Τις δειγματοληψίες της βλέννας που θα ληφθούν από δύτες, την ανάλυση εικόνων από δορυφορικές λήψεις και τα πλάνα από drones στις παραλίες της Λήμνου αλλά και τη θάλασσα στο αρχιπέλαγος μετά την έξαρση του φαινομένου με τη βλέννα στη θάλασσα του Μαρμαρά στην Τουρκία, περιμένουν με αγωνία οι δημοτικές αρχές του όμορφου νησιού του βορείου Αιγαίου προκειμένου να εξάγουν ασφαλή συμπεράσματα.
Εκτός από τις παραλίες της Λήμνου το φαινόμενο σε μικρότερη έκταση έχει παρατηρηθεί σε παραλίες της Χαλκιδικής αλλά και σύμφωνα με μαρτυρίες ψαράδων και ανοικτά στη θαλάσσια περιοχή των βορειοανατολικών παραλιών του Άι Στράτη υπάρχουν μεγάλες κηλίδες.
Ανησυχούν αλλά ακούν τους Έλληνες επιστήμονες
Το μεγάλο ερώτημα που ζητά απάντηση είναι εάν πρόκειται για φυσικό φαινόμενο συγκέντρωσης φυτοπλαγκτόν όπως εξ αρχής υποστήριξαν οι Έλληνες επιστήμονες ή υπάρχουν και εστίες μόλυνσης από το φαινόμενο που παρατηρήθηκε σε μεγάλη έκταση στην θάλασσα του Μαρμαρά. Οι ντόπιοι αλλά και οι τουρίστες στη Λήμνο παρότι αποφεύγουν να κολυμπήσουν πιστεύουν τα όσα εξ αρχής έχουν πει οι Έλληνες επιστήμονες, ότι δηλαδή πρόκειται για συγκέντρωση φυτοπλαγκτόν που λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της παρατεταμένης άπνοιας διόγκωσαν το φαινόμενο.
Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα την Παρασκευή θα μεταβεί άμεσα κλιμάκιο επιθεωρητών περιβάλλοντος στη Λήμνο, όπου τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται το φαινόμενου του ευτροφισμού στη θαλάσσια περιοχή του νησιού που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις είναι συγκέντρωση φυτοπλαγκτόν.
Περισσότερα:
Λήμνος: Αοσμη και μη διαλυόμενη στο νερό η βλέννα
Αοσμη με υφή και μορφή παχύρευστης γέλης (τζελ) που δε διαλύεται στο νερό, είναι η βλέννα που έχει εντοπιστεί σε θαλάσσιες περιοχές της Λήμνου, σύμφωνα τις πρώτες αυτοψίες που πραγματοποιούν στο νησί οι επιθεωρητές περιβάλλοντος, οι οποίοι μετέβησαν εκεί εσπευσμένα με εντολή του υπουργού, Κώστα Σκρέκα.
Το κλιμάκιο επιθεωρητών περιβάλλοντος του Σώματος Επιθεώρησης Βορείου Ελλάδος ξεκίνησε σήμερα τις δειγματοληψίες και την έκτακτη αυτοψία στη Λήμνο. Αναλυτικά, από τα μέχρι στιγμής ευρήματα της αυτοψίας σε παραλίες του νησιού προέκυψε ότι πρόκειται για μάζα βλέννας χρώματος κεραμίδι - φαιό, ανοικτό μπεζ, που επικάθεται σε επιφάνειες και είναι άοσμη. Δε διαλύεται σε νερό, ενώ μετακινείται ανάλογα με την κατεύθυνση του ανέμου και τα θαλάσσια ρεύματα και δεν παρατηρείται σε όλες τις ακτές.
Στο βορειοανατολικό σημείο του νησιού, στην παραλία Πλάκα εντοπίστηκε στρώμα βλέννας στην επιφάνεια της θάλασσας σε περιορισμένη έκταση. Στο ανατολικό τμήμα του νησιού και συγκεκριμένα στην παραλία Κέρος, εντοπίστηκε σε περιορισμένες ποσότητες κατά θέσεις. Στην παραλία Κοκκινόβραχος στον οικισμό Καμίνια, υπήρχε εκτεταμένο στρώμα βλέννας κατά μήκος της ακτής και ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες αυξομειώνεται η έκταση της. Από το συγκεκριμένο σημείο ελήφθησαν δείγματα βλέννας και θαλασσινού νερού, τα οποία μαζί με τα υπόλοιπα δείγματα που θα ληφθούν αύριο θα σταλούν στον Δημόκριτο, στο Εθνικό Κέντρο Βιοτόπων και Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) καθώς και στην Εργαστηριακή Μονάδα Θαλάσσιων Τοξικών Μικροφυκών του Τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ, για να γίνουν αναλύσεις για φυτοπλαγκτόν καθώς και για τοξίνες που ενδεχομένως αυτό παράγει.
Συγκροτείται επιτροπή για τη βλέννα στη Λήμνο
Η αυτοψία θα συνεχιστεί το Σάββατο 26 Ιουνίου στις βόρειες και ανατολικές ακτές του νησιού με τη συνδρομή και του Λιμενικού Σώματος, προκειμένου να εξεταστεί τυχόν συσχέτιση του φαινομένου με αυτό που εμφανίστηκε στα παράλια της Τουρκίας.
Περισσότερα:
https://www.ethnos.gr/ellada/163216_limnos-aosmi-kai-mi-dialyomeni-sto-nero-i-blenna
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου
Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!