Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, που θα τεθεί σε ισχύ σε 10 μήνες, τα οχήματα άνω των 30 ετών θα μπορούν να κυκλοφορούν με κρατικές ιστορικές πινακίδες χωρίς περιορισμούς, πληρώνοντας τέλη 50, 100 και 200 ευρώ maximum, ανάλογα με τα κυβικά τους
Τα αυτοκίνητα χρονολογίας 30 ετών και άνω έχουν παγκοσμίως την ονομασία «Oldtimer», και θεωρούνται οχήματα ιστορικού ενδιαφέροντος. Μέχρι και σήμερα, οι ιδιοκτήτες των εν λόγω αυτοκινήτων πρέπει να πληρώνουν κανονικά τέλη κυκλοφορίας, ασχέτως της χρονολογίας του οχήματος, αν και εφόσον θέλουν να κυκλοφορούν κανονικά και να παρκάρουν στο δρόμο.
Οι γνωστές «ιστορικές πινακίδες» που ίσως έχετε δει στους προφυλακτήρες ορισμένων οχημάτων, δεν είναι κρατικές, αλλά εκδίδονται από συγκεκριμένους, ανεξάρτητους φορείς, όπως οι Ε.Ο ΦΙΛΠΑ, ΕΛΠΑ, ΕΟΟΕ και ΟΜΑΕ. Αν κάποιος έχει μία αντίκα και δεν επιθυμεί να πληρώνει τέλη κυκλοφορίας, τότε πρέπει να καταθέσει τις κρατικές πινακίδες, και να κυκλοφορεί με τις ιστορικές και με τους περιορισμούς που τις συνοδεύουν. Περιορισμοί, οι οποίοι έχουν αλλάξει αρκετές φορές και παρερμηνεύονται από πολλούς.
Αυτό που ισχύει στην πραγματικότητα είναι πως τα οχήματα με ιστορικές πινακίδες μπορούν να κυκλοφορήσουν υπό προϋποθέσεις: Για να συμμετέχουν σε συγκεκριμένες, νόμιμες εκδηλώσεις, να κινηθούν προς κάποιο συνεργείο για επισκευές, καθώς και κάθε Κυριακή για χιλιόμετρα συντήρησης.
Όπως τα κτήρια χαρακτηρίζονται διατηρητέα και μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, έτσι αντίστοιχα τα αυτοκίνητα μιας άλλης εποχής, που εγείρουν τη νοσταλγία σε όσους τα πρόλαβαν στους δρόμους και το θαυμασμό και την περιέργεια στους νεότερους, χαίρουν αντίστοιχης εκτίμησης παγκοσμίως και υπάρχουν φορείς με σκοπό τη διατήρησή τους. Η Ελλάδα αναγνώρισε πρόσφατα την ιστορική σημασία των παλαιότερων οχημάτων και προχώρησε σε ψήφιση νομοσχέδιου που αφορά την ελεύθερη κυκλοφορία των ιστορικών αυτοκινήτων, καθώς και την έκδοση κρατικών πινακίδων. Για να γίνει αυτό βέβαια, πρέπει να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις.
Το αυτοκίνητο πρέπει να είναι τουλάχιστον 30 ετών για να χαρακτηριστεί ιστορικό
Καταρχάς, προκειμένου να χαρακτηριστεί «ιστορικού ενδιαφέροντος» ένα όχημα, πρέπει να έχουν συμπληρωθεί 30 έτη από την ημερομηνία κατασκευής του.
Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, για να εκδοθούν οι «ιστορικές πινακίδες», πρέπει το αυτοκίνητο να διαθέτει αποδεικτικό από το οποίο προκύπτει ο χαρακτηρισμός του οχήματος ως ιστορικού. Αυτό χορηγείται από συγκεκριμένους φορείς, οι οποίοι έχουν κριθεί αρμόδιοι από το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο. Οι εν λόγω φορείς είναι οι: Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (FIA), Διεθνής Ομοσπονδία Μοτοσικλετών, Διεθνής Ομοσπονδία Παλαιών Οχημάτων (FIVA). Στη χώρα μας αντιπρόσωπος της FIA είναι η ΕΛΠΑ, και της FIVA η Ε.Ο. ΦΙΛΠΑ.
Σύμφωνα με τους κανονισμούς των εν λόγω φορέων, για να αποκτήσει ένα αυτοκίνητο το Πιστοποιητικό Αναγνώρισης, πρέπει να βρίσκεται σε άριστη κατάσταση και να διατηρεί τα αρχικά του χαρακτηριστικά, χωρίς να έχει υποστεί ουσιαστική αλλαγή στα τεχνικά χαρακτηριστικά των κατασκευαστικών του στοιχείων.
Όπως συμβαίνει και μέχρι τώρα στα ιστορικά οχήματα, αυτά θα πρέπει να είναι ασφαλισμένα, και φυσικά οι οδηγοί τους να τηρούν τον ΚΟΚ. Από τη στιγμή που τα ιστορικά αυτοκίνητα θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα με κρατικές πινακίδες, θα πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας, τα οποία είναι σημαντικά μικρότερα σε σχέση με αυτά των μεταγενέστερων οχημάτων αντίστοιχου κυβισμού.
Πιο συγκεκριμένα, στην περίπτωση των αυτοκινήτων, υπάρχουν 3 κατηγορίες:
- Μέχρι 999 κυβικά: Ετήσια τέλη 50 ευρώ
- 1000-1999 κυβικά: Ετήσια τέλη 100 ευρώ
- 2000 κυβικά και άνω: Ετήσια τέλη 200 ευρώ
Τα αυτοκίνητα άνω των 45 ετών, τα λεωφορεία καθώς και τα μηχανοκίνητα οχήματα ιστορικού ενδιαφέροντος που δεν έχουν κατασκευαστεί για τη μεταφορά επιβατών, δεν θα πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας.
Οι ιστορικές μοτοσικλέτες χωρίζονται σε 2 κατηγορίες:
- Μέχρι 250 κυβικά: Ετήσια τέλη 25 ευρώ
- 250 κυβικά και άνω: Ετήσια τέλη 50 ευρώ
ΚΤΕΟ κάθε χρόνο, ανανέωση άδειας κάθε 5 χρόνια
Παράλληλα, τα αυτοκίνητα - αντίκες θα πρέπει να περνούν από έλεγχο ΚΤΕΟ κάθε 1 χρόνο. Βέβαια, από τη στιγμή που η άριστη κατάσταση τους είναι βασικό προαπαιτούμενο για την έκδοση πιστοποιητικού-και κατά επέκταση ιστορικών πινακίδων, ο ετήσιος έλεγχος δεν θα έπρεπε να αποτελεί πρόβλημα ή πηγή άγχους για τους ιδιοκτήτες.
Σχετικά με τα αυτοκίνητα που έχουν ήδη χαρακτηριστεί «ιστορικού ενδιαφέροντος», ο νόμος απαιτεί τα ακόλουθα:
Αποδεικτικό από το οποίο προκύπτει ο χαρακτηρισμός του οχήματος ως ιστορικού, το οποίο έχει χορηγηθεί από τους ορισμένους κατά το προγενέστερο θεσμικό πλαίσιο αρμόδιους φορείς, (η λεγόμενη Κάρτα FIA ή FIVA, ανάλογα το φορέα που την έχει εκδώσει)
- να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία τεχνικού ελέγχου του οχήματος,
- να έχει διαγραφεί το όχημα από το Μητρώο Αδειών Κυκλοφορίας Οχημάτων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Στα συγκεκριμένα οχήματα χορηγείται άδεια κυκλοφορίας με ισχύ 2 χρόνια, και, μετά τη λήξη αυτής, νέα με ισχύ 5 χρόνια.
Για να χαρακτηριστεί ένα όχημα «ιστορικού ενδιαφέροντος» με τον νέο νόμο, απαιτούνται τα παρακάτω:
- Βεβαίωση χαρακτηρισμού οχήματος ιστορικού ενδιαφέροντος,
- να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία τεχνικού ελέγχου του οχήματος,
- να έχει διαγραφεί το όχημα από το Μητρώο Αδειών Κυκλοφορίας Οχημάτων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
- Στα συγκεκριμένα οχήματα, η άδεια κυκλοφορίας που θα χορηγηθεί έχει διάρκεια ισχύος 5 έτη από την ημερομηνία έκδοσης της.
Περισσότερα:
Δημοσίευση σχολίου
Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!