Olmo Calvo |
Τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, όπως είναι ένα σύστημα μετεγκατάστασης προσφύγων που βρίσκονται στις χώρες της ανατολικής Μεσογείου και ένα αξιόπιστο μηχανισμό επιστροφών από την ΕΕ ζητούν Ελλάδα, Κύπρος και Βουλγαρία με κοινό έγγραφο που απέστειλαν στο συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο.
«Πρόκειται για μια κοινή πρωτοβουλία, που στοχεύει στο να τραβήξει την προσοχή της ΕΕ στην πολύ ευάλωτη σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Ο σκοπός μας είναι να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους εταίρους μας και σε ολόκληρη την ΕΕ, ότι αυτή είναι η πιο σημαντική και ευάλωτη περιοχή σε ό,τι αφορά την πρόκληση του μεταναστευτικού για την Ευρώπη», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος.
Ο Έλληνας αξιωματούχος εξέφρασε την κοινή πεποίθηση ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου η κατάσταση της μεταναστευτικής κρίσης του 2015-2016 να μην επαναληφθεί.
Παίρνοντας το λόγο, ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Πετρίδης, σημείωσε ότι οι τρεις χώρες προτείνουν τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, όπως είναι ένα σύστημα μετεγκατάστασης προσφύγων που βρίσκονται στις χώρες της ανατολικής Μεσογείου και ένα αξιόπιστο μηχανισμό επιστροφών από την ΕΕ.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας, Μλάντεν Μαρίνοφ, τόνισε τη σημασία της εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, καθώς όπως είπε, η κατάσταση στα βουλγαρικά σύνορα με την Τουρκία μπορεί να είναι σταθερή αυτή τη στιγμή, ωστόσο στα ελληνοτουρκικά σύνορα έχουν αυξηθεί σημαντικά οι ροές.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων
Θυμίζουμε πως στο Λουξεμβούργο συνέρχονται οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ στη σκιά της ολοένα και κλιμακούμενης προσφυγικής κρίσης με την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Μάλτας να βρίσκεται στο επίκεντρο.
Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία προσωρινού μηχανισμού ανακατανομής προσφύγων και μεταναστών που διασώζονται στη θάλασσα, ενώ απώτερος στόχος είναι να συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό ολοένα και περισσότερα κράτη – μέλη.
Με βάση την πρόταση στόχος είναι να μπει ένα τέλος στις διενέξεις που σημειώθηκαν τον τελευταίο χρόνο μεταξύ ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για το ποιος πρέπει να δέχεται όσους διασώζονται στη θάλασσα. Για το μεγάλο μπάχαλο που δημιουργήθηκε, άλλωστε, φέρει ευθύνη η ιταλική κυβέρνηση, όταν σε αυτή συμμετείχε ο Ματέο Σαλβίνι. Από τη στιγμή που ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά εξοστρακίστηκε οι Ευρωπαίοι δείχνουν πιο θετικά διακείμενοι απέναντι στη νέα ιταλική κυβέρνηση.
Το σχέδιο προβλέπει, ακόμη, τα πλοία των ΜΚΟ να μπορούν να δένουν σε ασφαλή λιμάνια και οι αιτούντες άσυλο θα μπορούν να κατανέμονται μέσα σε τέσσερις εβδομάδες σε κάποιο από τα κράτη μέλη που συμμετέχουν στο μηχανισμό.
Σημειώνεται ότι η συμφωνία αυτή έχει αρκετές γκρίζες ζώνες με βασικότερη να είναι το γεγονός πως δεν γίνεται σαφής αναφορά σε πρόσφυγες, παρά μόνο σε αιτούντες άσυλο.
Δημοσίευση σχολίου
Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!