«Ήρθε η ώρα» για την Τουρκία και την Ελλάδα να επικεντρωθούν στην ενεργειακή συνεργασία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Enterprise Greece, Μαρίνος Γιαννόπουλος, σε γραπτή συνέντευξη στο Anadolu.
«Λαμβάνοντας υπόψη τους ιστορικούς, πολιτιστικούς και εμπορικούς δεσμούς μεταξύ των χωρών μας, μαζί με τις συνεργασίες που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο μιας θετικής ατζέντας, πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα για την Ελλάδα και την Τουρκία να κάνουν τα επόμενα βήματα προς την κατεύθυνση της προώθησης της ενεργειακής συνεργασίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», είπε χαρακτηριστικά.
Οι δηλώσεις του Γιαννόπουλου έγιναν μετά τη διοργάνωση του πρώτου ελληνοτουρκικού ενεργειακού φόρουμ τον Απρίλιο στην Κωνσταντινούπολη, στο οποίο συμμετείχαν εμπειρογνώμονες και αξιωματούχοι από τους ενεργειακούς τομείς των δύο χωρών. Συνέστησε στις δύο χώρες να εντείνουν τις συζητήσεις για την ενέργεια, να οργανώσουν διμερή επιχειρηματικά και ενεργειακά φόρουμ και να προωθήσουν κοινές επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές και ανάπτυξη τεχνολογίας.
Παρότρυνε επίσης τις δύο χώρες να ενθαρρύνουν τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με τις δύο κυβερνήσεις να προχωρούν στην ευθυγράμμιση των ρυθμιστικών και νομικών πλαισίων τους για την αποτελεσματική υποστήριξη διασυνοριακών έργων.
Ο Γιαννόπουλος προβλέπει ότι η Enterprise Greece μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας. «Η Enterprise Greece στηρίζει ενεργά και συμμετέχει στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησής μας που προωθούν τη θετική ατζέντα σε διμερές επίπεδο», είπε. «Θα χαρούμε να συμμετάσχουμε σε οποιεσδήποτε μελλοντικές πρωτοβουλίες που προωθούν την ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας».
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν δημιουργήσει σημαντικές διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στα ελληνοτουρκικά σύνορα και έχουν αναπτύξει ενεργή διασυνοριακή μεταφορά, εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.
Καθώς η Ελλάδα προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες για τις τουρκικές εταιρείες σε διάφορους υποτομείς της ενέργειας, ο κ. Γιαννόπουλος συνέστησε στην Τουρκία να εκμεταλλευτεί το δυναμικό της χώρας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τα έργα υποδομής μεγάλης κλίμακας που αναπτύσσονται και τον καθοριστικό ρόλο της στο δυναμικό του ενεργειακού μείγματος της ΕΕ και την πρόσβαση στην αγορά ενέργειας της ΕΕ.
Σύμφωνα με τον CEO της Enterprise Greece, μεταξύ αυτών των ευκαιριών συγκαταλέγονται οι νέες υποδομές στη μεταφορά φυσικού αερίου, όπως τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), αγωγοί, διασυνδέσεις και συστήματα διανομής φυσικού αερίου.
Απαρίθμησε επίσης άλλες επενδυτικές δυνατότητες, όπως έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, βιομάζα, μικρά υδροηλεκτρικά και γεωθερμία.
Άλλοι τομείς συνεργασίας θα μπορούσαν να είναι το πράσινο υδρογόνο, η δέσμευση άνθρακα, η αποθήκευση ενέργειας, τα έργα ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης ενέργειας, η διασυνδεσιμότητα των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και τα έργα βιώσιμης ενέργειας για τα νησιά, καθώς και η αναβάθμιση και ανάπτυξη των διασυνοριακών διασυνδέσεων των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο κ. Γιαννόπουλος δήλωσε επίσης ότι οι τουρκικές εταιρείες μπορούν να επωφεληθούν από την αναπτυσσόμενη ελληνική αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αξιοποιώντας διάφορες επερχόμενες ευκαιρίες, όπως οι άμεσες επενδύσεις, η δημιουργία στρατηγικών συμμαχιών με ελληνικές εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η αξιοποίηση των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η ελληνική κυβέρνηση έχει υλοποιήσει αρκετές πρωτοβουλίες και μεταρρυθμίσεις για να υποστηρίξει την πράσινη μετάβαση της χώρας. Μεταξύ αυτών είναι ο στόχος για την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε 23,9 γιγαβάτ (GW) έως το 2030, από τα 11 GW το 2023, σύμφωνα με το αναθεωρημένο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα (2023-2030). Περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία ενός καλά δομημένου πλαισίου για τις δημοπρασίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ένα αποτελεσματικό ρυθμιστικό πλαίσιο για τις επενδύσεις και την εφαρμογή νέων νόμων για τις επενδύσεις.
Αναφερόμενος στην πρόσφατη συνάντηση μεταξύ του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τον Μάιο, ο κ. Γιαννόπουλος δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν «τη θετική ατζέντα και τη δέσμευση για διπλασιασμό των διμερών οικονομικών υποθέσεων μεταξύ των γειτονικών μας χωρών εντός των επόμενων 5 ετών».
«Θεωρούμε ότι η ενέργεια είναι ένας από τους βασικούς επιχειρηματικούς τομείς για συνεργασία και ανάπτυξη κοινών έργων και στις δύο χώρες», είπε. Η οικοδόμηση ισχυρότερων δεσμών στον τομέα της ενέργειας, ιδίως μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενέχει τεράστιες δυνατότητες και για τις δύο χώρες, εξήγησε.
«Είμαστε θετικοί ότι υπάρχουν πολύ καλές προοπτικές και ευκαιρίες για περαιτέρω συνεργασία στο μέλλον μεταξύ των χωρών μας στον ευρύτερο ενεργειακό τομέα, όπως διαπιστώσαμε και συζητήσαμε και κατά την πρόσφατη συμμετοχή μας στο πρώτο Ενεργειακό Φόρουμ Ελλάδας-Τουρκίας».
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου
Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!