«Το σκάφος Ρ 32 δεν είναι ορατό στο σημείο. Είναι σωστός ο αριθμός;». «Δεν φαίνεται εντελώς επειδή είναι σκοτεινά». Δύο γραπτά μηνύματα sms αντάλλαξαν το βράδυ της 3ης Νοεμβρίου 2020 o μάγειρας του πλοίου «Σταυρός» Μεμέτ Νεζαμετίν και ο γραμματέας του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο Μπαϊράμ Σεμπαετίν, που συνελήφθησαν κατηγορούμενοι για κατασκοπεία.
Ο πρώτος φέρεται να έστειλε το μήνυμα ενώ βρισκόταν στο Καστελλόριζο (σ.σ. το πλοίο εκτελούσε το δρομολόγιο Ρόδος – Καστελλόριζο), με τον γραμματέα να επισκέπτεται λίγη ώρα αργότερα την επίσημη ιστοσελίδα του Πολεμικού Ναυτικού αναζητώντας πληροφορίες για το σκάφος Ρ 32.
Η δίκη των δύο ξεκινά τη Δευτέρα καθώς εκπνέει το χρονικό όριο της προφυλάκισής τους. Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που συσχετίζουν την πρόσφατη σύλληψη του Ελληνα αστυνομικού στην Αδριανούπολη με τις δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση της Ρόδου, μιλώντας για «απόπειρα συμψηφισμού» από τουρκικής πλευράς.
Οπως επισημαίνεται στα δικαστικά έγγραφα που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «Κ», ο Μεμέτ Νεζαμετίν με καταγωγή από τη Ροδόπη τον Αύγουστο του 2020 γνωρίστηκε μέσω κοινών γνωστών με τον υπάλληλο του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο, Μπαϊράμ Σεμπαετίν.
Στην πρώτη τους γνωριμία, μάλιστα, ο Μπαϊράμ Σεμπαετίν φέρεται να τον ρώτησε εάν γνωρίζει και άλλους Ελληνες μουσουλμάνους που εργάζονται σε πλοία που πραγματοποιούν δρομολόγια από και προς το Καστελλόριζο, ώστε να έρθει σε επαφή μαζί τους.
Στη δεύτερη συνάντησή τους ο γραμματέας του προξενείου ζήτησε από τον μάγειρα να τον ενημερώνει κάθε φορά που βρίσκεται στο Καστελλόριζο και να του παρέχει πληροφορίες για τις θέσεις των ελληνικών πολεμικών πλοίων, τους διακριτικούς αριθμούς τους αλλά και τον αριθμό των Ελλήνων στρατιωτών που ταξιδεύουν από και προς το ακριτικό νησί με το πλοίο «Σταυρός» στο οποίο εργαζόταν. Το δικαστικό συμβούλιο κάνει εκτενή αναφορά στην πρωτοφανή σε ένταση κρίση που μαινόταν με την Τουρκία το καλοκαίρι του 2020 με αφορμή τις κινήσεις του ωκεανογραφικού «Ορούτς Ρέις» και την αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από τη γείτονα χώρα.
Κάνει μάλιστα λόγο για «περιστάσεις που ισοδυναμούν με κατάσταση επικείμενης πολεμικής αναμέτρησης», επικαλούμενο έγγραφο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας προς την ανακρίτρια Πρωτοδικών Ρόδου με ημερομηνία 21 Δεκεμβρίου 2020. Σε αυτό, το ελληνικό Πεντάγωνο αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα είχε αναπτύξει το σύνολο των ναυτικών της δυνάμεων σε ολόκληρο τον αιγαιακό χώρο, είχε κινητοποιήσει όλο το διαθέσιμο αεροπορικό της δυναμικό και είχε ενεργοποιήσει επιλεγμένες μονάδες του Στρατού Ξηράς, ενώ παράλληλα είχε εκτελεσθεί ανάκληση προσωπικού και αναστολή αδειών για το σύνολο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων κατά το χρονικό διάστημα από τον Ιούλιο έως τα τέλη Νοεμβρίου του έτους 2020.
Στα έγγραφα που έχουν συμπεριληφθεί στον φάκελο της υπόθεσης αναφέρεται ότι οι δύο κατηγορούμενοι πραγματοποίησαν τουλάχιστον τρεις συναντήσεις από τον Αύγουστο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020, όταν και συνελήφθησαν. Για τις θέσεις των ελληνικών πολεμικών πλοίων ο μάγειρας του «Σταυρός» ενημέρωνε τηλεφωνικά τον γραμματέα του προξενείου χρησιμοποιώντας διαδικτυακές εφαρμογές, όπως το WhatsApp. Από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου τους προέκυψε ότι σε διάστημα 40 ημερών συνομίλησαν 61 φορές, «γεγονός που αποδεικνύει ότι συνομιλούσαν σε καθημερινή βάση και όχι σποραδικά, όπως αβασίμως αμφότεροι επικαλούνται στις απολογίες τους». Ενώπιον της ανακρίτριας Ρόδου ο υπάλληλος του τουρκικού προξενείου παραδέχτηκε ότι αυτός είχε αγοράσει για λογαριασμό του μάγειρα πακέτο με δεδομένα Ιντερνετ ούτως ώστε «να υπάρχει συνεχής ροή μετάδοσης στρατιωτικών πληροφοριών και απορρήτων». Και οι δύο κατηγορούνται για υποστήριξη πολεμικής δύναμης του εχθρού, παραβίαση μυστικών της πολιτείας και κατασκοπεία. Εκπροσωπούνται από τους δικηγόρους Ρόδου, Στέλιο Αλεξανδρή και Σταματία-Μαρία Χατζηκωνσταντίνου. Μιλώντας χθες στην «Κ» ο κ. Αλεξανδρής, που έχει αναλάβει την υποστήριξη του μάγειρα Μεμέτ Νεζαμετίν, υποστήριξε ότι στα κινητά τηλέφωνα του εντολέα του βρέθηκαν δύο φωτογραφίες πολεμικών πλοίων που θα μπορούσε να έχει τραβήξει ο οποιοσδήποτε και εκτίμησε ότι τα αποδεικτικά στοιχεία δεν επαρκούν για την καταδίκη του εντολέα του για κατασκοπεία.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει, τέλος, το γεγονός ότι οι δύο κατηγορούμενοι παραπέμπονται σε δίκη δίχως κατά πληροφορίες στο στάδιο της ανάκρισης να έχει ολοκληρωθεί η διερεύνηση των ψηφιακών δεδομένων που υπήρχαν αποθηκευμένα στον φορητό υπολογιστή του γραμματέα του προξενείου.
Δημοσίευση σχολίου
Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!