«ΤΑ ΝΕΑ» μού ζήτησαν να γράψω για την ένταση που αναπτύσσεται στο Αιγαίο με την Τουρκία και τις εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν. Η αλήθεια είναι ότι κάθε μέρα γράφονται αναλύσεις για τα θέματα αυτά από ειδικούς, έτσι ώστε να αναρωτιέμαι αν έχω να προσθέσω κάτι χρήσιμο ή καινούργιο.
Εδώ και χρόνια διευρύνεται η διαφορά μεταξύ του γεωπολιτικού δυναμικού της Ελλάδας και της Τουρκίας. Στο δημογραφικό δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε την Τουρκία. Στην αμυντική βιομηχανία έχουμε μείνει απελπιστικά πίσω. Η τουρκική οικονομία, παρά τα προβλήματά της, αναπτύσσεται ταχύτερα από την ελληνική.
Πιστεύω ότι η ένταση στο Αιγαίο εξηγείται από το συνεχώς διευρυνόμενο γεωπολιτικό χάσμα Ελλάδας – Τουρκίας. Με άλλα λόγια, πιστεύω ότι τα ίδια θα έκανε η Τουρκία και χωρίς τον Ερντογάν. Ισως, μάλιστα, πιο άτσαλα.
Εμείς, τι πρέπει να κάνουμε; Να δυναμώσουμε την ενότητά μας. Να στηρίξουμε, χωρίς μικροπολιτικές ή κομματικές επιφυλάξεις, την κυβέρνησή μας στους χειρισμούς της με την Τουρκία και συνολικά στην εξωτερική της πολιτική. Να αναγνωρίσουμε, δηλαδή, τη γεωπολιτική μας αδυναμία και να αρχίσουμε να διορθώνουμε κάπως την κατάσταση ενισχύοντας το εσωτερικό μέτωπο.
Τι άλλο πρέπει να κάνουμε; Να αναπτύξουμε δυναμικά τη δική μας αμυντική βιομηχανία. Αγοράζουμε βαρύ και ακριβό υλικό από ΗΠΑ και Γαλλία αλλά, σε περίπτωση πολέμου, θα χρειαστούμε μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών και πυραύλων και άλλου (μικρού) πολεμικού υλικού. Θα ήταν σημαντικό να περιορίσουμε την εξάρτησή μας από τρίτους για την προμήθειά του. Να ενισχύσουμε την ενεργειακή μας αυτονομία.
Θα με ικανοποιούσε αν αντί της επαναλαμβανόμενης επωδού «δεν παραχωρούμε τίποτε», η Ελλάδα προχωρούσε άμεσα (το έχω γράψει πολλές φορές) σε επέκταση των χωρικών υδάτων σε 12 ν.μ. γύρω από την Κρήτη και κατά μήκος της ηπειρωτικής Ελλάδας, αρχίζοντας από την Αλεξανδρούπολη. Η επέκταση των χωρικών υδάτων σε 12 ν.μ., όπως την προτείνω, δεν παρεμποδίζει τους πλόες στο Αιγαίο, γίνεται για λόγους εθνικής ασφάλειας λιμενικών εγκαταστάσεων (Σούδας, Αλεξανδρούπολης, Πειραιά, κ.λπ.) και είναι εντός των δικαιωμάτων μας. Η συνεχής επίκληση, εκ μέρους του υπουργείου Εξωτερικών, ότι διατηρεί το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων σε 12 ν.μ., ενώ δεν το ασκεί, φοβάμαι ότι μετατρέπει την Ελλάδα σε χώρα με περιορισμένα κυριαρχικά δικαιώματα.
Οταν ο Πούτιν εξαπέλυσε την εγκληματική και βάρβαρη επίθεσή του κατά της Ουκρανίας, η γενική εκτίμηση ήταν ότι η Ουκρανία θα άντεχε λίγες μόνο ημέρες. Εκατό ημέρες αργότερα, η Ουκρανία αντέχει και η Ρωσία έχει περιοριστεί στρατιωτικά στις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας. Σε εκατό μέρες η Ρωσία κατάφερε να αποξενωθεί πλήρως από τον πολιτισμένο κόσμο. Αναρωτιέμαι σήμερα αν, εκ των υστέρων, ο Πούτιν, γνωρίζοντας τα αποτελέσματα της επίθεσής του, θα είχε επιτεθεί ή θα είχε περιορίσει την επίθεσή του.
Εμμεσα καταλογίζω ευθύνη στους συμμάχους της Ουκρανίας ότι δεν προειδοποίησαν πειστικά τους Ρώσους τι θα υποστούν αν επιτεθούν. Ωστε να αποτρέψουν την επίθεση. Οσα γράφω για τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας ισχύουν και για μια ενδεχόμενη επίθεση των Τούρκων κατά της Ελλάδας. Δεν θα πρέπει να αφήσουμε την Τουρκία με ψευδαισθήσεις. Θα πρέπει να γνωρίζει η Τουρκία, σε γενικές γραμμές, τι να περιμένει από εμάς αλλά και τους συμμάχους μας σε περίπτωση επίθεσής της εναντίον μας. Ως εργαλείο αποτροπής της επιθετικότητας της Τουρκίας, θα ζητούσα από τους συμμάχους και φίλους μας να ξεκαθαρίσουν τι θα πράξουν σε περίπτωση τουρκικής επίθεσης. Πρόσεξα ότι για πρώτη φορά, μετά από δεκαετίες αμφισημίας, ο πρόεδρος Μπάιντεν ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση επίθεσης της Κίνας κατά της Ταϊβάν θα υπάρξει στρατιωτική παρέμβαση των ΗΠΑ.
https://www.stefanosmanos.gr/entasi-sto-aigaio/
Δημοσίευση σχολίου
Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!