0

Απορρόφηση 8 εκατομμυρίων ευρώ σε 18 μήνες

Στην 7η Απολογιστική Συνάντηση του ΤΕΒΑ/EL FEAD στη Θεσσαλονίκη, παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης, καθώς ο Δήμος μας αποτελεί τον Leader του Προγράμματος για την ΠΕ Ξάνθης, σημειώνει μεγάλη αποτελεσματικότητα και υψηλά ποσοστά απορροφητικότητας, καλύπτοντας, παράλληλα, ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά δικαιούχων, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (ROMA, Ομογενείς Πόντιοι, κάτοικοι απομακρυσμένων και ορεινών περιοχών).

Στο πλαίσιο αυτό παραβρέθηκαν επίσης, ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς (ΚΣ ΠΕ Δυτικής Αττικής) και ο Δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης (ΚΣ ΠΕ Δυτικού Τομέα).

Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Ξάνθης, ο οποίος, στο πλαίσιο του Προγράμματος, υλοποιεί σύμβαση 4 εκατομμυρίων ευρώ, έλαβε από τη Διαχειριστική Αρχή, επιπλέον 4 εκατομμύρια ευρώ -σύμβαση την οποία θα πρέπει να ολοκληρώσει έως τον Ιούνιο του 2023. Η υπερδέσμευση επιτεύχθηκε, επειδή μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2021 (Οκτώβριος-Δεκέμβριος), ο Δήμος κατάφερε να απορροφήσει 2 εκατομμύρια ευρώ, όταν τα προηγούμενα χρόνια, η απορρόφηση ήταν 1.300.000 ευρώ.

«Αυτό σημαίνει ότι από τον Δεκέμβριο του ’21 και μέχρι τον Ιούνιο του ’23 ο Δήμος Ξάνθης συνολικά, απορροφά 8 εκατομμύρια ευρώ», τόνισε ο Δήμαρχος στην ομιλία του, επισημαίνοντας ότι για την επόμενη περίοδο και με την τήρηση του προγράμματος, ο Δήμος θα λάβει περί τα 7 εκατομμύρια ευρώ.

«Σήμερα, το ΤΕΒΑ, με τη συστηματική και συνεπή διαχείριση των υπηρεσιών μας ενισχύει ουσιαστικά ένα πολυπολιτισμικό μωσαϊκό, με αποδέκτες του Προγράμματος κατοίκους ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών, Ρομά, αλλά και Ομογενείς Ποντίους συμπολίτες μας -καλύπτει δηλαδή, ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας».

Παράλληλα, ανέφερε, ότι τα νωπά τρόφιμα που υπολείπονται των διανομών, καλύπτουν ανάγκες ανθρώπων που δεν έχουν τη δυνατότητα να είναι ωφελούμενοι του Προγράμματος ή είναι ωφελούμενοι άλλων κοινωνικών δομών, τονίζοντας ότι σε συνεργασία με την εκκλησία και τους εθελοντές προσφέρονται καθημερινά 250 μερίδες φαγητού σε αστέγους και ανθρώπους στη δομή συσσιτίου «τραπέζι της Αγάπης».

Χαρακτήρισε το ΤΕΒΑ ως «ένα σημαντικό εργαλείο κοινωνικής παρέμβασης και κοινωνικής συνοχής».

Επισήμανε ότι οι Δήμοι μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά σε αυτήν την προσπάθεια, γιατί γνωρίζουν τις τοπικές κοινωνίες τις οποίες υπηρετούν -είναι οι αποδέκτες των προβλημάτων των αναγκών, της καθημερινότητας των πολιτών προσθέτοντας ότι οι υπηρεσίες μπορούν, πλέον να ανταποκριθούν σε κάθε διοικητική επιταγή, σε συνεργασία με το υψηλού επιπέδου δυναμικό της Διαχειριστικής Αρχής. 

«Έχουμε εμπειρία, γνώση και γνωρίζουμε τη “μεγάλη εικόνα” των τοπικών μας κοινωνιών. Αξιοποιήστε μας! Προς όφελος των πολιτών, των τοπικών κοινωνιών. Ουσιαστικά όλης της χώρας», υπογράμμισε.

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΕΠ ΕΒΥΣ) ΤΕΒΑ, περιλαμβάνει και Συνοδευτικές Δράσεις που αφορούν σε:

1. Υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, ενδυνάμωσης και κοινωνικής ένταξης ειδικών ομάδων

2. Υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, ενδυνάμωσης και κοινωνικής ένταξης παιδιών

3. Διατροφικές συμβουλές (και συμβουλές υγιεινής διατροφής)

4. Συμβουλές διαχείρισης οικογενειακού προϋπολογισμού & συμβουλευτική επιχειρηματικότητας

5. Υπηρεσίες κοινωνικοποίησης παιδιών

6. Υλοποίηση πολιτιστικών και δημιουργικών δραστηριοτήτων απασχόλησης για παιδιά, βιωματικά σεμινάρια, δράσεις για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top