Εδώ και χρόνια, συσκευές ραντάρ για την ανάγνωση της διαμόρφωσης του υπεδάφους προσφέρουν λύσεις σε ζητήματα εφαρμογών στον κατασκευαστικό αλλά και στον αρχαιολογικό κλάδο. Οι συσκευές αυτές με την εκπομπή και λήψη κυμάτων προς το υπέδαφος είναι σε θέση, μετά την κατάλληλη ερμηνεία αυτών από τους εξειδικευμένους επιστήμονες, να "απεικονίσουν" αντικείμενα που βρίσκονται θαμμένα αρκετά μέτρα κάτω από το έδαφος με την μέθοδο αυτή να αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο σε ζητήματα του κατασκευαστικού αλλά και του αρχαιολογικού κλάδου.
Οσον αφορά συγκεκριμένα στο ζήτημα της αρχαιολογίας, σχετική είναι η παρακάτω είδηση που αφορά στον αρχαιολογικό χώρο Φιλίππων Καβάλας:
Ενα μεγάλο οικοδόμημα, που το μέγεθός του το ανάγει στην κατηγορία των δημοσίων κτηρίων και για το οποίο μέχρι σήμερα δεν υπήρχε κάποια μαρτυρία και κάθετοι δρόμοι που συνδέουν το αρχαίο θέατρο με την αρχαία Εγνατία οδό, αποκάλυψε η γεωφυσική διασκόπηση, που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες εβδομάδες στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων.
Οι εκτεταμένες εργασίες που εκτελούνται από την περασμένη Άνοιξη στο πλαίσιο της ενοποίησής του αρχαιολογικού χώρου, δίνουν μια νέα οπτική στον επισκέπτη, προσφέροντας πλέον εντυπωσιακή θέαση των μνημείων στο σύνολο σχεδόν του αρχαιολογικού χώρου. Ωστόσο, εκείνο που έχουν προσδώσει οι εργασίες ενοποίησης, είναι τα σημαντικά ευρήματα που ακόμα δεν είδαν το φως, καθώς εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από το χώμα, προμηνύοντας το μεγαλείο της άλλοτε φημισμένης πόλης.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας- Θάσου Σταυρούλα Δαδάκη υπογράμμισε ότι «η Εφορεία συμμετέχει ως εταίρος σε ένα πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας που αφορά τη συστηματική διασκόπηση εδάφους εντοπισμού υπόγειων αρχαιολογικών χώρων, που υλοποιείται από τον καθηγητή Γεωλογίας του ΑΠΘ Γρηγόρη Τσόκα. Στο πλαίσιο αυτό έγινε μια γεωφυσική διασκόπηση στο σημείο νότια του αρχαίου θεάτρου, που μέχρι πρότινος υπήρχε πυκνή βλάστηση. Τα αποτελέσματα είναι πράγματι εντυπωσιακά. Οι διασκοπήσεις μας δίνουν τη δυνατότητα να ξέρουμε πού πρέπει να σκάψουμε. Δημιουργούν τρόπον τινά, ένα χάρτη εργασιών που μας κατευθύνει για το πού πρέπει να σκάψουμε ώστε να επιτευχθεί ο σχεδιασμός της ενοποίησης του αρχαιολογικού χώρου».
Η συνέχεια της είδησης:
Ανάλογη τεχνολογία χρησιμοποιείται για αρχαιολογική αξιοποίηση σε πολλά μέρη του πλανήτη με αρχαιολογικό ενδιαφέρον όπως στην Ιταλία, στην Τουρκία, στην Λιβύη, στην αμερικανική ήπειρο, στην Μέση Ανατολή κ.α.. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι η είδηση που μας παρουσιάζει ο ιστορικός, πολιτισμολόγος και σύμβουλος στην Δημοτική Κοινότητα Αλεξανδρούπολης Δημήτρης Μερκούρης:
Το παράξενο και υπέροχο μέλλον της τεχνολογίας
Για πρώτη φορά, οι αρχαιολόγοι του Πανεπιστημίου του Cambridge και του Πανεπιστημίου της Γάνδης στο Βέλγιο χρησιμοποίησαν το ραντάρ διείσδυσης εδάφους (GPR) για να δημιουργήσουν έναν πλήρη και λεπτομερή χάρτη της ρωμαϊκής πόλης Falerii Novi στην Ιταλία.
Η ομάδα ανακάλυψε ένα συγκρότημα λουτρών, μια αγορά, έναν ναό και ένα δημόσιο μνημείο, καθώς και το εκτεταμένο δίκτυο υδροσωλήνων της πόλης που χρονολογείται από τον 3ο αιώνα.
Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι η τεχνολογία GPR θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στην κατανόηση των αρχαίων οικισμών, καθιστώντας δυνατή την εξερεύνηση μεγαλύτερων περιοχών σε υψηλότερη ανάλυση, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν μπορούν να ανασκαφούν επειδή παγιδεύονται κάτω από σύγχρονες δομές.
Ο καθηγητής Millett δήλωσε: «Είναι συναρπαστικό και τώρα ρεαλιστικό να φανταζόμαστε ότι το GPR χρησιμοποιείται για την έρευνα μιας μεγάλης πόλης όπως η Μίλητος στην Τουρκία, η Νικόπολη στην Ελλάδα ή η Κυρήνη στη Λιβύη».
Φωτογραφίες της ανάρτησης:
Επάνω: Η συστοιχία GPR και τον ερευνητή Lieven Verdonck.
Περισσότερες πληροφορίες για την συγκεκριμένη τεχνολογία και τις εφαρμογές της στους παρακάτω συνδέσμους:
https://en.wikipedia.org/wiki/Ground-penetrating_radar
https://www.didaktorika.gr/eadd/handle/10442/42244
http://topogeo.ihu.gr/userfiles/files/geo/xrisi_GeoRadar_SIR-3000_GSSI.pdf
- Perifereiaka.gr -
Δημοσίευση σχολίου
Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!