0

O Τσαγατάι Ερτζίγες, αναπληρωτής διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Διμερών Πολιτικών Υποθέσεων και Ναυτιλίας-Αεροπορίας-Συνόρων του τουρκικού ΥΠΕΞ δημοσιοποιεί μέσω του λογαριασμού του στο τουίτερ τον χάρτη με τα όρια της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ που συμφώνησαν Τουρκία - Λιβύη.

Στον χάρτη που ανάρτησε το υψηλόβαθμο στέλεχος της τουρκικής κυβέρνησης φαίνεται το σημείο που συμφώνησαν να κηρύξουν ως Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη οι δυο χώρες να τοποθετείται δίπλα ακριβώς από την Κρήτη. Απο το χάρτη έχει εξαφανιστεί εντελώς η επήρεια της Κρήτης.

Σύμφωνα με το χάρτη αυτό από το σημείο Α έως Β είναι τα όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους, με βάση την παράνομη συμφωνία του 2011. Tα σημεία C-D-E αποτελούν την ενδιάμεση γραμμή μεταξύ της Τουρκίας με την Αίγυπτο που αξιώνει η Τουρκία. Και τα σημεία E-F είναι τα όρια που συμφώνησαν Τουρκία και Λιβύη, δεξιά και νότια της Κρήτης.


#


Νέα τουρκική πρόκληση: Σχεδιάζουμε γεωτρήσεις στην ΑΟΖ που συμφωνήσαμε με τη Λιβύη

Ενώ αναμενόταν η κρίσιμη η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν ήταν σε εξέλιξη, ήρθε μια νέα πρόκληση από την Τουρκία να σφραγίσει το επικίνδυνο παιχνίδι τακτικής που παίζει η γείτονα στην ευρύτερη περιοχή.

Η Τουρκία σχεδιάζει νέες γεωτρήσεις και έρευνες σε "περιοχές της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της" σε εναρμόνιση με το μνημόνιο συνεννόησης που υπέγραψε προσφάτως η Άγκυρα με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ.

Οι εργασίες αδειοδότησης θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την έγκριση από τα Κοινοβούλια Τουρκίας και Λιβύης αυτής της διμερούς συμφωνίας για τη θαλάσσια δικαιοδοσία στην ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε ο Ντονμέζ σε δηλώσεις του σε ομιλία του σε μεταλλωρύχους από όλη την Τουρκία για την Παγκόσμια Ημέρα Μεταλλωρύχων.

Υποστήριξε ότι με αυτή τη συμφωνία αποτράπηκαν οι προσπάθειες να κρατηθεί η Τουρκία έξω από την εξίσωση της ανατολικής Μεσογείου.

Πρόσθεσε πως η Τουρκία διεξάγει εργασίες για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή η τουρκική γεώτρηση διεξάγεται "λίγο πιο νότια της Κύπρου".

“Είχαν την πρόθεση να κρατήσουν εκτός αυτού του παιχνιδιού τόσο τη Λιβύη, όσο και την Τουρκία. Και με βάση το διεθνές δίκαιο της θάλασσας αυτή είναι μια σωστή συμφωνία", ισχυρίστηκε. "Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, οι εταιρείες μας, τις οποίες θα αδειοδοτήσουμε στα πεδία δικής μας θαλάσσιας δικαιοδοσίας και σε άλλες περιοχές, θα ξεκινήσουν μελέτες έρευνας και παραγωγής. Πρώτα πρέπει οι δύο χώρες να περάσουν αυτή τη συμφωνία από τα Κοινοβούλιά τους. Αφού θα έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία θα αρχίσουν και οι εργασίες αδειοδότησης", ανέφερε ο Τούρκος υπουργός.

Πρόσθεσε ότι θα προστατεύσουμε "μέχρι τέλους τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Η αποφασιστικότητά μας αυτή θα συνεχιστεί", ανέφερε.

Τι είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών

"Πολύ σύντομα" θα κατατεθεί στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της τουρκικής εθνοσυνέλευσης το "μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες στην ανατολική Μεσόγειο", δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Τούρκος υφυπουργός ανέφερε πως “είναι ύψιστης σημασίας το να στείλουμε το μνημόνιο στο Κοινοβούλιο”.

Όπως είπε “η έγκρισή του από το Κοινοβούλιο είναι κρίσιμη”, προσθέτοντας ότι “είναι σημαντικό όλα τα κόμματα (που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο) να στηρίξουν το μνημόνιο”.

Ανέφερε ότι με το μνημόνιο η Τουρκία άσκησε τα δικαιώματά της που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, όπως ισχυρίστηκε, και πως το "μνημόνιο σίγουρα δεν αντίκειται στο διεθνές δίκαιο”.

#


Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top