0

Αφορμή «για να αποκατασταθούν οι σχέσεις της Ελληνικής Αστυνομίας με την κοινότητα των Ελλήνων Ρομά» ζητεί να αποτελέσει η εν ψυχρώ εκτέλεση του 18χρονου Νίκου Σαμπάνη στο Πέραμα, η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «Ελλάν Πασσέ».

Η «Ελλάν Πασσέ» προτείνει μεταξύ άλλων στοχευμένες δράσεις και τον σχεδιασμό στρατηγικής για την απογκετοποίηση των κοινοτήτων Ρομά ενώ μάλιστα κάνουν πρόταση 11 σημείων για την καταπολέμηση της παραβατικότητας και των στερεοτύπων απέναντι στους Ρομά με σκοπό την επίτευξη κοινωνικής συνοχής και ειρήνης.

Παράλληλα όπως αναφέρουν η «Ελλάν Πασσέ» στηρίζει την οικογένεια του Νίκου Σαμπάνη μέσω της νομικής της υπηρεσίας ζητώντας «απονομή δικαιοσύνης, χωρίς συγκαλύψεις και στρεβλώσεις, καθώς και η κοινωνική συνοχή και ειρήνη».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, παρακολουθεί από την πρώτη στιγμή τις εξελίξεις σχετικά με την ανθρωποκτονία που έλαβε χώρα στο Πέραμα στις 22-10-2021 και στηρίζει την οικογένεια του Νίκου Σαμπάνη μέσω της νομικής της υπηρεσίας. Κύριο αίτημα της είναι η απονομή δικαιοσύνης, χωρίς συγκαλύψεις και στρεβλώσεις, καθώς και η κοινωνική συνοχή και ειρήνη.

Πέντε χρόνια τώρα αναζητάμε γέφυρες συνεργασίας και λύσεις προς όφελος του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας, χωρίς δυστυχώς καμία απολύτως ανταπόκριση. Ας αποτελέσει αυτό το τραγικό συμβάν αφορμή για να αποκατασταθούν οι σχέσεις της Ελληνικής Αστυνομίας με την κοινότητα των Ελλήνων Ρομά. Με αίσθημα ευθύνης επιθυμούμε να εισφέρουμε γόνιμα στο δημόσιο διάλογο με τις παρακάτω προτάσεις:

1. Για την ουσιαστική κοινωνική ένταξη των Ρομά, απαιτείται μια σταθερή θεσμικά αναγνωρισμένη συνεργασία της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ με την Πολιτεία στη βάση της ισότιμης συμμετοχής στο σχεδιασμό, την υλοποίηση και την αξιολόγηση των παρεμβάσεων. Μόνο μέσα από την θέσπιση μιας οργανικής εταιρικότητας ανάμεσα στα επίπεδα της Πολιτείας και της Αυτοδιοίκησης με την θεσμική εκπροσώπηση των Ρομά σε όρους θετικού διαλόγου και συναίνεσης θα μπορέσει η Πολιτεία να θεσπίσει βιώσιμες και αποτελεσματικές πολιτικές κοινωνικής ένταξης.

2. Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με την ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ και της συμμετοχικής διαδικασίας που προτείνουμε, μπορούν να πραγματοποιηθούν στοχευμένες δράσεις μεταφοράς βιωματικών εμπειριών παραβατών Ρομά (φυλακισμένοι, αποφυλακισμένοι, κ.λπ.) που θα αποτρέπουν τους ομόφυλούς τους από την παραβατική συμπεριφορά.

3. Κομβικής σημασίας είναι η δημιουργία Επιτροπής για την καταγραφή και ανάλυση του εγκληματικού φαινομένου που λειτουργεί σε κάποιες κοινότητες Ρομά (εγκληματογόνες αιτίες, παραβατικότητα επιβίωσης σε μεγάλο βαθμό, οργανωμένο έγκλημα στους κόλπους των Ελλήνων Ρομά) με συγκεκριμένη μεθοδολογία και στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ., της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ και ειδικοί επιστήμονες.

4. Επιπλέον, έργο της ως άνω Επιτροπής να είναι ο σχεδιασμός και η επεξεργασία ενός Στρατηγικού σχεδίου για την απογκετοποίηση των κοινοτήτων Ρομά, με μετεγκατάσταση πληθυσμού / διάχυση πληθυσμού στον κοινωνικό ιστό βάσει ηλικιακών κριτηρίων και βαθμού ωρίμανσης ένταξης.

5. Επιπροσθέτως, είναι σημαντική η διαρκής και ανθρώπινη παρουσία σε όλους τους καταυλισμούς, τόσο της Ελληνικής Αστυνομίας όσο και της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, με εφαρμογή του κώδικα ηθικής και δεοντολογίας.

6. Απαραίτητη είναι επίσης η διοργάνωση δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας (Ρομά και μη Ρομά) σε άμεση συνέργεια και σύμπραξη με τους εμπλεκόμενους Δήμους (Μενίδι, Λιόσια, Ασπρόπυργος, Ζεφύρι, Δενδροπόταμος, Αγία Σοφία κ.λπ.). Ενδεικτικά αναφέρουμε, τη διοργάνωση ημερίδων, πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων και δημιουργικών ενασχολήσεων (ιστορία, αρχαιολογία, εικαστικά, γνωριμία του τόπου, κ.λπ.).

7. Αποτελεί πεποίθησή μας πως η ένταξη νέων Ρομά με ποσόστωση στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ θα φέρει τα βέλτιστα δυνατά αποτελέσματα, καθώς αρκετοί Ρομά γνωρίζουν βιωματικά το φαινόμενο της παραβατικότητας σε όλο του το εύρος. (Ερμηνεία άρθρου 116 παρ. 2 περί προσωρινής/μεταβατικής θέσπισης θετικών μέτρων ως τρόπος αντιμετώπισης της ευαλωτότητας, που χαρακτηρίζει μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων Ρομά.)

8. Σκόπιμο κρίνεται η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ να αναπροσαρμόσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς ενεργητικής ή παθητικής εμπλοκής Ελλήνων αστυνομικών στην ανοχή του παραβατικού φαινομένου. Επίσης, η τιμώρηση των αποδεδειγμένων περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας θα αποτελούσε εγγύηση για τη δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ κοινότητας και ελληνικής αστυνομίας.

9. Το γραφείο Τύπου του Υπουργείου και της ΕΛ.ΑΣ θα πρέπει σε συνεργασία με το ΕΣΡ, την ΕΡΤ και άλλους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να υιοθετήσουν κώδικα δεοντολογίας κατά της ρητορικής του μίσους και μετάδοσης της πληροφορίας με ρατσιστικό τρόπο και πρόθεση στοχοποίησης.

10. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πέραν του κατασταλτικού χαρακτήρα των πρωτοβουλιών του θα πρέπει να πρωταγωνιστήσει στην αναγκαιότητα ολιστικής προσέγγισης του φαινομένου και τη χάραξη πολιτικών που θα στοχεύουν στην πρόληψη και στον εν γένει σχεδιασμό κοινωνικής ένταξης και ενσωμάτωσης των Ελλήνων Ρομά.

11. Τέλος, απαιτείται διαρκής και καθημερινή συνεργασία της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων καθώς και τα υπόλοιπα συναρμόδια Υπουργεία για την εκπαίδευση των αστυνομικών μέσω σεμιναρίων ευαισθητοποίησης και την πρόληψη φαινομένων αστυνομικής αυθαιρεσίας.

Έχουν διοχετευθεί άπειροι πόροι, παρά ταύτα η αποκατάσταση σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ αστυνομίας και κοινότητας Ρομά παραμένει το ζητούμενο.

Η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, ως ο θεσμικός φορέας εκπροσώπησης των Ελλήνων Ρομά, στρατεύεται με όλες τις δυνάμεις της στο πλευρό της Πολιτείας και των αρμόδιων φορέων της, προκειμένου να προωθηθούν ενέργειες και δράσεις που θα συμβάλουν στην ομαλή κοινωνική ένταξη των Ρομά συμπολιτών μας και στην καταπολέμηση της περιθωριοποίησης και του στιγματισμού τους με στόχο την κοινωνική συνοχή και ειρήνη.

https://www.documentonews.gr/article/synomospondia-ellinon-roma-protaseis-gia-katapolemisi-paravatikotitas-kai-antitsigganismoy/

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top