Εκτενέστατο ρεπορτάζ παρουσιάζει το λιμένα Αλεξανδρούπολης ως διαμετακομιστικό στρατιωτικό κόμβο του ΝΑΤΟ στην περιοχή και, κυρίως, υλικού προερχόμενου από τις ΗΠΑ [“Πόλεμος στην Ουκρανία: ένα μέτριο ελληνικό λιμάνι μετατρέπεται σε στρατιωτικό κόμβο του ΝΑΤΟ”/ “Guerre en Ukraine : un modeste port grec se transforme en hub militaire de l’Otan”].
Η δημοσιογράφος συνάντησε τον διευθύνοντα σύμβουλο και τον πρόεδρο του ΔΣ του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης και παραθέτει τις δηλώσεις τους.
Όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ: από την Αλεξανδρούπολη περνούν αμερικανικά όπλα που προορίζονται για χώρες του ΝΑΤΟ. Οι επιχειρήσεις αυξήθηκαν με την εισβολή στην Ουκρανία. Οι αμερικανικές στρατιωτικές δραστηριότητες σε αυτό το ελληνικό λιμάνι προκαλούν τις επικρίσεις της Μόσχας και της Άγκυρας.
«Είμαστε περήφανοι που είμαστε ένας από τους σημαντικότερους στρατιωτικούς κόμβους της Ευρώπης», δηλώνει με χαρά ο Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του λιμανιού, στο γραφείο του όπου βρίσκονται μικρές σημαίες του ΝΑΤΟ και απεικονίσεις του διακριτικού του αμερικανικού στρατού. Ο πόλεμος στην Ουκρανία ενίσχυσε περαιτέρω τη γεωστρατηγική του σημασία, «δημιουργώντας μια νέα ανάγκη για ασφαλείς διαδρομές για τα φορτία», λέει ο Χατζημιχαήλ. Η Αλεξανδρούπολη βρίσκεται στο σωστό άξονα: μεταξύ Ανατολής και Δύσης».
Επτά από τις είκοσι μία αποστολές μεταφοράς όπλων και εξοπλισμού που πραγματοποιήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες από τον Ιούλιο του 2020 «έχουν πραγματοποιηθεί τους τελευταίους έξι μήνες», δηλώνει ο André Cameron, Αμερικανός διευθυντής λιμενικών επιχειρήσεων, επισημαίνοντας μια «ελαφριά αύξηση». «Κάθε επιχείρηση περιλαμβάνει 50 έως 200 Αμερικανούς στρατιώτες που μένουν εδώ για μερικές εβδομάδες», εξηγεί. «Αυτό το καλοκαίρι, 2.400 στρατιωτικά τεμάχια πέρασαν από εδώ, ο μεγαλύτερος αριθμός αμερικανικών όπλων που πέρασαν από ένα μόνο λιμάνι», λέει, δείχνοντας τη στρατιωτική ζώνη εκφόρτωσης.
Πρόσφατα, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, κι άλλοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, «επιχειρούν μεταφορές στρατιωτικού εξοπλισμού εδώ», αναφέρει ο κ. Cameron, όπως η Ιταλία ή η Μεγάλη Βρετανία. Ο ανώτερος αξιωματικός συνεχίζει πάντα να υπεκφεύγει. Έχει οδηγίες: μην αναφέρετε ούτε τον τύπο των όπλων ούτε τον ακριβή προορισμό τους- σχολιάζει η δημοσιογράφος προσθέτοντας ότι παρά την επιθυμία για διακριτικότητα σε αυτές τις επιχειρήσεις, η αμερικανική παρουσία έγινε πιο ορατή την άνοιξη.
Στις ομιλίες τους οι πολιτικοί αναφέρουν ξεκάθαρα και την Αλεξανδρούπολη, ως «λιμάνι-κλειδί» για τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ελλάδα, όπως την αποκάλεσε τον Μάιο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ κ. Lloyd J. Austin δήλωσε δημοσίως στις 18 Ιουνίου ότι η Αλεξανδρούπολη επέτρεψε «τη συνέχιση της παροχής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία». Επιτόπου, ωστόσο, το ερώτημα αποκλείεται από τον αμερικανικό στρατό: κανένα από τα όπλα που εκφορτώθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Αλεξανδρούπολη δεν πηγαίνει απευθείας στην Ουκρανία, επαναλαμβάνει ο κ. Cameron.
Η δημοσιογράφος αναφέρεται στη συνέχεια στις ανησυχίες της Μόσχας και της Άγκυρας. Η στρατιωτική συνεργασία Αθήνας-Ουάσιγκτον εντάθηκε περαιτέρω.
Η Αθήνα βλέπει την Ουάσιγκτον ως ισχυρό σύμμαχο απέναντι στην Άγκυρα και τις εδαφικές της διαφορές. Από την πλευρά τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγκάστηκαν να επανεξετάσουν τις συμμαχίες τους στην περιοχή λόγω της επιδείνωσης των σχέσεών τους με την τουρκική δύναμη.
Η εμπιστοσύνη έχει πράγματι καταρρεύσει την τελευταία δεκαετία. Η Ουάσιγκτον κατηγορεί ιδιαίτερα την Άγκυρα για την πρόσφατη αγορά των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400. Από την πλευρά της, η Τουρκία έχει επανειλημμένα επικρίνει την υποστήριξη των ΗΠΑ στις κουρδικές μονάδες στη Συρία για να πολεμήσουν κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Ανησυχία εκφράζουν εξίσου και κάποιοι στην Ελλάδα. «Ο σημερινός πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης μιλά τώρα για την Ελλάδα ως «προκεχωρημένο φυλάκιο των Ηνωμένων Πολιτειών» στην Ανατολική Ευρώπη», σημειώνει ο Γιώργος Κατρούγκαλος, βουλευτής της αριστερής αντιπολίτευσης Σύριζα και πρώην υπουργός Εξωτερικών.
Το ΝΑΤΟ είναι ένα μέσο άμυνας αλλά δεν πρέπει να είναι το μοναδικό! Η ΕΕ δεν πρέπει να γίνει εξάρτημα του ΝΑΤΟ ή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής».
Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Γ. Χατζηκωνσταντίνου, Διευθύνων Σύμβουλος του λιμένος Αλεξανδρούπολης, επισημαίνει ότι οι μεταφορές στρατιωτικού υλικού αποτελούν “ένα μικρό μέρος των επιχειρήσεων” που πραγματοποιούνται. Προτιμά να μιλά για το εμπορικό μέλλον του λιμανιού που μπορεί, όπως πιστεύει να μετατραπεί σε σημείο μεταφόρτωσης σιτηρών.
Τέλος, αναφέρεται στο έργο που περιμένει ολόκληρη η πόλη: το μελλοντικό τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), μια πλωτή υποδομή που αναμένεται να κατασκευαστεί μέχρι το τέλος του 2023″.
“Θα είναι σε θέση να διασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια των κρατών στην περιοχή που φοβούνται την επικείμενη έλλειψη φυσικού αερίου. Το LNG – του οποίου το αποτύπωμα άνθρακα είναι κατά τα άλλα καταστροφικό – είναι μια ειδικότητα των Ηνωμένων Πολιτειών, του κύριου εξαγωγέα -καταλήγει μεταξύ άλλων το ρεπορτάζ.
Δημοσίευση σχολίου
Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!