0

Η πόλη Αγιος Βλάσιος της Βουλγαρίας στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας είναι σήμερα ένας πανέμορφος και σύγχρονος τόπος για να ζεις.

Τις τελευταίες δεκαετίες από ένα μικρό χωριό έχει εξελιχθεί σε ένα παραθαλάσσιο τουριστικό θέρετρο που περιλαμβάνει τα πάντα για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, μέχρι και μαρίνα για τα ιδιωτικά σκάφη.


Ομως ο Αγιος Βλάσιος δεν ήταν πάντα έτσι. Πριν μερικές δεκαετίες ήταν ένα μικρό χωριό με κατοίκους σχεδόν εξ' ολοκλήρου ελληνικής καταγωγής οι οποίοι έφυγαν στην Ελλάδα. Η εγκατάλειψη συνεχίστηκε και κατά τις ανταλλαγές πληθυσμών μεταξύ των δύο χωρών και έτσι οι Ελληνες της περιοχής επαναπατρίστηκαν ώστε να μεταφερθούν εκεί Βούλγαροι που ζούσαν στην χώρα μας.

Οι απόγονοι εκείνων των Ελλήνων του Αγίου Βλασίου κατευθύνθηκαν προς χωριά της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης όπως η Στρύμη Ροδόπης και η Νέα Κεσσάνη Ξάνθης και σήμερα, όπως πολύ σωστά αναφέρει ο εκπαιδευτικός, διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής και διεθνούς φήμης μαέστρος Δρ. Ηλίας Ιωαννάκης κάποιοι ίσως να εύχονται τα πράγματα να μην είχαν συμβεί έτσι.

Κάπου στον Αγιο Βλάσιο, όπως αναφέρει ο Δρ. Ηλίας Ιωαννάκης ο οποίος έχει ζήσει πολλά χρόνια στην γειτονική χώρα, υπάρχουν και σημάδια της ελληνικής κοινότητας που άκμασε εκεί πριν πολλά χρόνια, όπως η ελληνοχριστιανική εκκλησία του Αγιου Αθανάσιου.


Η εκκλησία συντηρείται ακόμη και είναι τόπος προορισμού για πολλούς Ελληνες που προήλθαν από τα εδάφη της Βουλγαρίας πριν από πολλά χρόνια.


Με την είσοδο της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις χιλιάδες Ελλήνων επισκεπτών στην γειτονική χώρα, το τουριστικό ενδιαφέρον ιδιαίτερα για τις περιοχές που άκμασε η εκεί ελληνική κοινότητα παρουσιάζεται αυξημένο, όπως ακριβώς συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια με προορισμούς στην γειτονική Τουρκία.

Τα κύματα αυτά επισκεπτών - τουριστών και καταναλωτών από και προς Βουλγαρία και Ελλάδα, όπως και στην περίπτωση από και προς Τουρκία και Ελλάδα είναι ο καλύτερος τρόπος ώστε να εδραιωθεί στην συνείδηση των λαών οι κοινή πορεία όλων ανά τους αιώνες και η ανάγκη συνέχισης της ειρηνικής συμβίωσης στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.

>>>

Ο Δρ. Ηλίας Ιωαννάκης έχει ζήσει πολλά χρόνια στην γειτονική Βουλγαρία και υπό την επιστημονική του ιδιότητα ταξιδεύει στις χώρες των Βαλκανίων όπου και συνεχώς ερευνά και ανακαλύπτει κοινές πτυχές της πολιτισμικής ζωής των βαλκανικών λαών. Πριν από αρκετά χρόνια είχε διοργανώσει δύο φορές το Φεστιβάλ Balkan Bus στην Κομοτηνή. Μιλά πολλές γλώσσες των Βαλκανίων και της Ασίας και την περίοδο 2011 - 2014 έχει διατελέσει δήμαρχος στον Δήμο Μαρωνείας - Σαπών στην Ροδόπη.

Σε ένα τελευταίο του βίντεο από ταξίδι στην περιοχή παρουσίασε μία εκπληκτική βουλγαρική χορωδία.



Ρεπορτάζ - επιμέλεια: Perifereiaka.gr


Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top