Με «ξεναγούς»-αναγνώστες της τους: Μαριγούλα Κοσμίδου, Θρασύβουλο Παπαστρατή, Δημήτρη Γκαρτσώνη και Χρήστο Χατζόπουλο
Μια πραγματικά ζωντανή, αισθαντική, πολύχρωμη διαδρομή στην μυθική πόλη του γένους των Ελλήνων και του εθνικού μας φαντασιακού απόλαυσαν το απόγευμα της Τετάρτης, 19 Απριλίου, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής, οι λάτρεις της ιδιαίτερης, γεμάτης χυμούς, γραφής της Κομοτηναίας εκπαιδευτικού Μαρίας Δήμου, με αφορμή την έκδοση από τις εκδόσεις Επίκεντρο του πονήματός της με τίτλο «Η Πόλη όπως την κράτησα μέσα μου», ήτοι 18 μικροαφηγημάτων-συνομιλιών της με την Πόλη «που λάτρεψε», ζώντας και μελετώντας το σώμα της επί τρία συναπτά έτη ως αποσπασμένη εκπαιδευτικός στα εκπαιδευτήρια της εκεί ελληνικής ομογένειας.
Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής και την ΚΟΙΝΣΕΠ «Κομοτηνή Εν Δράσει», το Δημοκρίτειο Βιβλιοχαρτοπωλείο, τις εκδόσεις Επίκεντρο και τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ν. Ροδόπης «Οι Τρεις Ιεράρχες», την «Πόλη» της Μ. Δήμου, υπό τον συντονισμό της φιλολόγου και επιμελήτριας εκδόσεων κ. Τζένης Κατσαρή-Βαφειάδη, παρουσίασαν: η Αν. Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης ΑΜ-Θ, κ. Μαριγούλα Κοσμίδου, ο Δικηγόρος, ΜΑ Δημόσιας Ιστορίας, κ. Θρασύβουλος Παπαστρατής, ο Ιστορικός – Ειδικός Σύμβουλος Δημάρχου Κομοτηνής κ. Δημήτρης Γκαρτσώνης και ο μουσικός κ. Χρήστος Χατζόπουλος, ο οποίος συνοδευόμενος από μια ιδιαιτέρως ταλαντούχα ομάδα δίγλωσσων μικρών μαθητών-μουσικών του τόπου μας «έντυσε», με μουσικές και τραγούδια της Ανατολής, την έναρξη και το πέρας της εκδήλωσης.
Μαριγούλα Κοσμίδου, «Η Πόλη, μια δεύτερη πατρίδα της Μ. Δήμου»
Η πρώτη εκ των ομιλητών, η κ. Μαριγούλα Κοσμίδου, Αν. Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης ΑΜ-Θ, (σ.σ.: Ολόκληρη η εισήγηση βρίσκεται εδώ) ξεκίνησε την παρουσίασή της από το εκπαιδευτικό πλαίσιο και την εθνική αποστολή που υλοποιούν με την παρουσία τους στα ομογενειακά σχολεία του εξωτερικού, οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αναφέροντας μεταξύ άλλων τα κάτωθι:
«Οι δραστηριότητες και οι πρωτοβουλίες στον τομέα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων έστειλαν τη συγγραφέα μας και συμπολίτισσα Μαρία στην Κωνσταντινούπολη, για τη διδασκαλία, καλλιέργεια και προώθηση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού σε πολίτες της ελληνικής διασποράς και του κόσμου –εκεί όπου οι Έλληνες-Ρωμιοί, κατά τους ίδιους και για πολλούς, δεν είναι διασπορά αλλά η αρχική σπορά. Την προσπάθεια πολύπλευρης ανάπτυξης της προσωπικότητας των Ελλήνων μαθητών στο (τωρινό) εξωτερικό, την ανάδειξη των ιδιαίτερων πολιτιστικών στοιχείων, των παραδόσεων, της ιστορίας, της γνώσης και της εμπειρίας της ελληνικής δια-σποράς και την αξιοποίησή τους, την αμοιβαία ανταλλαγή και επικοινωνία μεταξύ όλων των κοινοτήτων της ελληνικής διασποράς, με βάση την ελληνική ιστορία, γλώσσα και πολιτισμό, την οικοδόμηση παγκόσμιων δικτύων ελληνικής παιδείας, με στόχο τη γλωσσική, εκπαιδευτική και πολιτισμική ανταλλαγή και δράση και την υποστήριξη των μορφών ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης.
Τα παραπάνω ήταν η αποστολή, το έργο της Μαρίας και κάθε Μαρίας ή Γιώργου ή Χρήστου ή Δέσποινας που φεύγει από αυτό που αποκαλεί πατρίδα, που βάζει σε μια βαλίτσα όλα τα όνειρα και τις ελπίδες ότι το όραμα να διδάξει στους μαθητές και τις μαθήτριες που ζουν “στην Ελλάδα πέρα από την Ελλάδα”, που ξεκινά σαν περιπέτεια, όπως η Μαρία Δήμου στην εισαγωγή της καταθέτει, θα γίνει από στόχος σκοπός και από σκοπός πραγματικότητα! Εκεί που τελικά βρίσκει μια δεύτερη πατρίδα». Σημειωτέον ότι η κ. Κοσμίδου ολοκλήρωσε την εισήγησή της καταθέτοντας τη δική της αγάπη για την «Πόλη των πόλεων», όπως ανέφερε, την καταγωγική της κοιτίδα από την πλευρά του παππού της Μηνά Κοσμίδη.
Θρασύβουλος Παπαστρατής, «Το βιβλίο της Μ. Δήμου είναι πρώτα από όλα λογοτεχνία και μάλιστα καλή»
Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο λάτρης της Πόλης και συγγραφέας 5 βιβλίων για την ιστορία της, τους σλαβόφωνους δυτικομακεδόνες της, τις γειτονιές της, καθώς και τις γειτονιές του Βοσπόρου και της Χαλκηδόνας, αλλά και δεινός ερευνητής της ιστορίας των εβραϊκών κοινοτήτων της Βόρειας Ελλάδας και της Θράκης, κ. Θρασύβουλος Παπαστρατής, Δικηγόρος, ΜΑ Δημόσιας Ιστορίας,(σ.σ.: Ολόκληρη η εισήγηση βρίσκεται εδώ) ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά τα 18 μικροαφηγήματα του βιβλίου και περιέγραψε βήμα βήμα το ψηφιδωτό των λέξεων που εποίησε για τη δική της Πόλη η Μ. Δήμου, μεταξύ άλλων δε, ανέφερε και τα κάτωθι, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον «παππού» της Μ.Δήμου, ήτοι τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, που χαίρει της υψηλής εκτίμησης των θρησκευτικών εκπροσώπων όλων των δογμάτων που συμβιούν στην Πόλη.
«Τη συγγραφέα του βιβλίου που παρουσιάζουμε σήμερα τη γνώρισα μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Αποσπασμένη εκπαιδευτικός στα ομογενειακά σχολεία της Πόλης, εκλήθη να επιτελέσει ύψιστο καθήκον. Γοητευμένη από τον πολιτισμικό πλούτο που απλωνόταν γύρω της, ήταν φυσικό επακόλουθο να οδηγηθεί στη γραφή.
Δεν ξέρω αν πρέπει να εντάξουμε το βιβλίο της Μαρίας στην ταξιδιωτική λογοτεχνία –αφού δεν ήταν ταξιδιώτης, αλλά κάτοικος της Πόλης– ή στα αφηγηματικά κείμενα. Όμως, το βιβλίο της είναι πρώτα από όλα λογοτεχνία. Και μάλιστα καλή λογοτεχνία. […]
Το βιβλίο αποτελείται από αυτοτελή αφηγηματικά κείμενα, το καθένα από τα οποία μπορεί να διαβαστεί ξεχωριστά. Υπάρχει εντούτοις μια αλληλουχία, που ξεκινά από την πρώτη προσέγγιση της συγγραφέως στην Πόλη, ευθύς μόλις μαθαίνει την τοποθέτησή της εκεί, και φτάνει ως το τέλος, την επιστροφή στην Κομοτηνή. Μάλιστα, με κάποια άγνοια κινδύνου, αποφασίζει, χωρίς να ρωτήσει, να νοικιάσει σπίτι στο Ταρλάμπαση. Μια γειτονιά γοητευτική και ιστορική, γνωστή άλλοτε ως Κιουτσιούκ Ατίνα, διότι εκεί έμεναν μέχρι τη δεκαετία του 1960, κατά πλειοψηφία, Ρωμιοί μικροαστικής τάξης. Μια γειτονιά όμως, που, μετά την έξοδο των Ρωμιών, και εξ αιτίας αυτής, απετέλεσε πώλο έλξης ποικίλων πληθυσμιακών ομάδων, από φτωχούς Ανατολίτες, εκδιωγμένους Κούρδους, Ρομά και άλλους. Μια γειτονιά που προκαλούσε πλέον δέος σε πολλούς, λόγω του υψηλού δείκτη εγκληματικότητας που είχε αναπτυχθεί εκεί[…]. [Τελικά όμως], ίσως, το Ταρλάμπαση έριξε τον πρώτο σπόρο για το βιβλίο της».
Δημήτρης Γκαρτσώνης, Κίνδυνοι και για τον μνημειακό πλούτο της Πόλης
Ακολούθησε η ανάγνωση του ιστορικού και ειδικού συμβούλου του Δήμου Κομοτηνής κ. Δημήτρη Γκαρτσώνη, ο οποίος, με τη σειρά του, φανέρωσε ότι έχει τη δική του, προσωπική, σχέση με την Πόλη, και μεταξύ άλλων, επεσήμανε τον μελλοντικό κίνδυνο η τοπιογραφία της που συμπεριλαμβάνει και τον μνημειακό της πλούτο, στο πλαίσιο της κερδοφορίας του κεφαλαίου, να αλλοιωθεί και να απολεσθεί ο δεύτερος, μέσω των νέων υποδομών που επιλέγονται να γίνουν όπως τα mall κ.ά.
Συγκινημένη η κ. Δήμου, ευχαρίστησε τους διοργανωτές και τον εκδοτικό της οίκο, προσωπικά δε τον κ. Πέτρο Παπασαραντόπουλο, αναφέρθηκε στους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση εκ της Πόλεως συνοδοιπόρους της εκπαιδευτικούς, και στον πλούτο που εξακολουθεί να της χαρίζει η Πόλη, τώρα που αρκετά χρόνια μετά επέστρεψε εκεί ως εκπαιδευτικός με τον σύζυγό της Συμεών Σολταρίδη, Μέγα Ρευμιώτη στην καταγωγή.
Οι παρευρεθέντες
Κατάμεστη η αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, μεταξύ άλλων διακρίναμε τον εκπρόσωπο της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής, τον πρώην υπουργό και υπ. Βουλευτή κ. Γιώργο Πεταλωτή, την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, την κ. Νόπη Μαρουφίδου – Γκαράνη, τον κ. Στέφανο Μακρυγιάννη εκ των Τριών Ιεραρχών όπως και σημαντικό αριθμό εκπαιδευτικών, τον κ. Γεώργο Παπαλεξάνδρου, τον πρόεδρο του Σωματείου ΑμεΑ Ροδόπης κ. Τρύφωνα Καρούντζο, τον πατέρα Αθανάσιο Σεργκενλίδη, την δυάδα των συλλεκτών ιστορικών τεκμηρίων κ. Χρήστο Χατζηπέμου και κ. Τριαντάφυλλο Παπαδάκη, την συγγραφέα κ. Νάγια Δαλακούρα και άλλους πολλούς.
Και εις άλλα καλά και Πολίτικα, κ. Δήμου!
Δημοσίευση σχολίου
Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!