Στον απόηχο της κατάργησης του νόμου 4865/2021 άρθρο 38 (ο οποίος απέκλειε τους ανασφάλιστους χρονίως ασθενείς και ΑΜΕΑ από τα ιδιωτικά ιατρεία, υποχρεώνοντας χιλιάδες από αυτούς να συνωστίζονται στις δημόσιες δομές υγείας) δεν πρέπει το κίνημα ΑΜΕΑ να ξεχνά την συμβολή σε αυτό τον αγώνα ορισμένων πολιτικών προσώπων που στάθηκαν δίπλα στους ανθρώπους με χρόνιες παθήσεις και σοβαρές βλάβες στην υγεία τους.
Ενα από αυτά τα πρόσωπα ήταν και ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ ο οποίος και σε ανύποπτο χρόνο έθεσε το ζήτημα από την πλευρά των διαβητικών ασθενών στο ανώτατο επίπεδο, στον υπουργό Υγείας Αθανάσιο Πλεύρη.
Η συνέχεια είναι γνωστή. Ο υπουργός Υγείας σιωπηρά έδωσε παράταση στην εφαρμογή του γνωστού νόμου μέχρι που έγινε γνωστό πως ο νόμος πλέον δεν θα έχει ισχύ για χρονίως ασθενείς και ΑΜΕΑ. Σίγουρα μία μεγάλη νίκη για τους συνανθρώπους μας με δύσκολες καταστάσεις υγείας, στην οποία από την πλευρά του συνέβαλε και ο βουλευτής Ροδόπης.
Η αναφορά του βουλευτή Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ προς τον υπουργό Υγείας:
Αθήνα 21-3-2022
ΑΝΑΦΟΡΑ
Προς: Υπουργό Υγείας,
κ. Πλεύρη Αθανάσιο
Θέμα: Έντονη αντίθεση του Ι.Σ. Ροδόπης στην υποχρεωτική συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων για ανασφάλιστους μόνο σε δημόσιες δομές υγείας
Κύριε Υπουργέ,
Η εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής συνταγογράφησης μόνο από ιατρούς δημόσιων δομών υγείας, σύμφωνα με το άρθρο 38 του ν. 4865/2021, στους ανασφάλιστους συμπολίτες μας, ήρθε να δημιουργήσει τεράστια ζητήματα σε μια σειρά ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Οι έντονες διαμαρτυρίες χιλιάδων πληττόμενων πολιτών έχει οδηγήσει στην αναστολή εφαρμογής του μέτρου από την 1η Ιανουαρίου 2022.
Εφεξής όμως, μόνο οι ιατροί των Νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των δημοσίων δομών παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.), καθώς και οι απασχολούμενοι στις δομές της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 4375/2016 (Α' 51), θα έχουν το δικαίωμα να συνταγογραφούν φάρμακα, θεραπευτικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις στους ανασφάλιστους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως αυτές ορίζονται ανωτέρω. Οι ως άνω θεραπευτικές πράξεις και οι διαγνωστικές εξετάσεις θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε δημόσιες δομές υγείας.
Κατά συνέπεια, οι ανασφάλιστοι, ιδίως οι χρονίως πάσχοντες, πέρα από την ταλαιπωρία, θα εκτίθενται σε πολύ μεγάλο κίνδυνο, εξαιτίας του συνωστισμού στα εξωτερικά ιατρεία των Δημόσιων Υγειονομικών Δομών για να συνταγογραφήσουν τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους φάρμακα.
Από την άλλη πλευρά οι αιμοκαθαιρόμενοι που εξυπηρετούνταν και σε ιδιωτικές δομές εξαιτίας COVID 19, θα αναγκαστούν να περιφέρονται στις εφημερίες των δημόσιων νοσοκομείων, γεγονός που αναμφισβήτητα θα οδηγήσει σε αύξηση της νοσηρότητας με κίνδυνο για την ζωή τους.
Σημειώνεται ότι οι χρονίως πάσχοντες, όπως η πολυάριθμη κοινωνική ομάδα των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη, λαμβάνουν φάρμακα, αναλώσιμα και ιατροτεχνολογικά υλικά αποκλειστικά και μόνο από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, τα οποία τις περισσότερες φορές αδυνατούν να τους τα χορηγήσουν.
Ως αποτέλεσμα, η υγεία τους επιβαρύνεται και αυξάνεται το οικονομικό κόστος ζωής τους, από την στιγμή που καλούνται να πληρώσουν για να εξασφαλίσουν τα φάρμακά τους.
Προς τούτο σας διαβιβάζω και σχετικό αίτημα που μας περιήλθε με επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης που εκφράζει την έντονη αντίθεσή του προς αυτή την εξέλιξη και παρακαλώ για τις ενέργειές σας προκειμένου να αρθεί άμεσα αυτή η απαράδεκτη απόφαση.
Ο αναφέρων βουλευτής,
Ιλχάν Αχμέτ, Ροδόπης
Δημοσίευση σχολίου
Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!