0

Στο Λιμάνι της Καβάλας από το 1946 και μετά έγιναν δεκάδες αποστολές ειδών πρώτης ανάγκης και ειδικά σιτηρών αλλά  και ζώων  που δόθηκαν σε κτηνοτρόφους της περιοχής μας, που είχαν χάσει τα πάντα από τους Βούλγαρους κατακτητές. Αυτή η αποστολή βοήθειας για να ζήσουν οι Καβαλιώτες αλλά και όλη η περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης γίνονταν στο πλαίσιο του  Σχεδίου "Μάρσαλ" και του προγράμματος  του Ο.Η.Ε. UNRRA (United Nations Relief and Rehabilitation Administration) που προσέφερε βοήθεια σε χρήμα και σε είδος στους Έλληνες μετά τον πόλεμο.

Στο διαδίκτυο, σήμερα, απόγονοι των ανθρώπων από την Αμερική που συνόδευαν τα ζώα αυτά (αγελάδες, μοσχάρια κ.α.) περιγράφουν τις αποστολές, τη ζωή στα πλοία “στάβλους” αλλά και τις εικόνες που έβλεπαν στην Ελλάδα και φυσικά στην Καβάλα και τους Φιλίππους που τους επισκέπτονταν.


Τα περισσότερα από τα πλοία “Λίμπερτι” που χρησιμοποίησε η UNRRA μετέφεραν περίπου 800 ζώα το καθένα, απαιτώντας 32 “θαλάσσιους” καουμπόηδες για τη φροντίδα τους. Το πλοίο “Villanova”, ωστόσο, ήταν ένα από τα λίγα πλοία που μετέφεραν τα ζώα στο πάνω κατάστρωμα , απαιτώντας μόνο 8 καουμπόηδες.

Στο μεγάλο  ταξίδι από το Newport News, στην Βιρτζίνια, προς την Καβάλα, τα 198 βοοειδή Heifer Project κρατούσαν τους καουμπόηδες απασχολημένους με τα συνηθισμένα καθήκοντα όπως ήταν η σίτιση και το πότισμα των ζώων, η φροντίδα των νεογέννητων μοσχαριών αλλά και η φροντίδα του χόρτου και των σιτηρών και οι προμήθειες που πρέπει να ήταν στο κατάστρωμα.


“Η μικρή πόλη Καβάλα (Νεάπολις της Βίβλου), στο βόρειο άκρο του Αιγαίου, απλώθηκε μπροστά τους με τον αρχαίο κόσμο να περιμένει την εξερεύνηση τους”, γράφουν οι απόγονοι των ανθρώπων εκείνων. Ανάμεσα στα πολλά αξιοθέατα που πήγαν οι καουμπόηδες ήταν το αρχαίο τμήμα της Καβάλας, τα ερείπια του Φιλίππου, η φυλακή του Αποστόλου Παύλου και ο ποταμός όπου ο Απόστολος Παύλος βάφτισε τη Λυδία.

Στην Καβάλα έμειναν δέκα μέρες, το πλοίο “Villanova Victory” πραγματοποίησε και στάση έξι ημερών στον Πειραιά, για να εκφορτώσει το υπόλοιπο φορτίο της. Αυτό επέτρεψε στους καουμπόηδες την ευκαιρία να περιηγηθούν στην Ακρόπολη της Αθήνας και στην παλιά και νέα πόλη της Κορίνθου.


Ένα χρόνο μετά το ταξίδι τους, στην Καβάλα, έλαβαν τις ευχαριστίες τους σε μια επιστολή του νέου ιδιοκτήτη της … “Νανόρτα” ( η ..αγελάδα). Ήταν μια χήρα πολέμου, της οποίας ο σύζυγος, μαζί με 300 ακόμα Έλληνες, σκοτώθηκαν από τους Βουλγάρους στις 29 Σεπτεμβρίου 1941.

"Σας γράφω για να σας ευχαριστήσω και να εκφράσω τη χαρά όλων μας", έλεγε και σημείωνε με έμφαση .. "Η Nanorta δίνει περίπου 10 κιλά γάλακτος την ημέρα”. Η εφημερίδα “Norristown Times Herald” δημοσίευσε την ιστορία αυτή μαζί με μια φωτογραφία.


https://www.facebook.com/groups/old.kavala.photos/posts/4455612684565603/


Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top