To 9o Θερινό Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας, Μετάφρασης και Ελληνικού Πολιτισμού θα πραγματοποιηθεί με την στήριξη του Δήμου της Δράμας στην πόλη μας από 15 Ιουνίου έως 18 Ιουλίου 2019.
Ειδικότερα το Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών και η Ερευνητική ομάδα «Σπουδές μεσαιωνικού και νεοελληνικού πολιτισμού του Πανεπιστημίου Γρανάδας, σε συνεργασία με το κοινωφελές ίδρυμα «Κύκλωψ», την εταιρεία Raycap και τον Δήμο Δράμας διοργανώνουν το 9o Θερινό Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας, Μετάφρασης και Ελληνικού Πολιτισμού.
Το πρόγραμμα που έχει 80 διδακτικές ώρες απευθύνεται σε φοιτητές που παρακολουθούν μαθήματα νέων ελληνικών ενώ υπάρχει επίσης και ένας συγκεκριμένος αριθμός θέσεων για καθηγητές.
Στην διδακτέα ύλη θα περιλαμβάνονται η Νέα Ελληνική Γλώσσα: (επίπεδα: Αρχαρίων Β΄ + Μέσο + Προχωρημένο), η λογοτεχνική μετάφραση και θεωρητικά μαθήματα ελληνικού πολιτισμού (αρχαίου, βυζαντινού, νεότερου). Στο πλαίσιο του θερινού σχολείου θα υπάρξει και πρόγραμμα πολιτιστικής δραστηριότητας με επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους και περιοχές φυσικού κάλους και παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων (προαιρετικό), συναυλιών κ.λπ. Όπως έγινε γνωστό αυτές οι πολιτιστικές δραστηριότητες θα συνοδεύονται από εισαγωγικά μαθήματα σε μορφή διαλέξεων ή ξεναγήσεων.
Υπενθυμίζεται ότι, το Θερινό Πρόγραμμα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου της Γρανάδα πραγματοποιήθηκε πέρσι στην Δράμα από τις 16 έως τις 28 Ιουλίου. Στο πρόγραμμα, συμμετείχαν περισσότεροι από 35 φοιτητές και στο τέλος του προγράμματος παρουσιάστηκε το έργο τους σε βιβλίο που απευθυνόταν σε 700 εκατομμύρια ισπανόφωνους πολίτες. Το πανεπιστήμιο της Γρανάδα, είναι το τρίτο σε μέγεθος πανεπιστήμιο της Ισπανίας και δεύτερο σε αξιολόγηση ποιότητας και αποτελεί μια απο τις ισχυρότερες εστίες ελληνικών σπουδών στον ισπανόφωνο κόσμο αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα.
Υπεύθυνος του εν λόγω προγράμματος είναι ο δραμινός καθηγητής του Πανεπιστημίου της Γρανάδα, κ. Μ. Μορφακίδης, που μεταδίδει τον ελληνικό πολιτισμό στους φοιτητές του πανεπιστημίου παρέοχοντας τους τη δυνατότητα να γνωρίσουν παράλληλα τη Δράμα.
Το Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών (Κ.Β.Ν.Κ.Σ.) της Γρανάδας ιδρύθηκε από το Ελληνικό Κράτος, μέσω της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ισπανία, τον Ιούλιο του 1998.
Στο Διοικητικό του Συμβούλιο συμμετέχουν ως θεσμικά μέλη η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Ισπανία, η Πρεσβεία της Κύπρου στην Ισπανία, το Πανεπιστήμιο Γρανάδας, το Υπουργείο Πολιτισμού της Αυτόνομης Κυβέρνησης της Ανδαλουσίας και ο Δήμος της Άδρα (αρχαία Άβδηρα).
Λειτουργεί ως συμβεβλημένο κέντρο του Πανεπιστημίου Γρανάδας και έχει συνάψει πρωτόκολλα συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Στόχος του είναι η στήριξη και η προώθηση των βυζαντινών και νεοελληνικών σπουδών στον ισπανόφωνο κόσμο.
Δραστηριοποιείται στους εξής χώρους: Διεπιστημονική έρευνα. Εξειδικευμένη βιβλιοθήκη ανοιχτή στο επιστημονικό κοινό. Διδακτική υποστήριξη στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδας. Διοργάνωση σειρών μαθημάτων και σεμιναρίων. Μετάφραση και έκδοση ελληνικών λογοτεχνικών έργων στα ισπανικά. Έκδοση επιστημονικών σειρών και περιοδικών. Διοργάνωση συνεδρίων και επιστημονικών συναντήσεων. Διοργάνωση πολιτιστικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων.
Ειδικότερα στοιχεία για το πρόγραμμα του 9oυ Θερινού Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας, Μετάφρασης και Ελληνικού Πολιτισμού που θα γίνει στην Δράμα το ερχόμενο καλοκαίρι θα αναφερθούν σε επόμενο ρεπορτάζ των ΧΡΟΝΙΚΩΝ καθώς μέρος του προγράμματός του είναι αυτή την στιγμή υπό διαμόρφωση.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου
Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!