Η βουλγαρική κυβέρνηση θα σταματήσει την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε περίπτωση που σταματήσει η ροή ρωσικού φυσικού αερίου στη χώρα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κίριλ Πέτκοφ την Τετάρτη.
«Εάν εισέλθουμε σε ένα σενάριο κατά το οποίο θα διακοπεί η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου στη Βουλγαρία κατά 100%, η διακοπή της εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι το μέτρο μας, ώστε τα νοικοκυριά να έχουν ενέργεια. Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι ο αγωγός φυσικού αερίου (μέσω της Βουλγαρίας) τροφοδοτεί τόσο τη Σερβία όσο και την Ουγγαρία και αυτές εξακολουθούν να είναι στρατηγικοί εταίροι της Ρωσίας, οπότε η πιθανότητα να φτάσουμε εκεί είναι μικρή», δήλωσε.
Τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός και τρία μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού καταδίκασαν τις ενέργειες της Ρωσίας, η οποία αναγνώρισε την ανεξαρτησία των εδαφών που ελέγχονται από αυτονομιστές στην Ανατολική Ουκρανία.
Μόνο το βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα BSP έχει διαφορετική θέση που δεν καταδικάζει τη Ρωσία, αλλά παραδέχεται μόνο ότι οι ενέργειες του Πούτιν «ενδέχεται» να παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.
«Η Βουλγαρία πιστεύει στην ακεραιότητα της Ουκρανίας. Πιστεύουμε ότι αν οποιαδήποτε χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, εισέρχεται με άρματα μάχης, αυτό αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Είναι παράλογο να πιστεύουμε ότι αυτές οι (ουκρανικές) επαρχίες ενεργούν μόνες τους», δήλωσε ο Πέτκοφ, προσθέτοντας ότι η Βουλγαρία είναι καλός εταίρος στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Παράλληλα, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι η σύνδεση φυσικού αερίου με την Ελλάδα θα είναι έτοιμη μέχρι το καλοκαίρι και θα επιτρέψει στη Βουλγαρία να εισάγει υγροποιημένο αέριο. Διασφάλισε μάλιστα εβδομαδιαία επικοινωνία για το θέμα αυτό με τον Έλληνα ομόλογό του Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η κατασκευή του αγωγού μήκους 182 χιλιομέτρων ξεκίνησε μόλις τον Μάιο του 2019, παρόλο που το έργο είναι ηλικίας άνω της δεκαετίας. Σύμφωνα με τη σύμβαση, όλα έπρεπε να είναι έτοιμα μέχρι το τέλος του 2021.
Σκοπός της κατασκευής του διασυνδετήριου αγωγού είναι να συνδέσει το βουλγαρικό δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου με τον ελληνικό και τον Διαδριατικό Αγωγό (TAP) και να εγγυηθεί προμήθειες από άλλες πηγές εκτός της ρωσικής κρατικής εταιρείας Gazprom.
https://espaergasia.com/οικονομία/2022/02/25/η-βουλγαρία-θα-διακόψει-τις-εξαγωγές-η/
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου
Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!