουλγαρία, που διεκδικεί τον σλαβόφωνο πληθυσμό της χώρας ως «βουλγαρικό», θέλει και εκείνη να «πετά» στον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας.
Πρόκειται για σοβαρή εξέλιξη που η ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις κάλπες τις 7ης Ιουλίου θα τη βρει μπροστά της.
Υπενθυμίζουμε ότι η Ελλάδα προχώρησε στη Συμφωνία των Πρεσπών όχι μόνο για να εξυπηρετήσει τους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς αλλά και τα ελληνικά συμφέροντα.
Η Βόρεια Μακεδονία, με τη Συμφωνία των Πρεσπών, αποτελεί πλέον γεωγραφική επέκταση της Ελλάδας, κάτι που αναγνωρίζουν και οι ΗΠΑ.
Η Βουλγαρία επιθυμεί «μερίδιο» από το οικόπεδο.
Ωστόσο, Βουλγαρία και Αλβανία είναι δύο χώρες που δυνητικά θα μπορούσαν να διαμελίσουν τη Βόρεια Μακεδονία.
Η Ελλάδα είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί την εδαφική ακεραιότητα της μικρής χώρας.
Επίσης, ηγέτιδα δύναμη των Βαλκανίων είναι η Ελλάδα.
Η φίλη Βουλγαρία λοιπόν, η οποία διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τη Μόσχα, οφείλει να είναι πιο μετρημένη.
Τι λέει το ρεπορτάζ
Η Βουλγαρία, μέλος του ΝΑΤΟ, μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του εναέριου χώρου της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, εάν συνάψει συμφωνία για την αγορά οκτώ F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ.
Είναι γνωστό, γράφουν βουλγαρικά Μέσα και αναμεταδίδει το Βαλκανικό Περισκόπιο, ότι η φύλαξη του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας έχει αναληφθεί από την Ελλάδα.
Οι δηλώσεις του Μπορίσοφ δείχνουν την αναμενόμενη αντίδραση της Βουλγαρίας.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bgnes αναφέρει ότι η Βουλγαρία, η οποία είναι επίσης μέλος του ΝΑΤΟ, προσπαθεί να αντικαταστήσει τα παλιά Mig-29 και να βελτιώσει την αεροπορία της σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ.
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πιθανή πώληση οκτώ αεροσκαφών F-16 στη Βουλγαρία με κόστος 1,67 δισ. δολάρια.
Ωστόσο, η Βουλγαρία περιμένει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να τα πουλήσουν σε μια μειωμένη τιμή, δηλαδή στα 1,2 δισ. δολάρια.
«Μίλησα με τον συνάδελφό μου, Ζόραν Ζάεφ, την περασμένη εβδομάδα, για να φυλάξουμε τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας όταν φθάσουν τα νέα αεροσκάφη.
»Αυτό θα είναι καλό για αυτούς και για εμάς», είπε ο Μπορίσοφ.
Η επίσημη πρόταση των ΗΠΑ για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στη Βουλγαρία αναμένεται να φθάσει μέσα σε μια εβδομάδα, ανακοίνωσε ο ακροδεξιός υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ.
Η αναμενόμενη σύμβαση για τα F-16 Lockheed Martin Block 70 θα είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική προμήθεια του κράτους της Μαύρης Θάλασσας από το τέλος της κομμουνιστικής κυβέρνησης το 1989.
Η Βόρεια Μακεδονία ελπίζει να γίνει το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ τον επόμενο χρόνο και αναμένει επίσης σύντομα να δοθεί ημερομηνία για έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης με την ΕΕ, μετά τη συμφωνία με την Ελλάδα για αλλαγή του ονόματος της από το «Μακεδονία».
Η Ελλάδα μπλόκαρε στο παρελθόν τις προσπάθειες της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας να ενταχθεί στις δύο οργανώσεις, σημειώνει το δημοσίευμα της σκοπιανής Κουρίρ.
Δημοσίευση σχολίου
Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!