0

Με υψωμένες τις ελληνικές σημαίες στα μπαλκόνια των σπιτιών τους οι ελάχιστοι κάτοικοι των Καστανιών Έβρου, λίγα μέτρα από την Τουρκία περιμένουν να ανοίξουν τα σύνορα για να αποκτήσει ζωή και πάλι ο τόπος τους. Ο κορονοϊός ήρθε να προστεθεί επιβαρυντικά στην οικονομική ζωή του χωριού αφού και φέτος δεν θα γίνει το γνωστό φεστιβάλ στον ποταμό Άρδα.

Χωριό... φάντασμα θυμίζουν οι Καστανιές Έβρου που βρίσκονται κυριολεκτικά πάνω στην οριογραμμή μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, λίγα μέτρα πριν το τουρκικό έδαφος και ελάχιστα χιλιόμετρα πριν από την Αδριανούπολη της Τουρκίας.

Αποστολή του Sputnik στον Έβρο: Φανή Χαρίση

Έξω από κάθε σπίτι, σε όλα σχεδόν τα μπαλκόνια κυματίζουν ελληνικές σημαίες. Οι κάτοικοι τις είχαν υψώσει πέρυσι τον Μάρτιο με τα γεγονότα, όταν χιλιάδες μετανάστες είχαν φτάσει στα σύνορα και επί μέρες κυριολεκτικά πολιορκούσαν τον φράχτη για να εισέλθουν στην Ελλάδα κι από τότε δεν τις κατέβασαν ποτέ!

Από τις 28 Φεβρουαρίου 2020 που έκλεισε η πύλη στα σύνορα η εικόνα στο ακριτικό χωριό είναι «δραματική» όπως λέει στο Sputnik ο πρόεδρός του, Σταύρος Τζαμαλίδης.

«Σταμάτησε η είσοδος των Τούρκων που έρχονταν εδώ από την Αδριανούπολη ήρθε και το lockdown και αποτελειώσαμε. Η κατάσταση είναι δραματική» είπε χαρακτηριστικά.

Το Sputnik βρέθηκε στις Καστανιές αντικρίζοντας έρημους δρόμους καθώς ελάχιστοι από τους περίπου 650 κατοίκους κυκλοφορούν. Εξάλλου οι περισσότεροι είναι μεγάλης ηλικίας και ο φόβος του κορονοϊού τους έχει κλείσει στα σπίτια.

«Είχαμε το προηγούμενο διάστημα τρία τέσσερα κρούσματα κορονοϊού προχτές είχαμε ένα ακόμη, ένα παππούς 97 ετών» είπε ο κ. Τζαμαλίδης.

Το χωριό κάποτε έσφυζε από ζωή όταν εκατοντάδες Τούρκοι περνούσαν τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα τους στις ταβέρνες του τρώγοντας και πίνοντας αλκοόλ που στη χώρα τους απαγορεύεται.

«Μέχρι και Τούρκοι φοιτητές έρχονταν από την Αδριανούπολη για να διασκεδάσουν εδώ καθώς οι ηλικίες 15-20 ετών δεν χρειάζονταν βίζα για να έρθουν. Εμείς πάθαμε μεγάλη οικονομική ζημιά με το κλείσιμο του τελωνείου. Εδώ τα Σαββατοκύριακα έρχονταν 300-400 Τούρκοι, κάθονταν στις ταβέρνες μας ξόδευαν τα χρήματά τους» είπε ο κ. Τζαμαλίδης.

Ο πρόεδρος των Καστανιών ανέφερε ότι περίμεναν ότι φέτος τον Ιούνιο θα ανοίξει το τελωνείο για να αρχίσει και πάλι η μετακίνηση μεταξύ των δύο περιοχών όμως θεωρεί ότι τελικά δεν θα ανοίξει υπό το φόβο των μεταναστών.

Ο Θεοφάνης Παπάζογλου, 37 ετών είναι κάτοικος των Καστανιών. Μιλώντας στο Sputnik τόνισε ότι «η περιοχή είναι ξεχασμένη από την πολιτεία και η μόνη βοήθεια που έχουμε είναι από τον Θεό».

Όπως είπε ο τόπος έχει ερημώσει από τους νέους «που φεύγουν γιατί δεν έχει εδώ δουλειές και πάνε στις μεγαλουπόλεις και στο εξωτερικό για να δουλέψουν».

«Η αδερφή μου έφυγε και πήγε στη Θεσσαλονίκη γιατί εδώ πού να βρει δουλειά; Οι νέοι άνθρωποι έφυγαν» είπε χαρακτηριστικά.

Φεστιβάλ Άρδα

Οι Καστανιές όμως ήταν διάσημες και για έναν άλλο λόγο. Στον ποταμό Άρδα, που αποτελεί ένα φυσικό σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, κάθε Ιούλιο πραγματοποιούνταν το «Φεστιβάλ Άρδα» με τη συμμετοχή δεκάδων καλλιτεχνών και χιλιάδων επισκεπτών, πολλοί εκ των οποίων μάλιστα κατασκήνωσαν δίπλα στον ποταμό.

Το φεστιβάλ διαρκούσε πέντε ημέρες και στο χωριό κατέφθαναν 80.000 άτομα για να απολαύσουν τα μουσικά σχήματα αλλά και το υπέροχο περιβάλλον με τα σπάνια πουλιά που φιλοξενούνται στον ποταμό Άρδα.

«Πέρυσι δεν έγινε το φεστιβάλ, αλλά ούτε και φέτος θα το κάνουμε. Πώς να εγγυηθούμε ότι θα τηρηθούν τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό; Επιπλέον, είναι μια μεγάλη διοργάνωση που χρειάζεται μήνες για την προετοιμασία της, οπότε με τον κορονοϊό δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα γίνει, πώς να προχωρήσουμε στις ετοιμασίες; Εκτιμώ ότι το φεστιβάλ θα το διοργανώσουμε ξανά το 2024» τόνισε ο κ. Τζαμαλίδης.

Ο Βαγγέλης Γαβρανίδης είναι ιδιοκτήτης πρατηρίου υγρών καυσίμων στις Καστανιές. Το βενζινάδικό του βρίσκεται κυριολεκτικά λίγα μέτρα πριν τα σύνορα με την Τουρκία.

Η σιδερένια πόρτα που κάποτε ήταν ορθάνοιχτη και περνούσαν τα οχήματα και ο κόσμος είτε προς την Αδριανούπολη είτε προς τις Καστανιές «σφραγίστηκε» πέρυσι στις 28 Φεβρουαρίου και από τότε δεν άνοιξε ποτέ.

Οι πελάτες του πλέον είναι μόνο οι κάτοικοι των Καστανιών και των γύρω χωριών. Κάθε τόσο στρατιωτικά οχήματα και περιπολικά της Frontex περνούν και συνεχίζουν προς το στρατιωτικό φυλάκιο 1 των Καστανιών.

Ο κ. Γαβρανίδης είναι και Εθνοφύλακας. Ανήκει δηλαδή στο σώμα της Εθνοφυλακής που υπάγεται στο Στρατό που απαρτίζεται με άτομα άνω των 18 ετών οι οποίοι έχουν υπηρετήσει τη θητεία τους.

Οι Εθνοφύλακες διαθέτουν όπλα και εξοπλισμό που τους παρέχει ο Στρατός και σε τακτά χρονικά διαστήματα πραγματοποιούν εκπαίδευση με τους αξιωματικούς του Στρατού έτσι ώστε σε περίπτωση ανάγκης να είναι έτοιμοι να τεθούν στη διάθεση του στρατεύματος.

«Τον τελευταίο καιρό λόγω του κορονοϊού δεν κάνουμε εκπαίδευση» είπε ο κ. Γαβρανίδης που είναι πάντα στη διάθεση της Εθνοφυλακής.

Μέσα στο βενζινάδικό του έχει κρεμάσει σε μια γωνιά, μια ολόκληρη συλλογή από διακριτικά εθνοφυλακής, αστυνομικών ξένων χωρών που βρέθηκαν στις Καστανιές μαζί αναμνηστικές φωτογραφίες.

Το κλείσιμο των συνόρων για τον κ. Γαβρανίδη προκάλεσε, όπως είπε, μείωση της κίνησης στο χωριό, ωστόσο, όπως αναφέρει, στην Αδριανούπολη «έχουν πάθει μεγάλη ζημιά, μεγαλύτερη από εμάς γιατί πολλοί Έλληνες πήγαιναν μέσα για να ψωνίσουν προϊόντα σε φθηνότερες τιμές. Εμείς δεν είχαμε τόσο κέρδος όσο εκείνοι».

Απέναντι από το βενζινάδικο του βρίσκεται το τελωνείο το οποίο είναι τουριστικό δηλαδή επιτρέπεται η διέλευση μόνο ΙΧ και λεωφορείων και όχι φορτηγών.

Στο Τελωνείο παραμένουν επτά τελωνειακοί ενώ όταν τα σύνορα ήταν ανοικτά τα Σαββατοκύριακα και τα καλοκαίρια ο όγκος δουλειάς ήταν τεράστιος.

Πίσω από την κλειστή σιδερένια πόρτα που «σφραγίστηκε» από πέρσι το πέρασμα για την Τουρκία βρίσκεται κλειστό πλέον και ο κατάστημα duty free με τους 20 εργαζόμενους του να βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.

https://sputniknews.gr/20210413/aytopsia-sputnik-stis-kastanies-erimia-ki-egkataleipsi-stin-poli-fantasma---moni-voitheia-toy-theoy-11601178.html

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top