Η τελευταία κρίση που συγκλόνισε την Ελληνική κυβέρνηση δείχνει ότι το πρόβλημα επιτήρησης του κάνει τον όμιλο NSO να φαίνεται ξεπερασμένος. Το Wired αναφέρει:
https://www.wired.com/story/europe-spyware-scandals-greece/
Τα απόνερα του σκανδάλου φτάνουν στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τους τελευταίους 13 μήνες, αποκαλύφθηκε ότι spyware στόχευε ηγέτες της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφους, δικηγόρους και ακτιβιστές στη Γαλλία, την Ισπανία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, ακόμη και το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της κυβέρνησης τύπου του υπουργικού συμβουλίου της ΕΕ, μεταξύ 2019 και 2021.
Η ΕΕ διενεργεί ήδη έρευνα για την χρήση των spyware, αλλά παρόλο που μια επιτροπή 38 ατόμων εργάζεται για τη σύνταξη μιας έκθεσης που θα κυκλοφορήσει στις αρχές του 2023, ο αριθμός των νέων σκανδάλων αυξάνεται πολύ γρήγορα.
Αυτό που ξεχωρίζει στο σκάνδαλο στην Ελλάδα είναι η εταιρεία πίσω από το spyware που χρησιμοποιήθηκε.
Μέχρι τότε, το λογισμικό παρακολούθησης σε κάθε σκάνδαλο της ΕΕ μπορούσε να εντοπιστεί σε μία εταιρεία, την περιβόητη ομάδα NSO. Ωστόσο, το spyware που παρακολουθούσε το τηλέφωνο του Κουκάκη κατασκευάστηκε από τη Cytrox, μια εταιρεία που ιδρύθηκε στο μικρό ευρωπαϊκό έθνος της Βόρειας Μακεδονίας και εξαγοράστηκε το 2017 από τον Tal Dilian – έναν επιχειρηματία που έγινε γνωστός για την οδήγηση ενός φορτηγού παρακολούθησης υψηλής τεχνολογίας στο νησί της Κύπρου αλλά και γιατί έδειξε σε ένα δημοσιογράφο του Forbes πώς μπορούσε να χακάρει τα τηλέφωνα των περαστικών.
Σε εκείνη τη συνέντευξη, ο Dilian ανέφερε ότι είχε αποκτήσει την Cytrox και απορρόφησε την εταιρεία στην εταιρεία πληροφοριών Intellexa, η οποία πιστεύεται ότι εδρεύει στην Ελλάδα.
Η άφιξη της Cytrox στο συνεχιζόμενο σκάνδαλο της Ευρώπης δείχνει ότι το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο από το NSO Group. Η ΕΕ φαίνεται ότι έχει μια δική της ακμάζουσα βιομηχανία spyware.
Καθώς το NSO Group παλεύει διάφορους ελέγχους αυτή την στιγμή, και μπήκε στην μαύρη λίστα των τις ΗΠΑ, οι λιγότερο γνωστοί Ευρωπαίοι ανταγωνιστές της εταιρείας αγωνίζονται για να πάρουν τους πελάτες τους, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Τους τελευταίους δύο μήνες, η Cytrox δεν είναι η μόνη εταιρεία που δημιουργεί πρωτοσέλιδα για hacking συσκευών εντός της ΕΕ.
Τον Ιούνιο, η Google ανακάλυψε (https://blog.google/threat-analysis-group/italian-spyware-vendor-targets-users-in-italy-and-kazakhstan/) ότι ο Ιταλός προμηθευτής λογισμικού κατασκοπείας RCS Lab στόχευε smartphone στην Ιταλία και το Καζακστάν.
Ο Alberto Nobili, διευθύνων σύμβουλος της RCS, ανέφερε στο WIRED ότι η εταιρεία του καταδικάζει την κατάχρηση των προϊόντων της, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει εάν οι περιπτώσεις που αναφέρει η Google ήταν παραδείγματα κακής χρήσης.
“Το προσωπικό της RCS δεν συμμετέχει σε δραστηριότητες που διεξάγονται από τους πελάτες μας”, αναφέρει.
Πιο πρόσφατα, τον Ιούλιο, ένα λογισμικό κατασκοπείας που κατασκευάστηκε από την DSIRF της Αυστρίας εντοπίστηκε από τη Microsoft να εισβάλει σε δικηγορικά γραφεία, τράπεζες και συμβούλους στην Αυστρία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Παναμά.
https://iguru.gr/skandalo-spyware-stin-ellada-deichnei-nea-nso-groups/
Δημοσίευση σχολίου
Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!