Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε το 1926 στο Βερολίνο. Γερμανοί στέκονται στη σειρά για να κάνουν ευθανασία στα κατοικίδια τους. Μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών σκύλων οδηγήθηκε στη λύση της ευθανασίας, αφού δεν μπορούσε να πληρώσει τον ετήσιο φόρο των 40 μάρκων, που είχε επιβάλλει ο δήμαρχος του Βερολίνου.
Λίγα χρόνια αργότερα, ακολούθησε η Βρετανική σφαγή κατοικίδιων, όταν 750.000 κατοικίδια θανατώθηκαν μέσα στα πλαίσια λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της μείωσης τροφίμων κατά την διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.
Το 1939, η βρετανική κυβέρνηση σχημάτισε την National Air Raid Precautions Animals Committee (NARPAC) για να αποφασίσει τι να κάνει με τα κατοικίδια πριν ξεσπάσει ο πόλεμος. Η επιτροπή ανησυχούσε ότι όταν η κυβέρνηση θα χρειαζόταν να μεριμνήσει για φαγητό, οι ιδιοκτήτες θα αποφάσιζαν να μοιράσουν τις μερίδες τους με τα κατοικίδια ζώα τους ή να αφήσουν τα ζώα να λιμοκτονήσουν. Σε απάντηση αυτού του φόβου, το NARPAC δημοσίευσε ένα φυλλάδιο με τίτλο «Συμβουλές στους ιδιοκτήτες ζώων». Το φυλλάδιο πρότεινε τη μετακίνηση κατοικίδιων από τις μεγάλες πόλεις και στην ύπαιθρο. Κατέληγε με τη δήλωση ότι «Εάν δεν μπορείτε να τα βάλετε στη φροντίδα των γειτόνων, είναι πραγματικά το πιο ευγενικό να τα θανατώσετε».
Όταν κηρύχθηκε ο πόλεμος το 1939, πολλοί ιδιοκτήτες κατοικίδιων συνέρρεαν σε κτηνιατρικές κλινικές για να κάνουν ευθανασία στα κατοικίδια τους. Πολλές ομάδες κτηνιάτρων όπως η PDSA και η RSPCA ήταν ενάντια σε αυτά τα δραστικά μέτρα, αλλά τα νοσοκομεία τους εξακολουθούσαν να πλημμυρίζουν από ιδιοκτήτες κατοικίδιων τις πρώτες μέρες. Όταν το Λονδίνο βομβαρδίστηκε τον Σεπτέμβριο του 1940, ακόμη περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικίδιων έσπευσαν να σκοτώσουν τα κατοικίδιά τους.
Οι εκτιμήσεις λένε ότι πάνω από 750.000 κατοικίδια σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Πολλοί ιδιοκτήτες κατοικίδιων, αφού ξεπέρασαν τον φόβο των βομβαρδισμών και την έλλειψη τροφής, μετάνιωσαν που σκότωσαν τα κατοικίδιά τους και κατηγόρησαν την κυβέρνηση για την έναρξη αυτής της υστερίας. Ήταν όμως αργά.
Δημοσίευση σχολίου
Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!